Sedam vrsta ljekova koje ne treba piti kad i kafu

Korištenje nekih ljekova i kofeina u isto vrijeme može dovesti do kardiovaskularnih, gastrointestinalnih, disajnih i dermatoloških problema

9927 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naizgled bezopasna jutarnja kafa može smanjiti djelovanje lijeka ili učiniti da jače djeluje na vas. Budite oprezni i savjetujte se s liječnikom

Mnogi se oslanjaju na kafu za početak dana ili barem povremeno u njoj uživaju. Ali treba imati na umu da kofein može uticati na djelovanje nekih ljekova. Može promijeniti način na koji se ljekovi apsorbuju, razgrađuju i uklanjaju iz našeg tijela, čineći ih manje djelotvornima ili izazivajući neočekivane nuspojave.

Ovo su, prema pisanju Healthnewsa, sedam ljekova koje bi trebalo da izbjegavate ako unosite kofein u organizam. Naime, kofein se metabolizuje u jetri pomoću enzima koji su odgovorni i za metabolizovanje nekih lijekova. Zato, kada se kofein i ti lijekovi uzimaju zajedno, to može dovesti do kardiovaskularnih, gastrointestinalnih, disajnih i dermatoloških problema.

1. Adenozin

Adenozin se može dati pacijentu prije testa srčanog opterećenja, a koristi se i za liječenje supraventrikularne tahikardije - stanja koje karakterišu ubrzani otkucaji srca. Kofein može da blokira dejstvo ovog lijeka pa treba ih ne treba uzimati zajedno.

2. Antikoagulansi

Ljekovi koji usporavaju zgrušavanje krvi ne idu s kofeinom jer se pokazalo da on smanuje metabolizam varfarina (često korištenog antikoagulansa). Kofein se veže na enzime i sprječava ih da metabolizuju lijek. Kao rezultat toga, povećava se nivo varfarina u krvi, što pojačava antikoagulantno dejstvo lijeka.

3. Neki antibiotici

Kinoloni antibiotici se često koriste za liječenje bakterijskih infekcija mokraćnog sistema, polno prenosivih bolesti, gastrointestinalnih infekcija i infekcija kostiju i zglobova. Neki od kinolonskih antibiotika su ciprofloksacin, ofloksacin, norfloksacin i moksifloksacin.

Kinoloni mogu da uspore izlučivanje kofeina, što znači da on duže ostaje u vašem tijelu. To može da dovede do pojačanih nuspojava kao što su ubrzan rad srca, lupanje srca, nervoza i glavobolja.

4. Meksiletin

Koristi se za liječenje ventrikularnih aritmija - abnormalnog srčanog ritma. Istraživanje je pokazalo da, iako kofein ne utiče na izlučivanje meksiletina, meksiletin smanjuje izlučivanje kofeina za 50%. Zato se štetni učinci meksiletina mogu pogoršati povećanom koncentracijom kofeina, prenosi Ordinacija.

5. Antidepresivi

Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) su antidepresivi koji se koriste za liječenje depresije, opsesivno-kompulzivnog poremećaja, anksioznih poremećaja, PTSP-a i teških fobija.

Primjeri SSRI-a su fluoksetin (Prozac ili Oxactin), fluvoksamin (Faverin), citalopram (Cipramil), paroksetin (Seroxat) i sertralin (Lustral).

Savjetuje se izbjegavanje kofeina, posebno tokom uzimanja fluvoksamina. Pokazalo se da se izlučivanje kofeina smanjuje za 80% kada se uzima s ovim lijekom, što može da pogorša nuspojave kofeina, poput ubrzanog rada srca, mučnine i nesanice.

6. Ljekovi za osteoporozu

Bisfosfonati kao što su alendronat, ibandronat i risedronat koriste se u liječenju osteoporoze. Dokazano je da kafa smanjuje apsorpciju bisfosfonata, umanjujući njihov učinak.

7. Bronhodilatatori

Bronhodilatatori furafilin i teofilin koriste se za liječenje astme i hronične opstruktivne bolesti pluća.

Dokazano je da furafilin utiče na metabolizam kofeina, što dovodi do prekomjernog nakupljanja kofeina u krvi. Uzimanje kofeina s furafilinom može pojačati povezane s kofeinom kao što su žgaravica, mučnina i glavobolja.

Prije uzimanja ljekova uvijek se raspitajte kod svog ljekara o mogućim interakcijama između hrane i ljekova. Osim toga, bitno je čitati etikete i upozorenja na ljekovima kako biste bili informisani o mogućim interakcijama.

Bonus video: