Teški dani za velikana: Šta se dešava sa Mančester junajtedom?

Poražavajuće brojke za „đavole”, Murinjo do sada ima slabiji učinak nego Van Gal i Mojes, a doveden je da vrati slavu gigantu
2 komentar(a)
Mančester junajted, Foto: Reuters
Mančester junajted, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.11.2016. 09:51h

Potrošenih skoro 200 miliona eura, bombastični dolasci Žozea Murinja, Pola Pogbe i Zlatana Ibrahimovića, vjera navijača da se „đavoli” vraćaju u eru ser Aleksa Fergusona... Sve je to bilo ljetos, a umjesto velikih rezultata sve je u ovom trenutku za velikana sa „Old traforda” razočaravajuće u ovoj sezoni.

Već se priča o startu sezone koji liči na neku od najgorih u istoriji, a definitivno je najgori nakon 27 godina, jer Junajted nije imao ovako mršav bodovni učinak još od 1989. godine.

Nakon 13 kola Junajted ima 20 bodova, prvi put mu se od kada postoji Premijer liga dešava da u ovom dijelu sezone nema makar 21, a te 1989. godine je završio na 13. mjestu.

Tada je, dakle, Ferguson poslije 13 mečeva u prvenstvu imao isto bodova koliko i Murinjo sada, a ako će navijačima biti lakše sjećaće se da je tada u maju osvojen FA kup.

U Junajtedu, međutim, ni FA ni Ligakup ove sezone teško mogu da zadovolje apetite, jer Murinjo, Pogba, Ibrahimović, Henrih Mhitarjan, Erik Bali..., dovedeni su kao pojačanja da bi klub, ako ne osvoji titulu, onda makar obezbijedio Ligu šampiona.

U ovom trenutku „đavoli” su od četvrtog mjesta koje vodi u kvalifikacije (drži ga Arsenal) udaljeni osam bodova, lider Čelsi bježi 11, a timovi na drugom mjestu (Liverpul i Mančester siti) nalaze se na plus 10.

Nostalgija za ser Aleksom

Nakon remija sa Vest Hemom (1:1) podvukla se crta, jer 11 bodova minusa u odnosu na Čelsi je realno malo ko očekivao na Ostrvu.

Koliko klub opterećuje činjenica da kasni za konkurentima, toliko boli glava i od Murinjovog ponašanja, koji je protiv Vest Hema drugi put isključen.

- Hijerarhija u Mančester junajtedu neće biti zadovoljna slikom koju pravi Murinjo. Možemo da zamislimo da on smatra da je Pogba bio fauliran prije nego što je isključen. Ali, pretjerao je. To je drugi put da mu se nešto slično dogodilo i mora da se smiri. Ne razumijem, on zna da će biti isključen. Ima veliki posao i mora da se smiri. Možda mislite da je ovo govorim jer sam bivši igrač Arsenala, ali i ja želim da gledam dobar fudbal - rekao je nekadašnji defanzivac Arsenala Martin Kion.

Junajted ima pet remija u posljednjih sedam utakmica u prvenstvu, od čega čak četiri u nizu na svom terenu (protiv Stouka, Barnlija, Arsenala i Vest Hema). Serija od četiri utakmice bez pobjede na „Old trafordu” nije viđena još od 1990. godine.

„U Mančesteru vlada nikad veća nostalgija za Fergijem”, tvrde engleski tabloidi.

Van Gal i Mojes su bili bolji

Bivši menadžeri Junajteda Luj van Gal i Dejvid Mojes imali su bolje „prolazno vrijeme” od Murinja u ovom periodu sezone - Holanđanin je imao dva boda više, a Mojes jedan.

„Murinjo je doveden da Junajtedu vrati slavu koju je imao u vrijeme Fergusona, a do sada nije pokazao ni da je bolji od Van Gala i Mojesa. Svi znamo kako su oni završili u ovom klubu”, ističe „San”.

Portugalcu se dosta toga stavlja na dušu ove sezone, prije svega u igri i ponašanju igrača Junajteda.

Pogba definitivno ne igra onako kako se očekuje od pojačanja koje je dovedeno za 110 miliona, a sve se više piše i o tome da su odnosi u svlačionici daleko od idealnih.

U pitanju je ne baš sjajan odnos Vejna Runija sa menadžerom, Murinjov uticaj na razvoj talenata kakvi su Antoni Marsijal i Markus Rašford, neigranje Mhitarjana...

Junajted je u prvih 13 kola primio 15 golova, više od svih timova iz vrha (Liverpul mu je najbliži sa 14).

Problem je, ipak, napad, koji je postigao samo 18 pogodaka, tri manje od Kristal Palasa koji je 17. na tabeli...

Henes poručio Švajnštajgeru: Uzmi im svaki peni - idi igraj golf i odradi ugovor do posljednjeg dana

Bastijan Švajnštajger je daleko od prvog tima Mančester junajteda, Žoze Murinjo ga često pošalje i da trenira sa drugim timom, a pominje se da će Njemac otići u januaru. Ipak, ako posluša savjet perdsjednika Bajerna Ulija Henesa, možda će i razmisliti da li da brzo ide sa „Old traforda”.

- Da sam na njegovom mjestu natjerao bih ljude iz Junajteda da me plaćaju do posljednjeg dana ugovora. Povremeno bih odigrao partiju golfa i čekao novac, svaki peni... - kaže Henes i dodaje:

- Koliko sam čuo, Bastijan polako napušta fudbal. Ne vjerujem da i dalje ima vatru u sebi. Srećan je da pored sebe ima prelijepu ženu i trebalo bi da postavi sebi druge prioritete u životu. Volio bih kada bi se skoncentrisao na porodicu - istakao je Henes .

Bonus video: