Kako spriječiti gubitak kose?

Bez obzira na to da li je gubitak kose rezultat hroničnog ili akutnog oboljenja ili stanja, postoje stvari koje možete učiniti da zaštitite kosu koju imate

14483 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Svaki pramen kose na vašoj glavi ima životni vijek između dvije i pet godina. Folikuli dlake imaju ciklus aktivnog rasta, tranzicije i potom prestanka rasta (faza telogena). Postoje okolnosti i faktori načina života koji mogu dovesti do toga da se faza telogena produži ili da veći broj folikula uđe u ovu fazu istovremeno što dovodi do gubitka kose. Ovo se zove telogen efluvium.

Telogen efluvijum može biti simptom stresa, ili se može desiti nakon trudnoće, kao nuspojava primjene određenih ljekova ili kao rezultat prisustva određenih bolest. Bez obzira na to da li je gubitak kose rezultat hroničnog ili akutnog oboljenja ili stanja, postoje stvari koje možete učiniti da zaštitite kosu koju imate.

Kako spriječiti gubitak kose?

Možete slijediti nekoliko savjeta za higijenu kose kako biste smanjili vjerovatnoću opadanja kose.

Izbjegavajte određene vrste frizura

Kosa je fleksibilna, ali istraživanja pokazuju da frizure kao što su pletenice, čvrste pletenice i konjski repovi mogu da odvoje kosu od vlasišta i vremenom olabave vezu između kose i vlasišta. Ovo može biti uzrok prekomjernog opadanja kose.

Izbjegavajte visoko zagrjjane alatke za oblikovanje kose

Korišćenje toplote za oblikovanje kose ostavlja folikul dlake dehidriran i podložan oštećenjima. Fenovi za kosu i pegle za kosu mogu vremenom oštetiti kosu.

Ne izbjeljujte kosu

Hemikalije za tretman kose uzrokuju iznenadno i ireverzibilino (nepovratno) oštećenje folikula dlake.

Koristite šampon koji je blag i prikladan za vašu kosu

Svrha šampona je da očisti kosu od prljavštine i viška ulja. Ali mnogi komercijalni šamponi sadrže oštre sastojke. Posle samo jedne upotrebe, oni mogu da skinu sa vaše kose prirodno ulje i masne kiseline koje je čine jakom i gipkom. Pročitajte sastojke vašeg šampona i kupite onaj koji je što je moguće bliži potpuno prirodnom.

Koristite meku četku napravljenu od prirodnih vlakana

Korišćenje meke četke sa prirodnim vlaknima će unaprijediti zdravlje kose.

Kako spriječiti gubitak kose kod žena?

Gubitak kose kod žena je obično uzrokovan genetskim gubitkom, androgenom alopecijom, bolestima štitaste žlijezde, starenjem ili drugim oboljenjima endokrinih žlijezda. Otprilike jedna trećina žena će tokom života doživjeti gubitak kose. Ako gubite kosu, vaš ljekar može preporučiti neke od sljedećih tretmana kako biste sprečili dalji gubitak kose: minoksidil, spironolakton, oralni kontraceptivi, suplementi gvožđa i sl.

Kako spriječiti gubitak kose kod muškaraca?

Gubitak kose kod muškaraca je češći nego kod žena. Prema Američkom udruženju za gubitak kose, oko 85 procenata muškaraca ima prorijeđenu kosu do 50. godine života. Gubitak kose kod muškaraca je obično uzrokovan genetskim gubitkom kose, androgenom alopecijom, starenjem ili niskim nivoom testosterona. Ako ste zabrinuti zbog gubitka kose, vaš ljekar može preporučiti jedan ili više od sljedećih tretmana: minoksidil, finasterid, transplantacija kose i slično.

kosa, gubitak kose
foto: Shutterstock

Kućni ljekovi za gubitak kose

Ako ste zabrinuti zbog gubitka kose, možete probati sa sljedećim kućnim tretmanima za ovo stanje.

Suplementi

Nedostaci u ishrani mogu izazvati gubitak kose. Suplementi gvožđa, cinka, niacina, selena, vitamina D i vitamina B-12 mogu pomoći vašem tijelu da proizvodi jaku i zdravu kosu.

Eterična ulja

Eterična ulja su vodeni ekstrakti moćnih biljnih sastojaka. Eterična ulja mogu biti pomiješana sa osnovnim uljima, kao što su jojoba i bademovo ulje, kako bi se stvorio preparat za stimulisanje rasta kose. Neka esencijalna ulja mogu ojačati kosu. Ovdje spadaju esencijalna ulja peperminta, kineskog hibiskusa i slično.

Masaža skalpa

Masaža vlasišta je dokazana kao pouzdan metod za podsticanje rasta kose. Promovišući cirkulaciju u oblasti rasta, vaša kosa može rasti brže ako nježno masirate vlasište svaki put kada perete kosu.

Ishrana

Ishrana može uticati na gubitak kose. Ishrana bogata antioksidansima može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa — faktora životne sredine koji oštećuju folikule dlake. Jagode, borovnice, pasulj i mahunarke, spanać i kelj su izvori antioksidanata. S druge strane, šećer, prerađene masti, konzervansi i alkohol mogu doprinijeti oksidativnom stresu. Imajte ovo na umu ako želite da spriječite da vam kosa ne opada.

Odvikavanje od pušenja

Pušenje može da izazove prerano starenje ćelija kose, čineći folikule dlake krhkim i lakim za oštećenje.

Kako spriječiti gubitak kose nakon trudnoće?

Mnoge žene doživljavaju dehidraciju, umor, stres i pad nivoa estrogena dok se organizam prilagođava životu nakon iznijete trudnoće. Ovo uzrokuje povećanu osjetljivost u folikulima dlake, što može dovesti do perioda povećanog gubitka kose. Ovo stanje je privremeno i trebalo bi da prođe u roku od godinu dana nakon završetka trudnoće.

Možete pokušati da smanjite gubitak kose nakon trudnoće tako što ćete nastaviti da uzimate vitamine ako dojite, jedete zdravu ishranu i izbjegavate frizure koje vuku kosu sa vlasišta. Dermatolozi preporučuju korišćenje laganih šampona i balzama.

Kada posjetiti doktora?

Ako ste zabrinuti da gubitak kose prevazilazi normalno opadanje ili privremeni telogen efluvium, trebalo bi da razgovarate sa svojim ljekarom. Kosa koja ispada u grudvicama i ostavlja ćelave tačke na vlasištu, i kosa koja raste u mrljama, mogu biti simptomi nekog osnovnog oboljenja. Razgovarajte sa svojim dermatologom ili ljekarom primarne zdravstvene zaštite i opišite svoje simptome ako su vam potrebna dodatna uputstva.

Stres

Bilo da je u pitanju fizički stres ili psihički, to može da dovede do gubitka kose. Pod fizičkim stresom mislimo na operaciju, fizičku povredu, bolest pa čak i prekomjerno držanje nekih loših rigoroznih dijeta, pretjerano vježbanje i naglo mršavljenje. Sve to izaziva nagle fizičke promjene u organizmu i to se vidi na vašoj frizuri.

Ovo neće dovesti do toga da vama kosa odjednom opadne i možda nećete ni primijetiti da ste premašili limit od 50-100 dlaka na dan. Vremenom ćete pak primijetiti da vaših dlaka ima po svuda, da svako malo skidate neku sa majice ili usisavate cijelu gomilu od koje bi mogla da se napravi omanja perika.

Kokosovo ulje za rast kose

Ovo ulje ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo pa je odlično rješenje onda kada je problem vezan za infekciju kože glave. Potrebno je da zagrijete malo kokosovog ulja i utrljate u kožu glave. Ostavite da djeluje sat vremena, pa zatim isperite. Ne samo da ćete oporaviti kožu glave i spriječiti gubljenje kose, već je ovo odlična maska za suvu i beživotnu kosu.

Kopriva

Znate li koji je najbolji bakin recept protiv kose koja opada? Ukoliko pitate starije osobe u svom okruženju, vjerovatno će većina njih da vam preporuči koprivu. Kopriva je zaista odlična protiv opadanja kose, a da biste je upotrijebili treba da uradite sljedeće:

Skuvajte listove mlade koprive u vodi. Otprilike šaka listova na 2 litra vode. Možete koristiti i suve listove onda kada nema svježih. Ostavite da proključa pa da se prohaldi. Perite glavu sa ovim rastvorom svaki dan, ili barem 3 puta nedjeljno.

Bonus video: