Beogradski rebus: Tumba ne prihvata bod u svom gradu

Crnogorski fudbaleri danas u 15 časova gostuju Srbiji u pretposljednjem kolu Lige nacije - silno oslabljeni “sokoli” ne žele da ustuknu pred favoritom
149 pregleda 15 komentar(a)
Fudbalska reprezentacija Crne Gore, trening, Foto: Savo Prelević
Fudbalska reprezentacija Crne Gore, trening, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.11.2018. 09:52h

Kada tako iskusan i trofejan stručnjak kao što je Ljubiša Tumbaković, usred Beograda pred meč sa Srbijom, ne skrivajući se kaže da ne postoji trener koji je zadovoljan bodom - onda je našim navijačima ispisana lijepa pozivnica za duel u kojem “sokoli” ne mogu da izgube previše, a mogu da dobiju mnogo.

Agresivnu i borbenu Crnu Goru, spremnu na sve - to priželjkuje javnost, a Tumbaković uvjerava da je njegova ekipa sposobna da krene na tri boda, iako je u glavni grad Srbije doputovala oslabljena kao rijetko kada - nema Stefana Savića, Stefana Jovetića, Nikole Vukčevića, Filipa Stojkovića i Žarka Tomaševića, a ne osjeća se dobro ni Fatos Bećiraj.

NAJVAŽNIJI SU ONI KOJI SU TU...

Kako god, Crna Gora je navikla da se nosi sa problemima, sada je drugo pitanje da li može i da ih prevaziđe protiv objektivno boljeg rivala - Srbije, koja je snagu dokazala i prije nešto više od mjesec na stadionu pod Goricom.

- Mi nemamo najbolji tim, imamo jezgro igrača i tu svako zna svoju ulogu. Ovo je reprezentacija, godinama radimo na tome - igraju najspremniji. Ne dijele se na najbolje i alternative - poručio je Tumbaković i dodao:

- Svi znamo koliko nam znače igrači koji nisu tu i koliko ih sve poštujem. Ali, ne bih da pričamo o njima. Priprema je ista, ništa se ne mijenja, jer vjerujem grupi koju sam doveo u Beograd. Tumbakovića “žulja” utisak koji je Crna Gora ostavila 11. oktobra protiv istog protivnika u definitivno najslabijoj igri “hrabrih sokola” od kada je selektor.

- Tačnije, moramo da popravimo utisak koji nismo ostavili. Moramo mnogo bolje u svakom segmentu. Da li bismo bili zadovoljni bodom? Ne postoji trener koji je zadovoljan remijem. Imam dovoljno iskustva da to mogu da kažem, a imam i dovoljno pobjeda u karijeri - istakao je Tumbaković.

NAJVEĆA ŽELJA - AGRESIVNIJA CRNA GORA

Pored Tumbinog iskustva Crnoj Gori sada treba i kvalitet na terenu. On je u ovakvom odnosu snaga defiinitivno na strani rivala.

- Imamo igrače koji mogu da odigraju mnogo bolje. Znamo kakav je protivnik Srbija, ali očekujem da budemo agresivniji nego u prvoj utakmici. To mi je najveća želja pred ovo gostovanje. Gostovanje, koje za Tumbakovića nije “običan dan u kancelariji”, jer dolazi na stadion gdje je uvijek bio neprijatelj kao trener Partizana.

- Bio sam uspješan na ovom stadionu i dobre emocije me vežu za njega. Pobjeđivao sam sa Partizanom na “Marakani”, mislim da sam gostovao 18 puta, a ako se ne varam - baš na tom stadionu osvojio dva Kupa. Za jedan sam siguran da jesam - nasmijao je novinare selektor “hrabrih sokola”.

Najavljeno je da stadion neće biti pun, očekuje se oko 30 hiljada gledalaca, ali Tumba postavlja pitanje - čijih navijača će biti više?

- Mislim da u duelima Crne Gore i Srbije nikada sigurno ne možete da kažete ko ima više navijača. Svi znamo koliko ima Srba u Crnoj Gori i Crnogoraca u Beogradu. Nemam pojma da li će stadion biti ispunjen, nadam se da hoće, uz dobru atmosferu, pravu sportsku.

MALE DILEME SA SASTAVOM

Srbija je u odnosu na oktobarski dvoboj jača za Nemanju Matića i Aleksandra Kolarova.

- To su igrači koji daju sigurnost ekipi, u oba pravca su veoma upotrebljivi i jednako dobri. Srbija je jak tim, stvaran je kroz dva ciklusa, grupa igrača je kvalitetna..., a i zamjene su adekvatne.

Tumbaković nikada ne otkriva tim pred meč. Od te tradicije ni sada nije odustao:

- Reći ću samo da imam neke dileme. Naravno, neću vam reći kakve dileme - zaključio je Tumbaković i odjurio na trening.

Meč na stadionu “Rajko Mitić” počinje u 15 časova, a sudi Španac Alberto Undiano Maljenko. U drugom meču 5. kola grupe C4 Lige nacija Rumunija u 20.45 sati dočekuje Litvaniju u Ploeštiju.

Vešović: Nije opravdanje - povrede nas prate od prvog dana

Marko Vešović je igrač koji dobro poznaje stadion “Rajko Mitić” jer je od 2010. do 2013. godine igrao u Crvenoj zvezdi. Sa “crveno-bijelima” je osvojio Kup Srbije...

- Emocije su najljepše pred povratak na ovaj stadion, opet sam tu poslije pet i po godina. Ali sada želim da slavim ovdje kao gost - poručio je igrač poljske Legije. Pričao je i o izostancima.

- Moramo to da pomenemo. I nije alibi, jer ne pamtim kada smo bili kompletni i da smo imali mogućnost velikog izbora. Povrede će sigurno uticati i na kvalitet, ali na želju ne smiju - moramo da izginemo i ispravimo sliku koju smo stvorili u duelu u Podgorici.

Šta se desilo u tom prvom susretu? Vešović je ponudio odgovor.

- Podbacili smo, a i mislim da smo previše respektovali rivala. Bili smo u nekom grču, strahu... Sada smo spremni i motivisani da budemo bolji, a moramo da budemo realni i kažemo da i od protivnika zavisi kako ćemo igrati.

Bod bi mogao da donese dosta.

- Remi bi bio dobar, ali ne mislimo o tome. Pokušaćemo i da pobijedimo. Izvlačimo pouke, želimo da budemo bolji iz utakmice u utakmice i siguran sam da smo spremni za velike stvari.

Galerija

Bonus video: