Praktični savjeti: Kako savladati proljećni umor

Radi se o osjećaju koji mnogi povremeno doživljavaju

3241 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iscrpljenost, pospanost, osjećaj opšteg umora koji nam onemogućuje sve, ili gotovo sve. Neki to nazivaju proljećnom bolešću, budući da smo upravo izašli iz zimske obamrlosti i ušli u neku vrstu hibernacije izvan sezone. Ali, zapravo, taj dobro poznati osjećaj proljećnog umora ima niz poznatih uzroka, i postoji mnoštvo načina da se on spriječi i pobijedi.

Kad god naše tijelo mora da se suoči sa naglim promjenama temperature ili svijetla, ono neizbježno mora da uloži dodatan napor da bi se prilagodilo novim ritmovima.

Naučna istraživanja pokazuju da postoji uska veza između vremenskih prilika i fizioloških procesa koji upravljaju našim tijelom, piše Novi list.

Često tijelo uspije da se prilagodi u nekoliko dana, ali ponekad mu, zahvaljujući neuravnoteženoj ishrani ili kasnom gripu, treba više vremena.

Važnost vitamina

Uzroci proljećnog umora su mnogobrojni, a jedan od najčešćih je nedostatak vitamina. Važni su ne samo sve vrste vitamina B, koje su potrebne za regulaciju asimilacije ugljienih hidrata i bjelančevina, već i vitamin C, koji održava imunološki sistem djelotvornim.

Vitamin A je takođe veoma važan, jer pomaže u jačanju imunološkog sistema i spriječava starenje stanica zahvaljujući svojim antioksidacionim svojstvima.

Bitan je i vitamin D, koji se oduvijek povezivao sa zdravljem kostiju, ali nije važan za tijelo samo zbog toga - naime, nova istraživanja su mu pripisala važnu ulogu u prevenciji depresije i održavanju dobrog raspoloženja.

Osim vitamina, naročito u proljeće, ne može se potcijeniti uloga mineralnih soli. Iznad svega, kalcijum je koristan ne samo za kosti i zube već i za pravilan rad nervnog sistema. Jednako su važni magnezijum, mangan i fosfor, čiji bi nedostatak mogao dovesti do astenije i opšte slabosti. Ne treba zanemariti ni gvožđe, cink i bakar.

Dakle, kako ne biste nespremni dočekali promjenu godišnjeg doba i vremenskih prilika, vrijeme je da se posvetite svim neophodnim mikronutrijentima.

Ishrana u borbi protiv proljećnog umora

Ishrana puno pomaže kada je riječ o borbi protiv proljećnog umora i zato je dobro izabrati hranu bogatu:

Vitaminima B: za ovu svrhu pogodne su mahunarke, pšenične klice, povrće, kvasac, mlijeko, bjelance, cijele žitarice i orašasti plodovi.

Vitaminom C: njime su bogati kivi, agrumi, paprika, zeleno lisnato povrće i paradajz.

Vitaminom A: njime su bogati žuto i narandžasto povrće, mlijeko i mlječni proizvodi, jaja i riba.

Za kalcijum, koji je neophodan za zdravlje kostiju i zuba, izvrsni su mlijeko, sir, žalfija i sjemenke susama.

Važnost sna

Koliko god ovo bilo očigledno, takođe je važno stabilizovati noćni san.

Budući da se, zbog toga što se sunčeva svjetlost pojavljuje sve ranije i ranije s dolaskom proljeća, često događa da se ujutro probudite ranije, dobro je pravilo unaprijed postupno pomjerati vrijeme odlaska na spavanje.

Ako to sebi možete da priuštite, čak i mali popodnevni san od 15-30 minuta može se pokazati kao dobra rezerva dodatne energije.

Tjelesna aktivnost i kretanje

Konačno, vježbanje, čak i ako niste sportski tip, pomaže u poboljšanju aktivnosti i raspoloženja.

Čak i bavljenje gimnastikom kod kuće ili nekoliko dugih šetnji pomaže pri održavanju dragocjene energije tokom prvih dana proljeća.

Bonus video: