Ovako lice pokazuje da koristite previše šećera, mlijeka, alkohola…

Stručnjaci razlikuju takozvano šećerno, alkoholno, glutensko i mliječno lice

6296 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kaže se da su oči ogledalo duše, ali isto tako i lice može da o nama otkrije štošta. Naime, nekad je dovoljan samo pogled kako bismo znali je osoba unosi prekomjernu količinu alkohola i/ili šećera.

To ne iznenađuje jer naša koža održava stanje našeg tijela. Ako se hranimo zdravo, boravimo na otvorenom i praktikujemo dovoljno fizičke aktivnosti, naša koža će blistati. Sa druge strane, prekomjerni unos štetnih materija dovodi do promjene njenog izgleda.

Šećer, alkohol, gluten i mlijeko u našem tijelu mogu da izazovu lančanu reakciju. Naime, ove namirnice slabe crijevnu floru. Kao posljedica toga crijeva ne uspijevaju da izvuku dovoljno hranjivih materija iz hrane i dolazi do upale koja postaje vidljiva u obliku bubuljica i mrlja.

lice
foto: Shutterstock

Tijelu, laički rečeno, nedostaje “građevinskog” materijala za stvaranje novih ćelija kože koja se obnavlja za četiri do šest sedmica.

Naravno, ne možemo na svaku bubuljicu ili fleku gledati kao na lošu ishranu. Geni, stres, manjak sna kao i UV zraci takođe negativno utiču na izgled naše kože.

Stručnjaci razlikuju takozvano šećerno, alkoholno, glutensko i mliječno lice, jer se u zavisnosti od pretjeranog unosa, na licu se pojavljuju određeni simptomi, piše Novi list.

Šećerno lice se manifestuje tamnim podočnjacima, tankom i blijedom kožom, bolnim upalnim procesima na licu, odnosno bolnim bubuljicama. Bore na čelu su vidljivije.

Alkoholno lice se prepoznaje po opuštenim kapcima, borama između obrva, tankim borama ispod očiju, izraženim borama oko nosa i crvenkastom kožom.

Glutensko lice ima punašne obraze sa crvenim mrljama, izražene bubuljice na čelu i fleke na bradi.

Mliječno lice karakterišu natečeni kapci, bubuljice po cijelom licu, pojačana pojava akni na bradi, blijedi obrazi i veliki i izraženi podočnjaci.

Zdrava i raznolika ishrana važna je za održavanja zdravlje vašeg organizma, a zdravo tijelo blista i spolja.

Bonus video: