Počinju škola i vrtić... Kako se izboriti sa dječjim prehladama i učestalim kašljem i bolom u grlu u tom periodu

Piše: Milica Nikčević, dr pharm

25917 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Svakog septembra, pored brojnih napora za mališane i roditelje, počinje i roditeljska briga za zdravlje djeteta. Vrlo brzo nakon uključivanja u kolektiv, počinju prve prehlade, gripe i infekcije i dilema za mame i tate – kako obezbijediti adekvatnu zaštitu ili kako zaliječiti već postojeću virozu? Za tu borbu, priroda nam je podarila par sjajnih saveznika – ehinaceu, anđeliku i sladić.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Ecinacea (Echinacea purpurea, Asteraceae) je višegodišnja zeljasta biljka visine do 1m. Obodni cvjetovi koji podsjećaju na dugačke latice okružuju centralni dio sastavljen od čvrstih cjevastih bockavih cvjetića smeđe-crvene boje koji podsjećaju na ježa. Biljka vodi porijeklo iz Sjeverne Amerike, gdje su je Indijanci koristili kao univerzalni biljni lijek. No, ehinacea je doživjela veliku popularnost i među zapadnom civilizacijom tokom XVIII i IXX veka.

Ljekovitost sladića bila je poznata još u doba staro-egipatske civilizacije gdje se ova biljka primjenjivala kao sredstvo protiv kašlja.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Anđelika je sjajna u borbi protiv psorijaze, angine pektoris, lošeg varenja i nadimanja, kao i za čišćenje respiratornih organa.

Sirup koji sigurno pomaže

Poznati brend Advancis u svojoj paleti proizvoda nudi Extra Cough Relief Kids, oralni rastvor/sirup, jedan od najprodavanijih dječjih sirupa u našim apotekama upravo zahvaljujći snažnoj sinergiji eginacee, anđelike, sladića uz visok sadržaj vitamina C. Pomaže i kod suvog i produktivnog kašlja, a mogu ga koristiti djeca od 4 godine ili starija, u stanjima iritiranog grla ili ždrijela i učestalog kašlja.

Tea Medica
foto: Tea Medica

Upotreba se preporučuje kod bolesti respiratornog sistema: za ublažavanje kašlja, bronhitisa, bolova u grlu i sinuzitisa, a takođe i kod svih stanja kada je potrebno pojačati prirodne, odbrambene sposobnosti organizma, naročito kod infekcija..

Aktivne materije korijena anđelike djeluju na ublažavanje grčeva, iskašljavanje, pojačavaju lučenje mokraće i žuči, deluju protivupalno. Koristi se kod katara disajnih organa, psihogene astme, slabog varenja, reumatskih bolesti i poremećaja periferne cirkulacije.

Zahvaljujuci ovakvom sastavu, Advancis Extra Cough Relief Kids umiruje gornje disajne puteve i doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sistema.

Preporučene dnevne doze zavise od uzrasta djeteta:

  • Djeca 4 – 6 godina: 1 kafena kašičica (2,5ml) tri puta dnevno
  • Djeca 7 – 12 godina: 1 kafena kašika (5ml) tri puta dnevno.
Tea Medica
foto: Tea Medica

Proizvod ne treba da koriste odojčad i mala djeca, kao ni osobe osjetljive na bilo koji od sastojaka proizvoda. Djeca mladja od 4 godine, trudnice i dojilje, dijabetičari, osobe na terapiji hormonskim preparatima i osobe sa oštećenjima jetre proizvod mogu uzimati samo po preporuci ljekara. Ne preporučuje se osobama sa autoimunim oboljenjima, osobama na imunosupresivnoj terapiji i osobama sa povišenim krvnim pritiskom i kardio – vaskularnim smetnjama gdje dolazi do zadržavanja natrijuma i hipokalemije.

Preparat se može naći u svim Tea Medica apotekama, a svakog 17 – 23. u mjesecu, za sve pacijente odobren je popust od 20%.

Tea Medica
foto: Tea Medica