navigacija Naslovnica Premium

Svijet

2017. ROK ZA BRZU PRUGU OD BEOGRADA DO B - 18.12.2014

Li: Kopnena ekspres linija između Kine i Evrope

Srbija je juče saopštila da će kineski radovi na novoj željezničkoj vezi između Beograda i Budimpešte početi sredinom 2015. godine, što je dio strategije Pekinga da ubrza priliv robe u Evropu preko Balkana, navodi agencija Rojters.

Kina, Srbija i Mađarska su potpisale memorandum razumijevanja o željezničkoj trasi, dugoj 370 kilometara, drugog dana samita u Beogradu između Kine i 16 centralnih i istočnih evropskih država.

Premijer Aleksandar Vučić kazao je juče da je Srbija dobila donaciju od 4,5 miliona eura koju može iskoristiti za plaćanje određenih kamata. „Dogovorili smo još povoljniji zajam s Eksim bankom za termoelektranu Kostolac s grejs periodom koji je produžen s pet na sedam godina i kamatom smanjenom s tri na 2,5 odsto", rekao je Vučić.

Kineski premijer Li Kećijang, je rekao da će brza pruga Beograd-Budimpešta biti „kopnena i morska ekspres linija“ između Kine i Evrope, i koja neće biti važna samo za povezivanje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope već i za jačanje veza Kine i cjelokupne EU. Li je rekao da će pruga biti modernizovana prema evropskim standardima i da ona predstavlja „projekat zajedničke pobjede”. „Srbija je na važnom položaju na toj ekspres liniji koja će biti korisna i za mnoge fabrike koje mogu biti otvorene duž njene rute, što će dovesti do povećanja zaposlenosti", rekao je Li, a prenosi Beta.

Unapređivanje pruge uklapa se u kineski plan da pretvori glavnu grčku luku Pirej - gdje kineski brodski gigant Kosko Pacifik ima koncesiju na 35 godina za unapređivanje i upravljanje sa dva pristaništa za teretne brodove - u regionalni trgovinski centar.

Plan za željeznicu je dogovoren prošle godine, ali i dalje ostaje nejasno kako će biti finansiran. Vučić je kazao da će studija izvodljivosti i ostala papirologija biti završeni do juna 2015, „kako bi pruga mogla biti izgrađena do juna 2017“.„Posvećeni smo ovom projektu“, kazao je Vučić nakon razgovora sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, dodajući da će se vrijeme putovanja između Beograda i Budimpešte sa sadašnjih osam sati svesti na manje od tri.

N.B.

Vučić je kazao da je Srbija dobila od Kine donaciju od 4,5 miliona eura