Novogodišnja odluka: Ne pravite ove modne greške

Popis modnih grešaka u vezi sa održavanjem koje mnogi ljudi rade – vrijeme je da se stane na kraj

4344 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Za kvalitetan početak nove 2024., u ovom članku Journal je preuzeo ulogu savjetnika kako bi čitaoce poučio o greškama koje gotovo svi prave. Modna osviještenost je jedna od naših novogodišnjih rezolucija. U nastavku saznajte kako čuvati odjeću što kvalitetnijom i dugoročno nosivom.

Provjerite nove kapute i blejzere

Posljednjih mjeseci mnogi su u kolekciju dodali novi zimski kaput, ali možda bez znanja čine veliku modnu grešku. Gotovo svaki zimski kaput, pa čak i poneki blejzeri, imaju šav na takozvanom. Isto tako često su i džepovi zašiveni iz sigurnosnih razloga.

Cijela ideja je da nakon kupovine uz pomoć makazica odšijete šavove na repu kaputa i na džepovima. Ako je riječ o blejzeru ili sakou, izbjegavajte rezanje šavova na džepovima, s obzirom da u tom slučaju blejzer brže gubi svoji oblik i čvrsti izgled.

Pripazite na metalni rajsferšlus

Jeste li ikada, nakon pranja, primijetili na odjeći male rupice i oštećenja? Vjerovatno ste okrivili brend i njihov loš kvalitet. Iako postoji šansa da je sama odjeća lošeg kvaliteta i sklona propadanju, glavni krivac ste možda ipak vi.

Interno odjeljenje pljevaljske bolnice
foto: Pinterest

Kada perete odjevne komade koji imaju metalni patentni zatvarač, poput gornjeg dijela trenerke ili farmerica, uvijek kompletno zatvorite rajsferšlus kako biste spriječili uništavanje ostale odjeće.

Jeste li provjerili etiketu?

Uvijek proučite etiketu ušivenu na komadu odjeće. Na njoj ćete pronaći sve bitne informacije o proizvodu poput materijala od kojih je napravljen pa sve do načina brige i pranja. Osim što će vam etiketa biti obavezna za pravilno pranje i održavanje kvaliteta odjeće, ona vam takođe pomaže da donesete odluku o kupovini.

Ako se dvoumite oko kupovine odjeće ili sumnjate u kvalitet, na etiketi ćete pomoću popisa materijala moći sami da lakše donesete odluku. Na primjer, pri kupovini “kvalitetnog” pletiva za koje ćete izdvojiti više novca, uvijek provjerite postotak kašmira, vune.

Peremo li teksas?

Vjerujemo da neki znaju za ovo pravilo, ali i dalje postoje oni kojima će informacija puno značiti. Teksas komadi nisu namijenjeni za regularno i često pranje.

Stručnjaci predlažu da teksas peremo tek nakon 10 korištenja (na niskim temperaturama), naravno ako nema vidljivih fleka. Razlog za to je što želimo da održimo teksas kvalitetnim što je duže moguće.

Pranje i sušenje pletiva

Kako biste svoje pletene stvari održali kvalitetnim i vječnim, morate biti ekstra oprezni pri pranju i sušenju. Pletivo ima karakteristiku brzog širenja i smanjivanja, pa je zato prava mala primadona kada je u pitanju održavanje.

Pletivo uvijek perite na posebnom programu ili niskoj temperaturi, a kod sušenja ga ni slučajno nemojte stavljati u mašinu za sušenje. Svježe oprano pletivo ne smije da se vješa jer će se rastegnuti već bi vuna trebala da bude polegnuta na ravnu površinu. Isto tako, nakon sušenja pletivo izbjegavajte da stavljate na vješalicu jer će se lako raširiti i izgubiti oblik.

Bonus video: