Skromnu čuvarkuću svako treba da zasadi: Ovako pomaže zdravlju

Domaća skromna biljka čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, samo je njeno djelovanje nešto blaže. Ova biljka nije zahtjevna za uzgajanje, a vrlo je ljekovita

19181 pregleda 25 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Čuvarkuća će se brzo razmnožiti na suvim mjestima, čak i na krovovima. Ona je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka. Njeni listovi sadrže sluzavi sok koji ima ljekovito, umirujuće i rashlađujuće dejstvo na kožu. Djeluje slično kao aloe vera, ali nešto slabije. Svježe iscijeđeni sok iz listova još od antičkih vremena se koristi protiv problema s kožom. Osim sluzi, listovi čuvarkuće sadrže jabučnu i mravlju kiselinu, mineralne materije, šećer i vitamin C.

Porijeklo ove zimzelene biljke je nepoznato premda se smatra da potiče iz Meksika. Odlično se udomaćila u našim krajevima pa obilno raste u pukotinama stijena, po zidovima i krovovima na sunčanim mjestima. Ova otporna biljka može da podnese temperaturu i do 60 stepeni. Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) od davnina se sadila na krovovima jer se smatralo da štiti od groma.

Povremeno, sredinom ljeta iz rozete izraste uspravna, do 40 cm visoka cvjetna stabljika sa zvjezdolikim cvjetićima na vrhu. To je znak da se životni ciklus biljke približio kraju - nakon cvatnje rozeta iz koje je iznikao cvijet propada, ali zato čuvarkuća stvara male rozete koje razvijaju korijenje i postaju odvojene biljke.

Listovi se beru po potrebi tokom cijele godine i za liječenje se uvijek koriste svježi. Budući da su prijatnog, kisjelkasto slankastog ukusa, sitno narezani svježi listovi mogu se dodavati zelenim salatama, piše 24sata.

Čuvarkuća je ponajprije poznata kao ljekovita biljka koja pomaže protiv opekotina, bolova u uhu i kožnih tegoba, a može se piti i kao čaj.

Tinktura protiv čira na želucu

Svježe listove čuvarkuće treba očistiti, razrezati, izmjeriti i preliti jednakom količinom 70-postotnog alkohola ili dobre domaće rakije. Kod čireva ili nakon operacije želuca tri puta na dan uzima se po 15-20 kapi rastvorenih u pola čaše vode. Kod uboda insekata tinkturom možete namazati mjesta koja bole ili svrbe.

čuvarkuća
foto: Shutterstock

Čaj kod upale grla i desni

Prelijte 3-4 svježa lista čuvarkuće šoljicom hladne vode, pustite da provri i odmah maknite s vatre. Pokriveno ostavite da odstoji 5 minuta i procijedite. Uzimajte svakih sat vremena po 1 kašiku čaja kod mučnine, upale sluznice usta, upale desni i gnojne angine. Kod kožnih tegoba čaj se može koristiti kao oblog ili kupka.

Ulje za kožu

Sameljite i isjeckajte sedam svježih listova čuvarkuće i iscijedite sok. Pomiješajte s jednakom količinom bademovog a ulja. Kod upale spoljašnjeg uha nekoliko puta na dan u uho nakapajte 5 kapi uljne mješavine i uho zatvorite vatom. Ulje se može koristiti i za mazanje kod kožnih tegoba.

Prirodni afrodizijak

Prelijte 7 svježih listova čuvarkuće s 2-3 dl kozjeg mlijeka, lagano kuvajte dok ne omekšaju i pojedite s 2-3 kuvana jaja. Uzimajte tri dana zaredom. Ovaj recept Hildegard von Bingen preporučuje se protiv nedostatka polne želje kod muškaraca.

Sirup za jačanje organizma

Uberite 100 g svježih listova čuvarkuće, sameljite ih, pomiješajte sa šećerom i ostavite da odstoji nekoliko sati na toplom mjestu dok se šećer ne rastopi. Dodajte 100 g meda i kremasto umiješajte. Sirup ulijte u teglu i zatvoreno čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Uzimajte dva puta na dan po kašičicu sirupa, ujutro na prazan želudac i naveče prije spavanja. Ovaj sirup čisti krv, jača organizam i pomaže kod srčanih smetnji.

Svježi list

Koristi se za liječenje ogrebotina i manjih rana, a posebno rana koje sporo zarastaju. Pomaže protiv bubuljica, akni, osipa, upale i crvenila kože, čireva, herpesa, sunčanih pjega, otoka, uboda i ugriza insekata, bradavica, žuljeva i kurjih očiju. Najčešći i najjednostavniji način njihove primjene je da se list razreže i stavi pravo na ranu ili oboljelu kožu.

Bonus video: