Vešović i Đorđević: Tumbakovićeva krila za kvalifikacije?

Dvije zahtjevne pozicije u timu, koje su bile problem i u prošlom ciklusu, Tumbaković bi mogao da riješi fudbalerima koji na početku sezone igraju sjajno u svojim klubovima. Vešović se, uostalom, već dokazao u Rumuniji
104 pregleda 9 komentar(a)
Tumbaković, Foto: Filip Roganović
Tumbaković, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.09.2016. 10:05h

U pravo vrijeme, na početku sezone, dva crnogorska fudbalera zablistala su u svojim klubovima - Marko Vešović i Luka Đorđević. Veliku korist mogla bi da ima crnogorska reprezentacija, u kvalifikacijama koje je počela ohrabrujućim remijem u Rumuniji.

Vešović se u nedjelju poigrao sa zagrebačkim Dinamom, učesnikom Lige šampiona, u velikom derbiju hrvatskog fudbala, odigravši partiju karijere - po dva gola i asistencije su nešto novo u njegovom repertoaru, u kojem je posljednjih godina bilo puno trčanja, prodora, driblinga i centaršuteva, ali nije bilo tako konkretnog učinka u završnici.

Još kada je 2010. prešao iz Budućnosti u Zvezdu, tada kao 19-godišnjak, Vešović je pokazao da ima potencijal, uostalom nije slučajno potpisao ugovor za Torino. Za njegovu napadačku "eksploziju", kakva se dogodila prije dvije noći, najvjerovatnije je, međutim, zaslužan kontinuitet, kao i sigurnost koju osjeća u timu - ove sezone je, naime, odigrao svih devet utakmica za Rijeku i najvažniji je čovjek Matjaža Keka u pokušaju svrgavanja Dinama sa trona.

Ekipa sa Kantride je prva na tabeli sa četiri boda više od dežurnog prvaka Hrvatske.

Da Vešović, sada 25-godišnjak, igra fudbaler karijere, pokazao je nedavno protiv Rumunije u Klužu na startu kvalifikacija. Kao što mu vjeruje Kek, vjeruje mu i selektor crnogorske reprezentacije Ljubiša Tumbaković, koji ga je uspješno tesitrao na majskom prijateljskom meču protiv Turske u Antaliji.

Na utakmici protiv Rumuna, Vešović je odigrao odličnu utakmicu i sve su prilike da je Crna Gora riješila pitanje desnog krila, koje je bilo izuzetno osjetljivo u prethodna dva ciklusa. Uostalom, uglavnom ga je igrao Fatos Bećiraj - klasični napadač.

Pitanje lijevog krila, ili lijevog veznog fudbalera osjetljivo je takođe i Tumbaković ga još nije riješio. Na lijevom krilu protiv Rumunije stajao je Marko Bakić, kojem to, takođe, nije prirodna pozicija. U posljednjih pola sata ušao je Stefan Mugoša - prirodni napadač, koji je morao da juri protivničkog beka, a istovremeno pokušavao da pomogne napadu.

Da li će Tumbaković u Luki Đorđeviću dobiti pravo rješenje na lijevom krilu?

Napadač Zenita igra kao preporođen na početku sezone, doduše kao džoker, ali u velikom klubu - već je odlučio dvije krucijalne utakmice za tim iz Sank Peterburga, a polako ali sigurno prikuplja minutažu. Deset minuta ili pola sata, nebitno - trener Mirćea Lućesku računa na njega na svakom meču, i u Evropi i u nacionalnom prvenstvu.

Đorđević je još 2012. godine debitovao za seniorsku reprezentaciju Crne Gore, pogodio je i mrežu protiv San Marina, ali je od tada uglavom igrao za mladu selekciju, jer se pomalo i izgubio u pozajmicama.

Kada je igrao, često je napadao protivnički gol po lijevoj strani, a zbog odličnih trkačkih kapaciteta može uspješno da odgovori i na poziciji lijevog krila. Preciznije, da "pokrije" cijelu lijevu stranu - da pripomogne defanzivi, a istovremeno bude opasan po protivnički gol.

Mlada reprezentacija Crne Gore izgubila je šanse u kvalifikacijama za Euro, oktobarski meč sa Belgijom biće samo revijalan, ali sve i da nije tako - Đoerđević će se 8. oktobra protiv Kazahstana i tri dana kasnije protiv Danske u Kopenhagenu vratiti u seniorsku reprezentaciju, što je igrama u Zenitu na početku sezone definitivno zaslužio.

Vešović i Đorđević, crnogorska krila za kvalifikacije.

Je li Tumbaković sa njima zatvorio ove pozicije, vidjeće se već 8. oktobra pod Goricom protiv Kazahstana.

Bonus video: