Mogu da pomognu, ali i da ubiju: Kako koristiti suplemente?

Suplementi nisu garancija dobrog zdravlja, a mogu da izazovu i negativne posljedice

9015 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svakodnevno smo izloženi velikom broju reklama o doprinosu suplemenata našem zdravlju. Suplementi su svi dodaci ishrani koji mogu da nadoknade mikronutrijente, vitamine i minerale, koje ne unosimo putem ishrane. U suplemente spadaju i ekstrakti biljaka.

Da li to znači da možemo da ih slobodno konzumiramo bez konsultacije s ljekarom i da li će nam suplementi zaista pomoći ili mogu da izazovu ozbiljne probleme, objasnila je za RTS farmaceutkinja Slađana Panajotović.

Prošle nedjelje u medijima je osvanula vest da su u Japanu preminule dve osobe, a da je preko sto primljeno u bolnicu zbog trovanja suplementima. Hitno je pokrenuta istraga, a kompanija je apelovala na kupce da prestanu da koriste pilule koje su reklamirane kao suplement za smanjenje holesterola i krvnog pritiska.

Ovakve situacije srećom nisu tako česte, napominje farmaceutkinja Slađana Panajotović, a moguće je da iza tog događaja u Japanu zapravo stoji neinformisanost pacijenata o tome kakve sve zdravstvene uticaje može imati upotreba suplemenata.

„Farmaceuti i ljekari u Srbiji jesu svjesni kakav uticaj suplementi mogu da imaju na zdravlje pacijenta. Oni mogu biti dio terapijskog plana. Važno je kada su u pitanju inicijative naših pacijenata, da u samomedikaciji uključuju suplemente, znaju da to ne treba da rade spontano, impulsivno, da je jako dobro da se raspitaju kakav zdravstveni uticaj može imati određeni suplement. Kao prvo, šta je glavni djelujući molekul “, naglašava Panajotovićeva.

Suplementi
foto: Shutterstock.com

Jako je važno da kupci suplemenata farmaceutu kažu koje sve ljekove trenutno koriste, kako bi oni napravili dobru kombinaciju i preporuku da bi se izbjegla interakcija između terapije koju je odredio ljekar. Važan je odnos ljekova i suplemenata, ali treba paziti i na hranu. Osim toga i sunce, odnosno UV zraci mogu da utiču na naš organizam kada koristimo ljekove i suplemente.

„Znači, što više informacija, što više znanja, to je za pacijenta bolje“, savjetuje farmaceutkinja.

Pacijenti koji ne mogu da čitaju ili razumiju uputstvo, trebalo bi da pitaju farmaceuta da im pojasni sve što je važno – kada da koriste suplemente, u kojoj dozi, šta ne smiju da rade, odnosno kako da se ponašaju kada upotrebljavaju neki biljni lijek, ističe Slađana Panajotović.

Zašto koristimo suplemente

Važno je znati šta želimo da postignemo određenim suplementom, napominje farmaceutkinja. Ukoliko je to imunitet, ukoliko je to podizanje energije najbolje je za savjet pitati ljekara i farmaceuta kako bismo dobili adekvatan savet šta da uključimo.

„Ima puno grešaka kod upotrebe suplemenata – od doze preko kombinacije. Na primjer, određena hrana može da utiče tako da suplement ne daje svoj maksimum ili da dâ pogrešan efekt. Ono što treba da pratimo to su simptomi. Da li se pojavljuje nesanica, glavobolja, da li nam otiču noge, da li se pojavljuje nešto što odudara od uobičajenog kada smo počeli da koristimo neki suplement“, objašnjava Panajotović.

Svakako treba izbjegavati dupliranje doza, bez obzira što neko misli da će na taj način da će brže riješiti problem.

Pored svih pomenutih mjera opreznosti, važno je naglasiti i da se suplementi kupuju u apotekama gdje je provjeren kvalitet i bezbjednost preparata, a ne preko interneta i društvenih mreža jer se rizikuje da dođe do neželjenih efekata, ističe farmaceutkinja Slađana Panajotović.

Bonus video: