Spas od znojenja: Kada i kako koristiti antipersipante

Ako se antiperspirant nanese na već oznojenu kožu, znoj će ga samo ukloniti prije nego što uopšte počne da djeluje

7299 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kada stignu velike vrućine, antiperspiranti su mnogima spas od pretjeranog znojenja i većini je njihovo nanošenje dio jutarnje higijene. Ali, kada sunce zaista zapeče, može se činiti kao da ni antiperspiranti nijesu dovoljno djelotvorni, ali to se može promijeniti samo jednim potezom.

Antiperspiranti djeluju tako da blokiraju znojne žlijezde i tako smanjuju znojenje i rješavaju problem neprijatnog mirisa, dok dezodoransi uništavaju bakterije koje se stvaraju na koži ispod pazuha i izazivaju neprijatan miris znoja.

Mnogi stručnjaci objašnjavaju kako blokiranje znojenja nije zdravo za naše tijelo. Sastojak antiperspiranata - aluminijumska so - već dugo je predmet brojnih istraživanja i smatra se da ima negativan učinak na naše zdravlje.

Ako baš ne možete bez antiperspiranta, dobro je znati kako ga najpravilnije koristiti, odnosno u koje doba dana ga je najbolje nanositi. Suprotno našim navikama da ga nanosimo ujutro, antiperspirante je puno bolje stavljati naveče, odnosno prije spavanja – tako će biti maksimalno djelotvorni.

Prije odlaska na spavanje ljudi se obično najmanje znoje, što aktivnim sastojcima u antiperspirantima daje dovoljno vremena da preko noći stvore površinske čepiće u znojnim kanalima. Ti čepići tako će biti spremni da ujutro spriječe pojavu znojenja.

Ako se antiperspirant nanese na već oznojenu kožu, znoj će ga samo ukloniti prije nego što uopšte počne da djeluje. Nanošenje antiperspiranta na vlažnu ili mokru kožu može prouzrokovati iritaciju ili svrab.

Kvalitetan antiperspirant dovoljno je nanijeti dvaput nedjeljno i on će sve vrijeme biti djelotvoran, a kada je riječ o količini, svaki pazuh namažite s dva poteza gore i dva poteza dolje.

Bonus video: