Zašto se znojimo noću?

Uklanjanje ćebadi sa kreveta, nošenje svjetlije pidžame ili otvaranje prozora u spavaćoj sobi može pomoći u sprječavanju i ublažavanju noćnog znojenja

5060 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Normalno je da se znojite noću ako je temperatura u sobi u kojoj spavate previše visoka. Međutim, kod nekih osoba se često javlja noćno preznojavanje, koje može biti različitog intenziteta - od blagog preznojavanja do onog koje je veoma izraženo. Žene doživljavaju valunge i noćno znojenje tokom menopauze.

Noćno znojenje može biti uzrokovano i drugim poremećajima zdravlja, kao što su:

  • infekcije, poput tuberkuloze ili HIV-a
  • maligne bolesti, kao što je leukemija ili limfom
  • anksiozni poremećaji
  • hipertireoza
  • hipoglikemija (nizak šećer u krvi)

Dostupne terapijske opcije za maligne bolesti kao što su hemoterapija i radioterapija takođe mogu dovesti do pojave noćnog znojenja. Može se javiti i kod muškaraca kojima su uklonjeni testisi radi liječenja raka prostate.U nekim slučajevima možete doživjeti noćno znojenje kao neželjeni efekat lijeka koji uzimate. U ovu grupu ljekova spadaju određeni antidepresivi, opioidi, hormonska supstituciona terapija. Konzumiranje prevelike količine kofeina ili alkohola ili upotreba duvana ili droga takođe može izazvati noćno znojenje.

Kako se liječi noćno znojenje?

Za liječenje noćnog znojenja, ljekar će najprije preduzeti korake da identifikuje i riješi osnovni uzrok noćnog preznojavanja:

Menopauza

Promjene u načinu života, poput spavanja u hladnim prostorijama i izbjegavanje konzumiranja alkohola, mogu pomoći kod talasa vrućine i noćnog znojenja. Ako ovo nije dovoljno, hormonska terapija može pomoći u smanjenju broja valunga koji se javljaju i ublažavanju drugih simptoma. Ljekar može takođe propisati i druge ljekove za valunge, kao što su paroksetin i gabapentin.

Infekcija

U zavisnosti od vrste infekcije koju imate, antibiotici, antivirusni ljekovi ili drugi ljekovi mogu pomoći u liječenju pa samim tim i u smanjivanju učestalosti i ozbiljnosti noćnog preznojavanja.

Maligne bolesti

Hemoterapija, radioterapija, hirurško liječenje, biološki ljekovi i sl. su sve dostupne terapijske opcije za liječenje maligniteta. Treba imati na umu da upravo one mogu dovesti do pojave noćnog preznojavanja.

Anksioznost

Anksiolitici i/ili antidepresivi ljekovi su koji se koriste za liječenje anksioznosti.

Hipertireoza

Ljekovi, terapija jodom a ponekad i hirurška intervencija se koriste za liječenje hiperaktivne štitne žlijezde.

Ljekovi

Ako ljekovi dovode do pojave noćnog preznojavanja, ljekar može prilagoditi dozu lijeka ili preporučiti neki drugi lijek.

Konzumacija alkohola ili kofeina, ili upotreba droga. Ograničavanje ili izbjegavanje unosa ovih supstanci u organizam može pomoći u smanjenju noćnog znojenja. U nekim slučajevima, ljekar može propisati ljekove ili preporučiti terapiju koja će vam pomoći u odvikavanju.

Ljekar vam takođe može savjetovati da prilagodite navike spavanja. Uklanjanje ćebadi sa kreveta, nošenje svjetlije pidžame ili otvaranje prozora u spavaćoj sobi može pomoći u sprječavanju i ublažavanju noćnog znojenja. Takođe može pomoći korišćenje klima uređaja ili ventilatora ili pronalaženje hladnijeg mjesta za spavanje.

Kada treba tražiti pomoć?

Noćno znojenje obično nije razlog za zabrinutost. U nekim slučajevima, međutim, ono može biti znak osnovnog oboljenja koje zahtijeva liječenje.

Noćno znojenje je često u menopauzi, koja obično počinje oko 50 godina. Međutim, ako osjetite noćno znojenje i druge simptome menopauze prije 40. godine, važno je da razgovarate sa svojim ljekarom. Ovo može ukazivati na stanje koje se zove primarna insuficijencija jajnika.

Takođe je važno da potražite medicinsku pomoć ako se često javlja noćno znojenje, ometa vaš san ili je praćeno drugim simptomima. Noćno znojenje koje se javlja uz visoku temperaturu, kašalj ili neobjašnjivi gubitak težine može biti znak ozbiljnog oboljenja.

Kod pacijenata koji imaju limfom ili HIV, noćno znojenje može ukazivati na to da bolest napreduje.

Može li se spriječiti noćno znojenje?

  • ograničite konzumaciju alkohola i kofeina
  • izbjegavajte upotrebu duvana i droga
  • spavajte u hladnijem okruženju
  • razmislite o nabavci rashladnog dušeka
  • pokušajte da redukujete tjelesnu masu
  • izbjegavajte da jedete začinjenu hranu ako ste u menopauzi, jer to može pogoršati simptome menopauze.

Savjeti, preporuke, teme o zdravlju, čekaju vas u četvrtak, 27. oktobra, u novom broju dodatka Zdravlje, koji dobijate besplatno uz štampano izdanje Vijesti.

Bonus video: