Čeznete za dugom kosom? Recite frizeru "ne" uz ovih 6 pravila

Većina misli da je imati dugu kosu vrlo jednostavno - ali to je daleko od istine

2095 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Duga kosa djeluje kao najjednostavnija stvar koju "svako može imati, samo da je pusti", ali stvari nisu toliko jednostavne. Za početak, ako želite da vam kosa poraste, logično, nemojte da je šišate. Naučite da se oduprete frizeru koji vam svaki put kad ga posjetite, govori istu stvar: "moramo, barem vrhove", i cap - odreže dva centimetra. Prvo pravilo je oduprijeti se podšišavanju vrhova. A ovo su, kako piše Gloria, ostalih 6 pravila kako pustiti kosu da raste, kako je njegovati, i kako pospješiti njen brži rast

Regenerator obavezan

Tačno tako. Zakon. Svaki put kada operete ili skvasite kosu, nanesite regenerator. Vremenom se zbog stilizovanja, tretiranja i farbanja stanjuju vrhovi, a to može da dovede do pucanja kose.

Nanošenjem regeneratora jača se kosa i nadomještaju se izgubljeni proteini i lipidi spoljnjeg sloja kose te “zaključava” kutikula. U prijevodu sa naučno-frizerskog jezika, regenerator je vaša šansa da uspijete da ostvarite san koji se zove – duga kosa.

Ne prati prečesto

Nevjerovatno je koliko žena izbjegava da koristi regenerator, a zapravo bi trebale da izbjegavaju šampon, i to što je više moguće. Njegova svrha je čišćenje kose (dobro jutro, to znamo), ali većina šampona sadrži snažne surfaktante koji, osim prljavštine, uklanjaju i sloj prirodnih ulja nužnih za zdravu kosu. Kada vam zaista treba pranje kose, odlučite se na formulu bez sulfata (N.B. sulfati sumeđu najjačim surfaktanatima) i koncentrišite se na korijen kose više nego na vrhove.

Maska jednom nedjeljno

Ako vam je kosa do ramena ili duža, znači da je stara dvije do tri godine, što znači da joj treba ozbiljnija njega od one koju joj može pružiti regenerator. Frizeri preporučuju nanošenje maske ili tretmanskog ulja jednom sedmično. To je obavezan korak bez obzira na to nosite li prirodnu frizuru ili je tretirate preparatima za stilizovanje. Zvuči kao puno posla, ali iskreno, to je cijena koju morate platiti ako želite da ostvarite san o dugoj kosi.

kosa
foto: Shutterostock

Češljati nježno

Agresivno, ili nemarno četkanje kose može izazvati puno fizičke štete, što sprječava zdrav rast kose. Dok rasplićete mokru kosu, počnite od vrhova, nježno, i postupno prema korijenu. Instinktivno i automatski kosu četkamo od korijena prema dolje, ali tako male zamršene djelove činimo većima i tako se zapravo čupamo. Umjesto da koristite bilo koji češalj koji se prvi nađe pri ruci, frizeri savjetuju da nabavite četku s prirodnom dlakom vepra jer njome se prirodna ulja iz vlasišta ravnomjerno raspoređuju po vlasima, što rezultira zdravijim i nahranjenijim pramenovima kose.

"Ne" običnim peškirima

Šta je toliko strašno u tome da kosu povežemo običnim frotirskim peškirom? Puno toga. Vaša se kosa zaplete u pletivo vlakana, a kako većina žena kosu poveže ručnikom prečvrsto, svi osjetljiviji pramenovi nastradaju zbog natezanja i skloniji su pucanju. Umjesto peškira, uzmite mekanu majicu ili tanku tkaninu od mikrofibera koji bolje upijaju vodu.

Promijenite styling

Ako nosite konjski rep ili visoku punđu svaki dan na isti način i privezanu na istom položaju, kosa može početi da puca jer je napeta neprestano na istom mjestu. Mijenjanje pozicije gumice/kopče za kosu najbolji je način da spriječite takve situacije.

P.S. Ako imate izblajhanu kosu, možda je najbolje izbjegavati gumice za kosu jer mogu napraviti ozbiljnu štetu. Umjesto gumica, odlučite se za one od tkanine koje su najnježnije za kosu.

Bonus video: