Tri decenije od najprljavije trke svih vremena: Osam učesnika, sedam dopingovanih

Nije, međutim, samo zbog Džonsonovog dopinga, trka proglašena najprljavijom u istoriji. Tri decenije kasnije jasno je, naime, da samo jedan od osam učesnika finala nikada nije pao na doping-testu
293 pregleda 0 komentar(a)
ben džonson, Foto: Reuters
ben džonson, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.09.2018. 08:48h

Prije tačno tri decenije, 24. septembra 1988, na Olimpijskim igrama u Seulu održana je "najprljavija trka u istoriji sporta", kako su svjetski mediji nazvali nezaboravno finale na 100 metara.

Tog dana je Kanađanin Ben Džonson pomjerio sve granice brzine, osvojio zlatnu medalju sa spektakularnim rezultatom - 9,79.

Tri dana kasnije, Džonsonu su oduzeti i zlato i rekord, u najvećem doping skandalu u istoriji.

Ispostavilo se da je Big Ben koristio nedozvoljenu supstancu stanolozol, pa je zlato dodijeljeno Karlu Luisu, a srebro Linfordu Kristiju, dok je treće mjesto, na kraju, pripalo Kalvinu Smitu.

Nije, međutim, samo zbog Džonsonovog dopinga, trka proglašena najprljavijom u istoriji. Tri decenije kasnije jasno je, naime, da samo jedan od osam učesnika finala nikada nije pao na doping-testu!

Američka ikona Karl Luis je čak tri puta bio pozitivan tokom priprema za Igre u Seulu, i to na tri različite supstance.

Nalaz doping komisije je zvanično objedlodanjen 2003. godine, a Luisu je, posebnom dozvolom Olimpijskog komiteta SAD, dozvoljen nastup u Seulu. Navodno, on je nedozvoljene supstance unio kroz biljne suplemente.

Linford Kristi je odmah nakon trke pao na testu - koji je pokazao upotrebu pseudoefedrina, ali je usvojena njegova odbrana da je pio ženšen čaj, koji u sebi sadrži nedozvoljenu supstancu.

Vremenom su i Denis Mičel, Robson da Silva, Desaj Vilijams i Rej Stjuart uhvaćeni nedozvoljenim radnjama.

To znači da je samo Kalvin Smit imao potpuno čistu sportsku karijeru od svih učesnika olimpijskog finala 1988. godine.

“Trebalo je da osvojim zlato. Tokom cijele karijere radio sam pošteno i bio sam jedini čisti sprinter. Znao sam da se takmičim sa dopingovanim rivalima", kazao je svojevremeno Smit.

Ben Džonson od početka afere tvrdi da mu je nedozvoljenu supstancu podmetnuo neko iz štaba Karla Luisa, ali je Kanađanin i 1993. godine još jednom bio pozitivan na testu, tako da ga je Međunarodna atletska federacija (IAAF) doživotno suspendovala.

Džonson danas živi u Torontu, ima privatni biznis...

"Svoje grijehe sam okajao. Danas živim onako kako želim - dobra hrana, dobar seks i putovanja. Ne budi me alarm, jednostavno uživam", rekao je Džonson.

Bonus video: