navigacija Naslovnica Premium

PROJEKAT UNDP I MORT

16.4.2018 12:44

Nova podrška za “zeleni” turizam

“To je samo jedan od elemenata kojim želimo da se stvori okvir za finansiranje projekata u sektoru turizma i šire koji će doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena. Prvi javni poziv je objavljen 2016, drugi 2017”, pojasnila je Kiković.

Nova podrška za “zeleni” turizam
Dejan Peruničić
Foto: UNDP Autor: Dejan Peruničić

Za projekat razvoja “zelenog”, niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori do sada je opredijeljeno 750.000 eura, a podržano je 25 projekata u 11 opština, čiji je cilj smanjenje nivoa emisija gasova sa efektom staklene bašte.

To je juče kazala menadžerka Aleksandra Kiković iz UNDP-a, na prezentaciji trećeg po redu poziva za sufinasiranje održivih projekata u turizmu.

“To je samo jedan od elemenata kojim želimo da se stvori okvir za finansiranje projekata u sektoru turizma i šire koji će doprinijeti borbi protiv klimatskih promjena. Prvi javni poziv je objavljen 2016, drugi 2017”, pojasnila je Kiković.

Ona je navela da je za novi poziv na raspoalganju 260.00 eura za ovaj pozoiv. 

“Kao i u prethodnim pozivima, sufinansiranje jednog projekta može isnositi 25 odsto vrijednosti aktivnosti koji direktno doprinose smanjenju ugljendioksida, pri čemu maksimalan iznos finansijske podrške po jednom projektu može doseći 15.000 eura. Finansijska sredstva se opredjeljuju isključivo za nabavku i instalaciju nove opreme, bilo da se govori o sistemima rasvjete, grijanja i hlađenja, solarnim panelima, fotonaponskim ćelijama i slično, ili izvođenju građevinskih radova na objektima” kazala je Kiković. 

Projekat zajedno sprovode UNDP i Ministartstvo održivog razvoja i turizma, a a finansira ga Globalni fond za životnu sredinu. Proces će organizovati Privredna komora. On se odnosi na uvođenje energetski efikasnih sistema hlađenja, grijanja, ventilacije i izolacije u objektima koji su namijenjeni pružanju usluga tiuristima, zamjenu konvencionalnog sistema grijanja toplotnim pumpama, instalaciju mreže fotonaponskog sistema, uvođenje solarnih sistema za grijanje vode i razvoj održivih, ekološki prihvatljivih sistema javnog prevoza, kao što su zamjena korišćenja fosilnih goriva u javnom prevozu obnovljivim izvorima energije (solarna i biogoriva).

Pravo učešća imaju organi lokalne uprave i javne službe, privredna društva i preduzetnici i nevladine organizacije. Mora se završiti do kraja ove godine, a krajnji rok za podnošenje predloga je 14. maj.

Ocijeni:

1 2 3 4 5

0 (0 glasova)

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Vijesti online" se ne mogu smatrati odgovornim za napisano.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama. Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite Ombudsmanu.

Nije dozvoljeno postavljanje eksternih URL-ova u komentarima!

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za novi izgled i funkcionalnosti portala Vijesti, možete pisati na redizajn@vijesti.me.

Ako imate neke primjedbe, sugestije ili komentare vezane za PREMIUM sadržaj možete pisati na premium@vijesti.me.