Sezone alergija biće sve duže: Pomažu i neke kućne metode

Klimatske promjene uveliko su doprinijele da sezona polenskog rinitisa počinje 20 dana ranije, traje duže i intenzivnija je. Osim izbjegavanja alergena, uzimanja propisane terapije, pomažu i neke kućne metode

8361 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog klimatskih promjena sezona alergija počinje ranije nego što je to nekada bilo uobičajeno, što ne ide u prilog oboljelima od polenskih alergijskih bolesti kojih je sve više. Epidemiološke studije iz cijelog svijeta pokazale su da je 25 posto svjetske populacije alergično, s tendencijom povećanja bez obzira na godine, rasu i socijalni status. Zagrijavanje planete dovelo je i do toga da je produženo vremensko razdoblje, obično u proljeće, kada polen oslobađaju biljke, drveće i trave.

Prema istraživanju objavljenom u Proceedings of the National Academy of Sciences, sezona polena porasla je čak 20 dana u proteklih trideset godina, a polen koju ispuštaju biljke takođe je intenzivniji nego, recimo, 1990. godine. Jedna od najinvazivnijih biljaka je ambrozija, raste kao korov, izuzetno je prilagodljiva, plodonosna i otporna, a njen polen se smatra najjačim prirodnim alergenom našeg podneblja.

Klimatske promjene

Klimatske promjene dovele su i do toga da ambrozija cvjeta ranije, duže se zadržava i izaziva probleme osjetljivim osobama od juna do novembra. Čak kod kod 20-35 posto ljudi razvija se ukrštena reakcija - mogućnost razvoja višestruke preosjetljivosti, produženo razdoblje preosjetljivosti – ambrozije s pelinom, maslačkom, suncokretom, travama, brezom, krastavcem, tikvicama, artičokom, dinjom, lubenicom, bananom, mangom, čajem od kamilice, čajem od hibiskusa i sjemenkama suncokreta.

Sve više aeroalergena

"Zime su nam sve toplije, proljeća sve toplija i ranija, što ima veći uticaj nego što smo možda svjesni. Ovo je zaista jasan primjer da su klimatske promjene već ovdje, a uticaji na zdravlje vjerovatno će se pogoršati" - kaže William Anderegg, naučnik sa Univerziteta Utah, za The Guardian. Sitna zrna polena, koje biljke otpuštaju kako bi se razmnožavale, osim što izazivaju sezonske alergije kod nekih ljudi, prouzrokujući kijanje, svrab, peckanje, crvenilo očiju i curenje iz nosa, takođe mogu pogoršati druga stanja, poput astme, a takve su bolesti povezane s lošijim školskim i radnim rezultatima, prenosi Gloria

alergija
foto: Shutterstock

.

"Kako klima nastavlja da se mijenja, očekuje se da će se broj slučajeva astme i alergija zbog aeroalergena povećati", kaže Kristie Ebi, epidemiološkinja sa Univerziteta u Washingtonu. Dok se unaprjeđuju načini liječenja alergija najpouzdaniji način je izbjegavati alergene, ali kako to nije uvijek moguće najbolje je obratiti se ljekaru za pomoć. Terapija obično počinje da se uzima prije pojave polena, ali evo šta može da pomogne u posljednjem trenutku prije nego što se razbukta sezona polenskih alergija.

Češće uzmite probiotik

Održavanje crijevne flore zdravom može pomoći imunološkom sistemu da se bolje nosi s alergenima. Poznato je i da neke uobičajene vrste hrane mogu dovesti do neravnoteže imuniteta, a najčešće su to gluten, mlječni proizvodi i šećer. Nastojte da u ishranu uključite više povrća, voća, zdravih masti poput maslinovog ulja, cjelovitih žitarica, a da smanjite gazirana i alkoholna pića, kofein, prerađenu hranu i slatkiše. U apoteci se informišite o probiotiku koji možete da uzimate neko vrijeme. Probiotici se nalaze i u jogurtima i fermentiranoj hrani poput kisjelog kupusa i kombuha čaja. Gotovo sva istraživanja su otkrila korist uzimanja probiotika, ali još se istražuje koji soj ili kombinacija i u kojoj dozi imaju i terapijski učinak.

Vitamini i minerali

Određeni vitamini i minerali takođe mogu pomoći u suzbijanju alergijske reakcije. Savjetuju se vitamini D, C, A, omega-3 masne kiseline i kvercetin. Kvercetin je antihistaminik koji smanjuje proupalne citokine i sprječava stvaranje i otpuštanje histamina i drugih upalnih materija. U većoj količini ima ga u crnom i zelenom čaju, brokuli, đumbiru, crvenom luku, paprici, grožđu i bobičastom voću. Omega-3 masne kiseline u ribi, lanenim, konopljinim i čia sjemenkama, orasima, imaju snažna protiv upalna svojstva koja će pomoći i u suzbijanju alergijske reakcije. U terapiji svih tipova alergija neizostavno se koristi i kalcijum. On smanjuje propusnost kapilara i tako ublažava alergijsku reakciju.

Prozori

Filtriranje vazduha unutar doma može eliminirati čestice polena. Potražite kvalitetan filter za vazduh HEPA) koji uklanja gotovo sve čestice u vazduhu. Još jedan jednostavan korak - zatvorite prozore u svom domu kada se nivo polena poveća u vašem području, što možete pratiti putem polenskog kalendara i mjernih stanica koje na internet stranicama redovno objavljuju te podatke.

alergija
foto: Shutterstock

Para

Olakšanju neprijatnih simptoma poput začepljenog nosa doprinijeće i ako se inhalirate parom čaja od nane. Nagnite glavu nad šoljicu vrelog čaja, poklopite glavu peškirom i ostanite tako deset minuta. Inače, para djeluje kao jedan od najboljih kućnih ljekova za sezonske alergije. U vrelu vodu za inhaliranje dodajte i par kapi eteričnih ulja eukaliptusa ili lavande.

Tuširanje

Obavezno se istuširajte, posebno prije spavanja, kako biste isprali sa sebe sve alergene. Tokom dana polen će se skupiti ne samo na vašoj odjeći, već, na primjer, i u prostorima vaših ušiju, kosi, obrvama... Ako je odnesete u krevet, pogoršaćete svrab očiju i začepljenje nosa pa se nećete dobro naspavati, što će s vremenom naštetiti i imunitetu i pašćete u začarani krug dugotrajnih simptoma, savjetuju u Klinici Cleveland.

Čaj od koprive

Kopriva je prirodni antihistaminik pa se smatra djelotvornim saveznikom u borbi protiv tegoba disajnog sistema i polenskih alergija. Ljekovita jedinjenja u koprivi djeluju tako da sprječavaju signale koji podstiču ćelije na lučenje histamina. Pijenjem čaja od koprive olakšaćete simptome poput curenja nosa, svraba očiju i kijanja, koji su rezultat upalnih procesa i otpuštanja histamina. Čaj od koprive možete piti dva do tri puta na dan, ili možete posegnuti za tinkturom od koprive. Za prevenciju alergije preporučuje se 20-30 kapi na dan popiti u vodi ili soku, dok se za liječenje koristi 20-30 kapi dva do tri puta na dan.

Održavajte kuću čistom

To je jedan od najboljih načina za izbjegavanje unutrašnjih alergena. Imajte na umu da i jake hemikalije mogu iritirati nosne prolaze i pogoršati vaše simptome. Bolje je napraviti prirodna sredstva za čišćenje sa sastojcima poput sirćeta, sode bikarbone i limuna. Takođe, dobro je znati da pranje posteljine jednom nedjeljno na temperaturi od 60 stepeni može smanjiti izloženost polenskim alergenima. Takođe, presvucite se kad dođete kući u slučaju da se alergeni uhvate za odjeću.

Bonus video: