Klivlend otpustio Tajrona Lua

Otkazom Luu, tim Kavsa sigurno ulazi u fazu "rebuildinga",a kao potencijalni nasljednik pominje se Leri Dru
96 pregleda 1 komentar(a)
Tajron Lu, Foto: Printscreen
Tajron Lu, Foto: Printscreen
Ažurirano: 28.10.2018. 15:54h

Rukovodstvo Klivlend Kavalirsa odlučilo je da prekine saradnju sa trenerom Tajronom Luom nakon katastrofalnog starta u NBA ligi.

Ekipa "Kavsa", koja je posljednje četiri sezone igrala finale lige, ove sezone startovala je sa svih šest poraza.

Mnogi smatraju da je glavni uticaj na to imao LeBron Džejms koji je napustio tim iz Ohaja i preselio se u redove Los Anđeles Lejkersa.

Lu je preuzeo ekipu u januaru 2016. godine, nakon što je Dejvid Blat dobio otkaz.

Već u toj prvoj sezoni Kavalirsi su vezali 10 pobjeda u plejofu, a na kraju su nakon nevjerovatnog povratka uspjeli da savladaju Golden Stejt Voriorse (GSW je vodio sa 3:1 u finalnoj seriji) i osvoje NBA ligu.

Tim je Tajron Lu postao tek treći trener u istoriji NBA lige koji je uspio u svojoj ruki sezoni da osvoji naslov prvaka.

U istoj godini dobio je i nagradu ESPY-a za najboljeg trenere.

Naredne dvije sezone pratile su brojne kontoverze, prvo je tim napustio Kajri Irving, a onda se sve češće spekulisalo oko prve zvijezde tima LeBrona Džejmsa, jer se već tada pisalo da će "kralj" po isteku ugovora napustiti Kavse i preći u Lejkerse.

Kavsi su ipak i pored toga oba puta stizali do finala lige gdje nisu mogli da pruže ozbiljniji otpor super jakoj ekipi Golden Stejta.

Otkazom Luu, tim Kavsa sigurno ulazi u fazu "rebuildinga",a kao potencijalni nasljednik pominje se Leri Dru koji je posljednje četiri sezone bio asistent u Klivlendu.

Bonus video: