Karabag je izuzetan tim, ali ne predajemo se unaprijed

"Oni, bez sumnje, imaju ambicije da dođu do grupne faze Lige šampiona", kaže Vlahović
3 komentar(a)
Nedeljko Vlahović, Foto: Vesko Belojević
Nedeljko Vlahović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.07.2015. 11:14h

Snagu azerbejdžanskog klupskog fudbala u četvrtak je pod Goricom pokazao Nefči, uprkos tome što je naša Mladost uspjela da se izbori za plasman u naredno kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Ako je protivnik Mladosti tako dobar, kakav je tek Karabag, šampion Azerbejdžana, ekipa koja je prošle sezone u šampionatu imala 19 bodova više od Nefčija...

"Karabah je izuzetna ekipa", kaže kapiten Rudara Neđeljko Vlahović.

Crnogorski prvak Rudar sjutra će gostovati u Bakuu, na stadionu "Tofik Bahramov", ubjedljivo najboljem azerbejdžanskom timu, koji je prošle sezone igrao u grupnoj fazi Lige Evropa, sa Interom, Sent Etjenom i finalistom tog takmičenja Dnjeprom, koga je i pobijedio na domaćem terenu (1:0, izgubio u Dnjepropetrovsku 2:1).

Kod kuće nije izgubio ni od Intera (0:0, 0:2 u Milanu), a dva puta je igrao neriješeno sa Sent Etjenom (0:0, 1:1).

"Izbacili su Tvente prošle sezone u plej-ofu, umalo i Salcburg u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Dugo su zajedno, uigrani su, imaju izvanredne igrače. Ne pričam napamet i samo na osnovu njihovih rezultata, već na osnovu snimaka koje smo gledali. Oni, bez sumnje, imaju ambicije da dođu do grupne faze Lige šampiona", kaže Vlahović.

Posebno se ističe jedan igrač - 25-godišnji Brazilac Reinaldo, najbolji strijelac Karabaga, koji je prije dolaska u Azerbejdžan prije tri godine, evropsku karijeru gradio u Belgiji (Anderleht, Serkl Briž, Vesterlo).

"Fenomenalan napadač. Malo je boljih napadača od njega igralo na crnogorskim terenima", ističe Vlahović.

Toliko o "konjanicima" iz Azebrejdžana. Šta može Rudar...

"Vidjećemo, oni su favoriti, ali nema predaje unaprijed. Sve je moguće u fudbalu, niko nije nepobjediv. Pokušaćemo da ih iznenadimo, iako će biti teško. Naša želja je da odigramo najbolje što možemo i da ne ustuknemo pred njima. Bio bi podvig da odemo dalje. Nismo imali sreće u žrijebu, ali zbog ovakvih utakmica smo i osvojili titulu. Veliko je zadovoljstvo igrati protiv jakih ekipa i na evropskoj sceni", ističe Vlahović.

Ponovo napad na titulu

Bez obzira na ishod evropskog puta, Rudar će, bez sumnje, i naredne sezone biti najozbiljniji kandidat za titulu.

"Nećemo ništa obećavati, kao što nismo ni do sada, ali je jasno da imamo kvalitet da se borimo za vrh", rekao je Vlahović.

Pljevljaci su, čini se, još jači nego prošle sezone - došli su Draško Božović, Ivan Knežević, Miroje Jovanović, Mirko Radišić i Radule Živković.

Konjanici iz grada duhova

Protivnik Rudara u kvalifikacijama za LŠ nema najviše navijača, nije ni najtrofejniji, ali je, može se reći, najomiljeniji klub u Azerbejdžanu. Razlog je patriotske prirode.

"Konjanici" Karabaga su iz grada Agdama, koji je za Azerbejdžance simbol stradanja, tokom 20-godišnjeg sukoba sa Jermenijom, u regiji Nagorno-Karabag.

Od 1993. godine Agdam je grad duhova, potpuno razoren u etničkim i teritorijalnim sukobima između azerbejdžanske i jermenske vojske.

Već 25 godina, sjedište kluba je u Bakuu, ali iza naziva Karabag još stoji Agdam, kao znak da je to i dalje - azerbejdžanski grad.

Bonus video: