Ljetnji pribor za prvu pomoć

Putna apoteka koja će olakšati vaš odmor i učiniti ga bezbjednim i bezbrižnim

12139 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ljeto je zaista omiljeno godišnje doba većine nas, ali ono sa sobom nosi i mnoštvo manjih i većih opasnosti. Zato budite spremni i napravite svoj pribor za prvu pomoć ljeti.

Od ujeda insekata, posekotina u vodi, do opekotina uzrokovanih suncem i sunčanice, sve to može da se desi tokom ljetovanja i zato prije nego krenete na put, provjerite šta se nalazi u vašoj torbici za prvu pomoć, ono čemu je istekao rok trajanja bacite, provjerite našu listu i kupite ono što vam nedostaje.

prva pomoć
foto: Shutterstock

Ne zaboravite, gdje god da krenete dok ste na odmoru sa sobom nosite svoju prvu pomoć, nije važno da li odlazite na plažu ili na cjelodnevni izlet.

Spisak koji vrijedi zapamtiti

Za početak, obavezno nabavite torbicu za vašu prvu pomoć od vodootpornog metrijala jer vlaga može da uništi sve što se u njoj nalazi. A u vašoj torbici treba da se nađu sljedeće stvari:

Dezinfekcijske maramice - prije nego djetetu očistite ogrebotinu, obavezno obrišite ruke ovim maramicama.

Hirurške rukvice da biste spriječili bilo kakve infekcije.

Antiseptičke gaze -za rane i posjekotine.

Krema za posjekotine.

Zavoji svih veličina uključujući gaze, hanzaplast, traku za ljepljenje i elastični zavoj.

prva pomoć
foto: Shutterstock

Pinceta i sterilna igla za moguće ivere.

Paketići instant leda za povrede.

Blaznice i kuglice vate.

Vazelin.

Slana otopina za ispiranje nosa ili očiju.

Manje doze ljekova protiv temperature, bolova, mučnine i za alergije. Za odrasle i za djecu.

Toplomjer.

Maska.

Sprej protiv ujeda komaraca.

Krema za zaštitu od sunca.

beba
foto: Shutterstock

Hidrokortizon krema za ujede insekata i osip.

Ulje čajevca za liječenje osipa od otrovnog bršljana.

Gel aloe vere protiv opekotina od sunca.

Kapi za uši koje se mogu kupiti bez recepta, a koriste se za sprječavanje infekcija ušiju, posebno ako ste skloni upalama.

Lične stvari za vas i vašu porodicu proizvodi za bebe, ljekovi za mučninu uzrokovanu vožnjom, lekovi za alergiju i astmu.

Savjeti za korištenje

Neka vam vaš pribor prve pomoći uvijek bude negdje pri ruci, ali opet ne toliko dostupan da djeca mogu doći do njega. Isto tako veoma je važno da torbica ne bude izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti da se ljekovi ne bi pregrijali.

Povremeno pregledajte sve što se nalazi u torbici, provjerite datume i zamijenite ono čemu je istekao rok.

Da li putnička dijareja zahtijeva liječenje?

Zbog činjenice da je to uglavnom bolest koje sama prođe, često je jedino potrebno liječenje oralnom rehidracijom, to jest nadoknadom vode. Naime, dijarejom se gubi puno tečnosti, koju je potrebno nadoknađivati zbog rizika od dehidratacije. Tako je preporuka da se gubitak nadoknadi uzimanjem instant supica iz kesice koje u sebi sadrže i soli, elektrolitnih rastvora koji se kupuju u apoteci, te čajevima.

prva pomoć
foto: Shutterstock

Alkohol svakako treba izbjegavati, jer doprinosi dehidraciji. Što se ozbiljnijeg liječenja tiče, većina ovih tegoba prođe sama od sebe za par dana. Ono što se svakako savetuje jesu probiotski preparati koji se mogu uzimati i preventivno. Ako se razvije proliv sa tri ili više stolica u razdoblju od osam sati, i povezani su s mučninom, povraćanjem, grčevima u trbuhu, povišenom temperaturom ili pojavom krvi u stolici, potrebno je javiti se ljekaru zbog eventualnog dodatnog uzimanja antimikrobne terapije.

Kuvano i flaširano

Podrazumijeva se i da se sve vrijeme trajanja putovanja treba redovno prati ruke, piti samo flaširanu vodu, jesti oljušteno ili dobro oprano voće. Hrana koju treba izbjegavati su nekuvano meso, sirovo povrće i ulična hrana. U restoranima je preporučljivo jesti samo kuvano. Veliki broj mikroorganizama ubija se termičkom obradom, pa je samim tim mnogo bolje odlučiti se za provjerenu varijantu i uzimati samo termički obrađene namirnice. Mliječni proizvodi i voda sa česme su takođe visokog rizika.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 11. avgusta, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: