Sanja Bobar će pored glamuroznih haljina, od sada pod svojom etiketom imati i modele za svaki dan

Prvi dio kolekcije glamuroznih sirena haljina je izrađen od ručno rađenih perlica, a ono što mogu da naglasim da je izrada samih perlica trajala pet, šest mjeseci“, priča u razgovoru za Vijesti Bobar dodajući da je ovoga puta promijenila “svoju glamuroznu haljinu“.

3174 pregleda 124 reakcija 0 komentar(a)
Sanja Bobar, Foto: Vesela Mišković
Sanja Bobar, Foto: Vesela Mišković

Master fashion week biće održan 29. i 30. juna u Bemax areni, a čast da otvori Nedjelju mode ovoga puta pripala je crnogorskoj kreatorki Sanji Bobar. Ona će se ovoga puta predstaviti kolekcijom „Školjka“, a posebno iznenađenje za publiku je to što će kolekcija imati dva segmenta - glamirozni sastavljen od večernjih sirena haljina, i nosivi namijenjen za svakodnevno kombinovanje.

„Došlo je vrijeme da možemo našoj publici, a prije svega divnim damama, predstavimo našu dugoočekivanu kolekciju. S obizom na to da smo zbog pomjeranja Master Fashion Weeka zbog pandemije virusa korona ušli u ljetnji period, dopunila sam svoju kolekciju. Tako da pored glamurozne kolekcije u kojoj su večernje sirena haljine koje su ujedno i moj zaštitni znak, biće i odjevnih komada namijenjenih za ljeto.

Prvi dio kolekcije glamuroznih sirena haljina je izrađen od ručno rađenih perlica, a ono što mogu da naglasim da je izrada samih perlica trajala pet, šest mjeseci“, priča u razgovoru za Vijesti Bobar dodajući da je ovoga puta promijenila “svoju glamuroznu haljinu“.

„ Promijenila sam taj ručni rad koji krasi moje haljine, tako da ovoga puta nema cvjetića. Za ovu kolekciju osmislila sam nešto potpuno novo i samim tim ona i nosi naziv „Školjka“. U kolekciji dominiraju pastelni i biserni tonovi, a raznolika je, vesela, i biće podijeljena u dva dijela. Materijali koji dominiraju su prirodni pa je kolekcija izrađena od svile u kombinaciji sa ručnim radom“, otkriva crnogorska reatorka.

Bobar, kako je i sama rekla, za svoju kolekciju je kao detalj birala perlice, a jesu li one moderne i kad su svjetski trendovi u pitanju, otkriva:

„Želim da kroz svoj rad budem u korak sa svijetom i aktuenim trendvima, ali nijesam pobornik toga da iste moramo slijepo pratiti. Ovo je nešto novo i inovativno kod nas, ali i van granica Crne Gore, i samim tim sam htjela da to predstavim u svojim kolekcijama. Svakako da su perlice hit ove, a biće i narednih godina. Sve manje će se nositi cvjetići i drugi detalji, to polako ostaje iza nas, a trenutno je aktuelna ta smirenija elegancija“, savjetuje Bobar.

Poznati modni brendovi odlučili da ne rade sezonske kolekcije, već komade da se kombijunu u više varijanti, a i Bobar je po prvi put od kako se bavi modom, odlučila da u svojoj kolekciji pored glamuroznih haljina, ponudi još nešto.

„Period korone sam iskoristila da se posvetim sebi i svom brendu i razmislim u kom smjeru bih mogla da sve unaprijedim. Zato sam došla na ideju ove ljetnje kolekcije koju prikazujem. Ona je nosiva, pa je te komade lako prilagoditi i u dnevnoj varijatni, ali i za veče. Ubuduće ću u tom smjeru da proširim prizvodnju. Eto, u svemu ovom lošem, desila se i dobra stvar za mene, što sam odlučila da radim nosive komade za svaki dan, pored mog glamuroznog programa. U periodima kad je sve stalo, uvidjela sam da brendovi koji su imali serijske modele i nosive modele mogli su i online da ih prodaju. To nije slučaj i sa nama dizajnerima jer mi radimo ‘face to face’, unikate i to ne može da se prodaje online. Potreba koju naše dame imaju za unikatnim svakodnevnim komadima je velika, pa sam definitivno svoju proizvodnju usmjerila ka tome i ona će biti predstavljena u okviru Master Fashion Weeka, a time ću se baviti i u budućnosti. Tako ću svojim klijentima, pored glamuroznih haljina, nuditi i unikatne modele za svaki dan koji će biti dostupniji“ obećava Bobar koja je prepoznatljiva po sirena glamuraznim haljinama, a na pitanje koliko su takvi modeli isplativi i ima li u Crnoj Gori za glamurom toliko potrebe, odgovara: „Imala sam priliku da učestvujem na svjetskim scenama i predstavim svoje kolekcije, pa mogu da napravim tu razliku šta znači unikat, šta kontur, a šta ručno rađenih haljina i koji je raspon cijena kod njih, a koji kod nas. Ono što meni kao dizajneru smeta je to što kod nas to nije ni cijenjeno, ni isplativo. Zasigurno da potražnja za takvim haljinama, kad je u pitanju moj radi i brend Sanja Bobar, je velika, zato što je negdje moj dizajnerski rad usmjeren ka vjenčanjima, kumstvu, rođendanima, maturama, raznim glamuriznim dešavanjima i događajima, i taj program od početka radim. Zato dame znaju da kada im treba haljina za takvu priliku, da kod mene uvijek mogu da nađu unikatnu haljinu. Puno vremena je potrebno da se izradi takva haljina, a to baš za nas kreatore i nije isplativo“, objašnjava Bobar.

Sa  revije
Sa revijefoto: Filip Roganovic

Unikatne haljine dizajnera rađene za određene prilike najčešće naon jednog nošenja odrade svoje, a za njih je potrebno izdvojiti veću svotu novca. Bobar otkriva može li unikatna glamurozna haljina da izađe iz mode: „Zavisi od materijala i modela od kojih je izrađena. Ono što sigurno mogu da tvrdim i što inače radim- svojim klijentima nudim prepravku takvih haljina. Recimo, ako je duga skratim je, od donjeg dijela dodam rukave, zamijenimo postavu i ona dobije novi oblik namijenjen nekoj novoj prilici. To radim od početka poslovanja, jer smatram da ako su materijal i izrada kvalitetni, takva haljina može da se iskoristi dva do tri puta sigurno, a ne da nam kupi prašinu u plakaru“, zaključuje Bobar.

Nespremno dočekali maturske večeri

Jedan od najbitnijih događaja kada većina žena želi da izgleda glamurozno su mature i polumature, o ove godine, baš zbog pandemije, iste su najprije bile otkazane, pa je donešena odluka da se ipak održe. Koliko je spremno ovu situaciju dočekala crnogorska kreatorka, otkriva:

„U martu se naše maturantkinje odlučuju kakvu će toaletu nositi to veče. Međutim, kao u tom periodu nije bilo moguće donijeti takve odluke, jer je zbog korone sve stalo, mi smo se ove godine našli u jednoj specifičnoj situaici, pa su se više prodvale već gotove haljine, jer smo imali malo vremena za izradu toaleta kakve bi klijentkinje željele za to veče. Tako smo ove mature nespremno dočekali i mi, i maturantkinje. Ova godina će proći u jednostavnoj eleganciji jer su se većinom kupovale gotove kreacije koje smo korigovali na osnovu građe klijentkinja. Ono što bi one sigurno nosile, to se posebno izrađuje. Iako smo se svi isprva žalili da nema posla, na kraju kada su pustili mature i događaje zaista je krenuo i posao, imamo pune ruke posla i nadam se da će tako biti i u skorijoj budućnosti”, nada se Bobar.

Bonus video: