Višak kilograma? Metabolizam ozbiljno usporavate ovim greškama

Kako godine idu, ključno je održavati zdrav i brz metabolizam kako biste site izbjegli nakupljanje neželjenih kilograma. Ma tom putu, dobro je izbjeći pen najčešćih grešaka

17024 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Debljanje je, nažalost, često prirodni dio procesa starenja zahvaljujući našim hormonima, promjenama načina života, smanjenju čiste mišićne mase i sporijem metabolizmu. Ovo su neke uobičajene greške koje žene često prave, kojima usporavaju svoj metabolizam, otkrivaju The Nutrition Twins, Tammy Lakatos Shames i Lyssie Lakatos.

1. Salate kao glavni obrok

Zasititi se svježim voćem i lisnatim zelenim povrćem izvrsna je stvar koju možete da uradite kako biste poboljšali cjelokupno zdravlje. Ali ako za svoje glavne obroke jedete salate bez dodatih proteina poput sira, jajeta ili kašike pasulja, radite veliku grešku.

Proteini su vam potrebni za održavanje čistog mišićnog tkiva, a nemasno mišićno tkivo ubrzava metabolizam, kažu The Nutrition Twins i dodaju da većina žena uzima oko 20 grama proteina po obroku.

2. Prelazak na veganstvo

Iako biljna ishrana donosi razne zdravstvene dobrobiti, ako u potpunosti izbacite životinjske bjelančevine bez pronalaženja drugih odgovarajućih izvora bjelančevina koji bi ih zamijenili, nećete unijeti dovoljno bjelančevina koje pospješuju metabolizam. Osim toga, raste želja za dodatnim kalorijama iz žitarica i tjestenine.

Istraživanja dosljedno pokazuju da ako napravite ovu grešku i umjesto dobre kombinacije proteina i ugljenih hidrata izbacite proteine i odaberete ishranu s visokim udjelom ugljenih hidrata, usporićete svoj metabolizam, tvrde The Nutrition Twins.

3. “Detox” čišćenja sokom

Ako se nadate da ćete ubrzati mršavljenje “detoksikacijom” sokovima, razmislite još jednom, upozoravaju The Nutrition Twins. Mnoga od ovih "čišćenja" ne nude dovoljno proteina koji bi pomogli vašoj mišićnoj masi i nisko su kalorijski. To znači da ćete početi koristiti mišićno tkivo za energiju.

Vaše tijelo će smanjiti količinu kalorija koje troši kao zaštitni mehanizam za sprječavanje gladovanja, pa će vaš metabolizam početi da usporava. Ovo metaboličko usporavanje vrlo je slično onome što se događa kada ste na dijeti koja je ispod 1200 kalorija duže vrijeme, prenosi Ordinacija.

4. Pregledanje društvenih mreža prije spavanja

Jeste li znali da isključivanje uređaja s plavim svjetlom puno prije spavanja može da poboljša vaš san i pomgne da izbjegnete debljanje? Jedna studija je pokazala da stalna restrikcija sna u kombinaciji s poremećajem cirkadijalnog ritma usporava metabolizam u mirovanju za 8%.

Ne samo da ostajete do kasno budni i trošite dragocjeno vrijeme za spavanje, nego ovom navikom negativno utičete na kvalitet sna ometajući proizvodnju melatonina i remeteći cirkadijalni ritam, kažu The Nutrition Twins.

5. Davanje prioriteta istezanju i jogi

Razjasnimo jednu stvar: joga i istezanje igraju ključnu ulogu u održavanju udova, gipkih i mladalačkih zglobova i mišića. Ali, ako ovim oblicima tjelesne aktivnosti date prednost nad vježbama snage, stručnjaci upozoravaju da tako propuštate veliki dio slagalice okretanja metabolizma/gubljenja težine.

Žene nakon 30. godine gube do 8% nemasnog mišićnog tkiva po deceniji (i obično ga nadomještaju salom!) ako vježbama snage to ne zaustave. Čista mišićna masa je ono što sagorijeva više kalorija nego salo, čak i kada spavamo, a dan za danom, ovo stvarno pravi razliku.

Bonus video: