Deset simptoma koji otkrivaju manjak gvožđa u krvi

Manjak gvožđa prouzrokuje smanjen protok kiseonika do tkiva pa će organizam biti uskraćem za energiju koja mu je potrebna

18891 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Gvožđe pomaže proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, ali i održavanju zdravog imunološkog sistema. Nedostatak gvožđa u ljudskom tijelu je glavni uzrok anemije ili malokrvnosti. Sideropenična anemija se manifestuje vrtoglavicom, slabošću i konstantnim umorom. Provjerite koji simptomi mogu otkriti da patite od manjka gvožđa u krvi.

1. Umorni ste

Ovo je najčešći simptom manjka gvožđa, a dr Nancy Berliner navodi da ženama često promakne ovaj simptom jer su naučile na umor pa će ga odbaciti kao simptom. Ipak, dobro je pojasniti da manjak gvožđa prouzrokuje smanjen protok kiseonika do tkiva pa će organizam biti uskraćem za energiju koja mu je potrebna. Ako ste uz umor i dosta nervozni i imate problema s fokusiranjem, možda je kriv upravo nedostatak gvožđa.

2. Imate obilne menstruacije

Kod žena je manjak gvožđa jedan od glavnih uzroka jakih menstruacija, navodi ginekolog Jacques Moritz. "Žene u ovoj situaciji gube velike količine krvi, a nadoknadi se samo oko polovicne, a onda opet gube jednako puno krvi idućeg mjeseca", dodaje. Ako je došlo do ovakvih promjena u vašem menstrualnom ciklusu, vrijeme je da porazgovarate s ginekologom.

3. Blijedi ste

Hemoglobin daje krvi crvenu boju i utiče na boju kože. To znači da manji nivo gvožđa može "uzeti" boju s vašeg lica. Ako ste bljede puti, lako je primijetiti promjene. Ali bez obzira na ton kože, ako primijetite da je koža u usnoj šupljini blijeda, možda se radi upravo o manjku gvožđa.

4. Često ostajete bez daha

Bez obzira na to koliko duboko udahnete i dalje vam se čini da nemate dovoljno vazduha? Dr Berliner navodi da se često primjećuje upravo taj problem kod manjka gvožđa i potrebno je pozabaviti se njime, posebno ako bez daha ostajete kada obavljate radnje koje inače ne proizvode taj problem.

5. Srce vam jače lupa

Srce koje tako pretjerano radi može zbog toga da pati, a mogu se razviti razna stanja pa i zatajenja srca. Prije nego što se uplašite dobro je da zapamtite da prije nego stvari krenu loše, anemija mora da traje dosta dugo. Ipak, ako imate probleme sa srcem, svakako se obratite ljekaru ako primijetite bilo kakve promjene.

6. Sindrom nemirnih nogu

Ne možete da mirno držite nogeu? Oko 15 odsto osoba koje pate od sindroma nemirnih nogu imaju manjak gvožđa, a što je manje gvožđa u organizmu to će se simptomi i pogoršati.

7. Boli vas glava

Manjak gvožđa će učiniti to da će više kiseoika putovati do mozga a tek onda na red dolaze ostali organi i tkiva, a kao rezultat toga može doći do problema s arterijama što može izazvati glavobolje, prema pisanju stručnjaka s National Headache Foundation.

8. Anksiozni ste bez pravog razloga

Iako danas ne treba puno tragati za stresom, manjak gvožđa može biti jedan od razloga zašto osjećate anksioznost. Manjak kiseonika poremeti rad nervnog sistema što utiče na raspoloženje, a uz to će manjak gvožđa prouzrokovati brže otkucaje srca što će vas dovesti u onu dobro poznatu situaciju kada osjećate anksioznost, a ne znate zašto, piše ordinacija.hr.

9. Gubite kosu

Manjak gvožđa, posebno kada se razvije u tešku anemiju, može prouzrokovati gubitak kose. "Tijelo je tada u stanju preživljavanja, pa će slati kiseonik samo za potrebe vitalnih funkcija, što znači da će ostatak tijela patiti pa tako i tjeme", navodi dr Moritz. Ne morate odmah paničiti ali ako primijetite da gubite više od 100 vlasi na dan, možda je vrijeme za posjetu ljekaru.

10. Vegetarijanac ste ili vegan

Nije svako gvožđe jednako. Tijelo apsorbuje ono koje dolazi iz mesa i ribe dva do tri puta djelotvornije nego ono biljnog porijekla. Ipak možete unijeti dovoljno gvožđa ako pametno planirate pa na tanjir dodate zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice i kombinujete ih s namirnicama koje su bogate vitaminom C, kao što su paprika, brokola ili borovnica, kako bi se pospješila apsorpcija gvožđa.

Bonus video: