Simptomi mini-moždanog udara: Traju nekoliko minuta ili dan

Kako kod sebe i drugih prepoznati mini-moždani udar, na šta treba posebno obratiti pažnju, koji su faktori rizika, a šta prevencija

18643 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Moždani udar može se dogoditi neočekivano i u bilo kojoj situaciji. Prema podacima Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara smatra se da je ovo stanje u 85 odsto slučajeva prouzrokovano začepljenjem krvnog suda ugruškom.

Međutim, razlikuje se još jedna kategorija, takozvani mini-moždani udar odnosno tranzitorni ishemijski atak (TIA) koji može ukazati na ozbiljniji moždani udar u budućnosti. Zato je važno znati prepoznati simptome ovog stanja jer vam to može spasiti život. Naime, statistike govore da je oko 20 odsto onih koji dožive mini-moždani udar, izloženo riziku od sljedećeg udara u okviru 90 dana.

Razlika između mini i moždanog udara

"Do stanja mini-moždanog udara dolazi zbog privremene blokade dotoka krvi u mozak, leđnu moždinu ili mrežnicu", objašnjava - dr Jonathan Graff-Radford, ljekar neurolog sa klinike Mayo.

Za razliku od moždanog udara, mini-moždani ne uzrokuje trajno oštećenje moždanih ćelija niti dovodi do trajnog invaliditeta. Međutim, sličnost simptoma između mini (TIA) i moždanog udara znači da je prepoznavanje ovih ranih upozorenja izuzetno važno, budući da rizik od moždanog udara naglo raste 48 sati nakon TIA-e. Važno je znati da su simptomi TIA-e identični onima koji se javljaju u ranoj fazi moždanog udara, piše Gloria.

Simptomi mini i moždanog udara

Simptome moždanog udara ili mini-moždanog možete prepoznati prema internacionalnom akronimu ‘B.E.F.A.S.T.‘ odnosno, (Balance, Eyes, Face, Arms, Speech, Time) koji se odnosi na:

  • Ravnotežu
  • Oči
  • Obješeno lice
  • Slabost ruke
  • Teškoće u govoru
  • Vrijeme za poziv hitnoj službi

Prepoznavanjem ovih simptoma potencijalno ćete spasiti život.

Simptomi mini-moždanog udara koje često ne primijetimo

Nije rijetkost da ovih pet simptoma često zanemarimo, iako ih je, kako kažu ljekari, važno uočiti i reagovati.

1. Neobjašnjiva vrtoglavica ili gubitak ravnoteže

"Iznenadni nalet vrtoglavice ili neobjašnjivi gubitak ravnoteže mogu biti znak malog moždanog udara", kaže dr Graff-Radford.

moždani udar
foto: Shutterstock

Iako problemi s vrtoglavicom i ravnotežom mogu proizaći iz različitih faktora, njihov nagli početak, bez jasnog uzroka, trebao da izazove zabrinutost zbog kratkotrajnog poremećaja protoka krvi u mozgu.

Na šta treba paziti kod drugih: Pripazite na nekoga ko se iznenada uhvati za oslonac ili vam se učini nesigurnim na nogama odnosno, mora naglo da sjedne zbog vrtoglavice.

2. Gubitak vida na jednom ili na oba oka

"Iznenadni i neobjašnjivi gubitak vida na jednom ili oba oka može biti simptom mini-moždanog", upozorava Američko udruženje za moždani udar.

Ovi privremeni sljepilo ili značajan poremećaj vida rezultat je blokade koja remeti protok krvi u mrežnicu, što služi kao važan znak upozorenja za udar koji se ne smije zanemariti.

Na šta treba paziti kod drugih: Obratite pažnju ako se neko iznenada bori s vidom, pretjerano trepće ili djeluje dezorijentisano, pokušavajući da se usredsredi na predmete.

3. Slabost ili obamrlost na jednoj strani tijela

Američko udruženje za moždane udare ističe da je iznenadna pojava slabosti ili utrnulosti jedne strane lica, ruke ili noge, uobičajeni signal upozorenja za moždani.

Na šta treba paziti kod drugih: Ako primijetite da osoba ima jedan od pomenutih simptoma, ne ostavljajte je samu i budite spremni da zovete hitnu pomoć.

4. Jaka glavobolja bez poznatog uzroka

Prema klinici Cleveland, glavobolje mogu biti uobičajeni dio života, međutim, ako se dogodi iznenadna i bude jaka, može biti znak upozorenja za mini-moždani udar. Za razliku od tipičnih glavobolja, ova bol dolazi brzo i intenzivno, često bez uobičajenih okidača kao što su odvikavanje od kofeina ili dehidracija.

glavobolja
foto: Shutterstock

Na šta treba paziti kod drugih: Pripazite na nekoga ko se iznenada uhvati za glavu zbog neobjašnjivog bola.

5. Zbunjenost ili teškoće s razumijevanjem govora

Nagla promjena jasnoće u stanje zbunjenosti ili teškoća u razumijevanju onoga što drugi govore može biti ozbiljan pokazatelj malog moždanog udara.

Stručnjaci su u izjavi iz 2022. naglasili da su jednostrana slabost, afazija ili dizartrija snažno povezani s velikom vjerovatnošću TIA-e. Afazija se definiše kao problem u govoru ili razumijevanju jezika, dok dizartriju karakteriše nejasan ili spor govor koji može biti teško razumljiv.

Na šta treba paziti kod drugih: Primijetite ako neko naglo prekine usred razgovora, djeluje zbunjeno poznatim jezikom ili se previše trudi da jasno artikuliše svoje misli.

Faktori rizika

Prema stručnjacima, simptomi mini-moždanog udara mogu trajati od nekoliko minuta do cijelog dana. Neki od faktora rizika o kojima bi trebalo porazgovarati sa ljekarom uključuju:

  • Godine - rizik raste nakon 55. godine
  • Fibrilacija atrija - nepravilan rad srca
  • Dijabetes - posebno loše regulisan
  • Visoki krvni pritisak
  • Srčana bolest
  • Pušačke navike - udvostručuju rizik od udara

Prevencija mini-moždanog udara

Poznavanjem pomenutih faktora rizika i promjenom životnog stila, pravilnom ishranom i vježbanjem može se značajno smanjiti rizik nastanka TIA. To uključuje:

prestanak pušenja, smanjenje unosa ultra procesuirane hrane, smanjenje unosa zasićenih masti i transmasti, smanjenje unosa soli, ograničenu konzumaciju alkohola, redovnu tjelesnu aktivnost i brigu o mentalnom zdravlju.

Bonus video: