Baklja koja nam je pomračila svijest

6 komentar(a)
Akinfejev, Foto: Luka Zeković
Akinfejev, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 02.01.2016. 10:32h

Baklja u Akinfejeva

Crna Gora, fudbalska Crna Gora, bila je krajem marta na stranicama svih evropskih medija. Bila je i na stubu srama.

Golman Rusije Igor Akinfejev pogođen je u glavu bakljom koja je ubačena sa sjeverne tribine stadiona pod Goricom. Igrao se tek 10. sekund utakmice.

Njemački sudija Ajetkin, na opšte iznenađenje, nije odsvirao kraj, već je odlučio da se nastavi nakon 35 minuta prekida. Za to vrijeme golman CSKA prebačen je u Urgentni centar, gdje su mu konstatovane, srećom, lakše povrede.

No, „vašar” se nastavio. Uz tuču dvije navijačke grupe na južnoj tribini i neprestano ubacivanje sitnih predmeta u teren, sudija je konačno odsvirao kraj u 67. minutu, neposredno nakon što je Poleksić odbranio penal Širokovu. Igrači su dobili krila, mogli su čak i do pobjede (rezultat je bio 0:0), ali pojedinci sa tribina nisu dali...

"Najneprijatnija situacija koju sam doživio u fudbalu", pričao je selektor Rusije Fabio Kapelo, a doživio je mnogo toga.

Bilo je još mnogo reakcija, a Uefa je možda bila i preblaga - jedan meč bez publike, još jedan uslovno, uz poraz 3:0 koji je Crnu Goru maltene izbacio iz kvalifikacija. Luka Lazarević, navijač koji je pogodio Akinfejeva, osuđen je na tri i po mjeseca zatvora, kasnije je u znak izvinenja poslao poklon ruskom golmanu.

Reagovao je i FSCG odlukom da se iza golova ka sjevernoj i južnoj tribini postavi zaštititna mreža. Navijači „iz kaveza” gledaju utakmice reprezentacije, jer su akteri na terenu, očigledno, ugroženi.

Brodolom u kvalifikacijama

Počelo je bakljom i prekidom protiv Rusije, završilo se katastrofalnim porazom od Makedonije u prijateljskom meču - iza fudbalske reprezentacije Crne Gore je najgora godina do sada.

To je pokazala i rang-lista Fife, na kojoj „sokoli” odavno nisu bili niže - tek 85. na svijetu. Šanse za plasman na Euro suštinski su izgubljene 2014. (remi u Lihtenštajnu, poraz u Austriji), dok u 2015. nije napravljen iskorak, naprotiv. Crna Gora je završila 4. u grupi, daleko iza Austrije, Rusije i Švedske.

FSCG se zahvalio selektoru Branku Brnoviću, kome je istekao ugovor.

Jovetić - bjekstvo u Inter

Početkom februara trener Mančester sitija Manuel Pelegrini nije licencirao Stevana Jovetića za utakmice nokaut faze Lige šampiona i poslao mu jasnu poruku - potraži novi klub.

Da je najbolji crnogorski fudbaler i dalje na cijeni, pokazala je i saga oko njegovog prelaska u Inter. „Nerazuri” nisu imali toliko novca da otkupe njegov ugovor, već su ga uzeli na dvogodišnju pozajmicu s pravom otkupa.

Kako god, 26-godišnji napadač se vratio u Italiju kao pravi superstar, gdje je već ostavio trag noseći dres Fiorentine. Na polusezoni, Inter je iznenađujući lider, a Jovetić drugi strijelac tima sa četiri gola.

Vučinić se ne predaje

"Biću tu i u narednom ciklusu, želim da sa reprezentacijom odem na veliko takmičenje. Sve klupske trofeje koje sam osvojio mijenjao bih za to - izjavio je Mirko Vučinić 11. novembra, mjesec pošto je na „oproštaju” zaključio kvalifikacije golom protiv Austrije, te crvenim kartonom.

Samo sedmicu kasnije, doživio je tešku povredu, najtežu u fudbalu - pokidao je prednje ukrštene ligamente koljena. Čeka ga duga pauza, i to u zenitu karijere, u 33. godini.

Povlačenje iz reprezentacije? Kraj karijere? Ne, najbolji strijelac u istoriji crnogorskog fudbalskog tima ne misli tako:

"Vratiću se jači nego ikad", poručio je nakon operacije na rimskoj klinici „Vila Stjuart”.

Savić pomjerio granice

Stefan Savić je 20. jula napravio još jedan veliki korak u karijeri, parafom na petogodišnju vjernost Atletiko Madridu, „ratničkom” timu Dijega Simeonea koji godinama prkosi neuporedivo bogatijima Barsi i Realu.

Prelaskom u redove „kolćonerosa”, 24-godišnji Mojkovčanin je pomjerio neke fudbalske granice, ne samo u Crnoj Gori. Bivši fudbaler Mančester sitija i Fiorentine postao je jedini crnogorski fudbaler koji je zaigrao u Premijer ligi, Seriji A i Primeri, tri vjerovatno najjače lige u Evropi. Malo je fudbalera i iz ex-Yu zemalja koji su se oprobali, ili dobili šansu da igraju u tri različite lige, one iz „top pet” klase.

Savić se još privikava, ali i sve više dobija šansu. Nema sumnje da će narednih sezona biti jedan od oslonaca jake Atletikove odbrane.

Grof sa Marakane

„Grof od Montenegra”, od decembra 2015. godine i - „Grof Marakane”. Najbolji crnogorski trener prodrmao je finansijski posrnulog balkanskog fudbalskog giganta toliko da su krajem godine o pobjedničkoj seriji Crvene zvezde pisali i evropski mediji.

Miodrag Božović je sa 19 uzastopnih prvenstvenih pobjeda u jednoj sezoni oborio klupski rekord koji je prije njega držao Slavoljub Muslin (17). Rekord crnogorskog trenera je i dalje „živ” i može da se dodatno popravi na proljeće.

Božovićev gotovo mitski status među navijačima Zvezde nije poremetilo ni ispadanje iz Kupa nakon teškog poraza od Borca (1:5). Zvezda je u velikom naletu, ali i dalje u dugovima do guše, tolikim da timu svaki čas prijeti raspadanje. Tmuran ambijent oko kluba Božović je razbijao pošalicama na konferencijama za novinare...

Kadeti i omladinci u eliti

Prvi put otkada je Crna Gora samostalna, dvije mlađe selekcije će u istoj godini igrati elitnu rundu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Omladinci (U19 reprezentacija) su se maltene po navici našli u drugoj fazi - šesti put u sedam pokušaja, peti pod komandom Aleksandra Miljenovića, dok su kadeti (U17 reprezentacija) prvi put izborili plasman u elitnu rundu. Uspjelo je to selektoru Borisu Miličkoviću.

Značajan uspjeh mlađih selekcija, a biće još veći ako seniorska reprezentacija u narednim godinama dobije makar dvojicu fudbalera koji će praviti razliku.

Rudar najtrofejniji

Rudar je osvojio titulu, drugu u istoriji, prvu nakon 2010. godine. Pljevljaci su time postali i najtrofejniji tim u samostalnoj Crnoj Gori, jer uz dvije titule šampiona imaju i tri pehara Kupa.

Trener Mirko Marić je baš zbog ove titule proglašen za najuspješnijeg trenera Telekom 1. CFL u 2015. godini. Rudar je prošle sezone bio zasluženo prvi (u kvalifikacijama za LŠ je eliminisan od Karabaga, iako je pružio dobar otpor), dok u novoj sezoni kasni devet bodova za liderom, ekipom Mladosti.

Mladost ludost

Bila je to i godina Mladosti, u bukvalnom smislu - na tri različita načina.

Manji i mlađi podgorički klub, nekadašnja filijala Budućnosti, postao je glavni u gradu, ali i u cijeloj Crnoj Gori nakon što je polusezonu završio kao apsolutni lider (plus devet u odnosu na Rudar, plus 12 u odnosu na Budućnost), sa velikim šansama da osvoji prvu titulu.

Mladost je u maju, pod komandom Aleksandra Nedovića, osvojila i prvi trofej u Kupu, da bi u julu pod Nikolom Rakojevićem ostvarila i zapažen rezultat u kvalifikacijama za Ligu Evrope, eliminisavši mnogo bogatiji Nefči. Ispala je od albanskog Kukešija, iako je dobila prvi meč u Tirani.

Budućnost - farsa traje

Polovinom aprila uprava Fudbalskog kluba Budućnost pocijepala se na pola, oko statusa trenera Dragana Radojičića. Jedna frakcija ga je smijenila, druga je bila protiv toga, nastala je prava farsa...

Radojičić je izdržao do kraja sezone, a onda je otišao, jer za njega više nije bila ni ona frakcija koja ga je zadržala u klubu.

Prošlo je ljeto, počela je nova sezona, završila se godina, a farsa se nastavila - Budućnost, nekada najveći domaći klub i sinonim crnogorskog fudbala, a danas klub maltene bez imovine (osim dva vještačka terena) i sa milionskim dugom, već osam mjeseci funkcioniše bez uprave. Igre i rezultati na terenu su više nego neuporedivo bolji od stanja u kojem se nalazi klub...

S one strane fudbala...

Petorica fudbalera domaćih klubova uhapšena su početkom marta u akciji „Tip” pod sumnjom da su sebi ili drugima pribavili protivpravnu korist od oko 75.000 eura, i to putem internet klađenja. Prvi put od kada se kotrlja lopta u nezavisnoj Crnoj Gori, policija je odlučila da „pročešlja” domaći šampionat. Pod sumnjom je tada bilo nekoliko utakmica, posebno jedna koja je završena rezultatom o kojem se pričalo i prije početka meča - 4:0 za domaći tim.

Afera je okončana početkom avgusta, šturim saopštenjem na sajtu Saveza da se privedenim fudbalerima ukida suspenzija, te da ponovo mogu da se bave fudbalom, jer nije dokazano da su počinili prekršaj koji im se stavlja na teret.

Epilog je glasio - u crnogorskom fudbalu zvanično nema namještanja utakmica. Odnosno - igra se dalje, sve je čisto. Nezvanično je, naravno, sasvim drugačije.

Mogren - nadrealna priča

U 2015. godini okončana je i jedna nadrealna fudbalska priča, koja je bila aktuelna gotovo od sticanja nezavisnosti. Riječ je o Fudbalskom klubu Mogren.

Bitisanje Budvana na domaćoj sceni od 2007. godine može se sažeti u nekoliko rečenica - tri „drim-tima”, dvije titule šampiona, jedan trofej u Kupu, milionski prihodi od prodaje igrača, a stadion u raspadu, višegodišnja dugovanja, igrači u štrajku, borba za opstanak...

U 2015. godini se dogodilo ono što je moralo da se desi: Budvani su ispali iz Telekom 1. CFL, a onda su izbačeni i iz Druge lige, zbog neizvršenih dugovanja prema bivšim igračima. Klub postoji, ali samo na papiru...

Bonus video: