Kako djeluje kofein i da li je bolje piti vruću ili hladnu kafu?

Svi znamo da ispijanje kafe ima različite uticaje na zdravlje. Ali - kako tačno 'radi' kofein?

12765 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prvih 10 minuta kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, prouzrokujući porast krvnog pritiska i broja otkucaja srca. Nakon 20 minuta kofein se veže na adenozinske receptore, neutrališući umor. Nivo dopamina povećava se i zadržava, što stvara osjećaj da treba biti oprezan i usredsređen.

Poslije 30 minuta rad nadbubrežnih žlijezda se ubrzava i stvara se više hormona. Tokom tog vremena, zbog proširivanja zenica, vid može da postane oštriji. Već posle 40 minuta tijelo počinje da proizvodi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar kičmene moždine. To dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Četiri sata kasnije metabolizam se ubrzava, zbog čega se brže sagorijeva energija. Tijelo tokom tog perioda počinje da razgrađuje i nataložene masti, prenosi b92.

U roku od šest sati kafa je prošla kroz vaš organizam i vjerovatno ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Iz tijela će do tada izaći približno polovina količine kofeina koji ste unijeli u organizam.

kafa
foto: Shutterstock

Da li je bolje piti toplu ili hladnu?

Postoji više načina da napravite hladnu kafu. Hladni napitak se pravi za nižu kiselost. Hladna kafa ima tendenciju da bude manje kisjela i nježnija za vaš probavni sistem.

Prema studiji u "Scientific Reports", vruća kafa ima više antioksidanasa nego hladna. Vrijednost pH tople i hladne kafe skoro je ista i kreće se od 4.85 do 5.13.

Zato se hladnija kafa predlaže onima koji imaju problema sa želucem, dok je u drugim slučajevima bolje piti toplu kafu.

Bonus video: