Preporodite kosu uz sastojak koji svi imamo kod kuće

Piling za kosu odličan je način za čišćenje kose, a za sve to vam treba samo šampon koji inače koristite i šećer, ali pazite da smjesu napravite ispravno

27928 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pravilna njega je prvi i osnovni korak ako želite gustu, sjajnu i dugu kosu. Ali, svi ti proizvodi koje koristimo, pogotovo ako sadrže silikone, kao i ulja, serume i slično, vremenom se nakupljaju na kosi i začepljavaju pore na tjemenu, što može dovesti do pojave peruti, ali i gubitka kose.

Dok se brinemo o kosi, fokusiramo se na samu kosu i često potpuno zaboravljamo na tjeme. To je velika greška, kažu frizeri, jer samo ako je tjeme njegovano, možemo očekivati ​​da će kosa izgledati zdravo i sjajno.

Zato bi s vremena na vrijeme trebalo napraviti piling tjemena. Iako postoje gotovi, industrijski proizvodi koji će 'odraditi posao' umjesto vas, ovako nešto možete uraditi i kod kuće i obezbijediti potpuno isti učinak, piše Elle.

Dermatološkinja Francesca Fusco smatra da bi s vremena na vrijeme trebalo dodati šećer u šampon kako bi kosa bila čistija i zdravija: 'Dodavanjem šećera u dnevnu dozu šampona uklanjamo mrtve ćelije i omogućavamo da regenerator djelotvornije dođe do kose i korijena kose. Istovremeno, kosu bolje čistimo i dajemo joj potrebno vlagu'.

Šećer će vašem tjemenu omogućiti nježni piling i uklanjanje mrtvih ćelija koje blokiraju rast lijepe i njegovane kose. Što je najbolje, šećer ne ostavlja trag jer će ga voda isprati, ali postoji važno pravilo – piling kose ne smijete raditi prečesto jer se tjeme brzo suši. Najbolje bi bilo da ponovite piling nakon svakog 4. ili 5. pranja i sigurno ćete primijetiti rezultate.

Kako napraviti piling sa šećerom?

30 grama smeđeg šećera 1 do 2 kapike šampona za kosu (najbolje je da je šampon biljni) Prije upotrebe dobro promiješajte sastojke.

Pravila za piling kose:

  • Kosa mora biti mokra - piling se ne nanosi na suvu kosu.
  • Utrljajte smjesu za piling na vlasište.
  • Kada nanesete piling na kosu, izmasirajte glavu. Masaža bi trebala da traje između 2 i 3 minuta.
  • Nakon masaže kosu operite običnim blagim šamponom.
  • Zatim na kosu nanesite preparate koje inače koristite.
  • Dobro isperite kosu.

Bonus video: