navigacija Naslovnica Premium

Svijet

U PLANU NOVE MJERE ZA FINANSIJSKU STABIL - 18.12.2014

Oporavak rublje nakon intervencije

Ruska rublja se juče znatno oporavila nakon dramatičnog pada tokom dva prethodna dana, dok je vlada je izvršila pritisak na izvoznike da ne prave zalihe zarađenih deviza, a centralna banka objavila nove mjere da podrži finansijsku stabilnost.

Ruska valuta je u utorak opala za oko 20 procenata u odnosu na dolar, uprkos tome što je centralna banka povećala referentnu kamatnu stopu za 6,5 odsto.

Centralna banka je saopštila da će, ako bude potrebno, obezbijediti dodatni kapital ruskim bankama i finansijskim kompanijama.

Za dolar su se juče mogle kupiti 62 rublje, puno manje u odnosu na rekordnih 79 u utorak.

Premijer Dmitrij Medvedev je juče pozvao najveće ruske izvoznike da se ponašaju „odgovorno“ sa deviznim prihodima nakon sastanka sa čelnicima državnih izvoznika, uključujući Gasprom i Rosnjeft.

Rekao je da je siguran da Moskva može obuzdati krizu: „Centralna banka i vlada sastavljaju paket mjera za stabilizovanje situacije“.

Ministarstvo finansija je, u međuvremenu, saopštilo da će država prodavati devize „onoliko koliko bude potrebno i dokle god bude potrebno“ što bi trebalo da smanji pritisak na rublju.

Kontrola kapitala tj. zabrana iznošenja kapitala iz zemlje je glavna, posljednja opcija. Međutim, Medvedev je to isključio.

Analitičari kažu da pad rublje znači da su izvoznici zadržali deviza najviše što su mogli.

Silazni pad je početkom ove nedjelje pogoršala zabrinutost da ruski naftni džin Rosnjeft, koji je nedavno izdao obveznice u vrijednosti od 625 miliona rubalja, pretvara zarađeni novac u devize kako bi otplatio dug.

Putin će danas održati godišnju konferenciju za novinare, kada će odgovarati na pitanja publike u studiju i TV gledalaca širom Rusije. Očekuje se da će komentarisati pad rublje od oko 45 odsto ove godine.

Ruska vlada je juče izvršila pritisak na izvoznike da ne prave zalihe zarađenih deviza

A. ŠOFRANAC