Zabranu dobilo samo 13 osoba

Huligani na sportskim terenima nisu novost u Crnoj Gori - bez obzira na grad, bez obzira na sportsku disciplinu - samo je sporno da li se i u kojoj mjeri poštovao Zakon kojim je pooštrena kaznena politika za nasilje na utakmicama
55 pregleda 2 komentar(a)
Navijači, Crna Gora - Rusija, Foto: Boris Pejović
Navijači, Crna Gora - Rusija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.04.2015. 11:55h

Samo 13 osoba za sedam godina dobilo je sudsku zabranu ulaska na stadione, od ukupno 468 koje je policija označila kao one koji su kršili Zakon o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Nejasno je, međutim, da li su propisi u potpunosti poštovani, odnosno da li su se ti izgrednici javljali policiji u trenutku održavanja utakmica i da li je neko vodio evidenciju da li posjećuju sportske terene.

Problem, očigledno, nije identifikacija izgrednika. Sporne su izgleda sudske presude - da li se i u kojoj mjeri poštovao Zakon kojim je pooštrena kaznena politika za nasilje na utakmicama.

Prema podacima dostavljenim „Vijestima” iz policije, za nepunih osam godina, od kada je Zakon usvojen, inspektori su podnijeli 233 prekršajne prijave protiv 458 fizičkih, 13 pravnih i isto toliko odgovornih osoba u tim preduzećima.

Istovremeno, zbog nasilja na sportskim priredbama podnijeto je pet krivičnih prijava protiv 10 osoba.

Sa izgrednicima su posla imali tužioci iz Podgorice, Kolašina, Berana, Pljevalja, Kotora, Nikšića, Cetinja... gotovo svih gradova u Crnoj Gori.

Prve godine kada je Zakon usvojen, policija je podnijela tri prijave protiv šest osoba, jedne kompanije i ovlašćene osobe u njoj. Iako je od tada prošlo gotovo osam godina, Upravi policije iz nadležnog suda nije stiglo nijedno rješenje o ishodu tih prijava.

Policajci nijesu precizirali zbog kojeg meča iz 2007. su podnijete prijave, ali samo dva mjeseca nakon usvajanja Zakona, mučna dešavanja u glavnom gradu i na stadionu pod Goricom obilježila su veliki sudar Budućnosti i splitskog Hajduka u tadašnjim kvalifikacijama za Kup Uefa. Bilo je svega - tuča, kamenica, raskrvavljenih glava...

Nepun mjesec kasnije, policija je u Podgorici hapsila navijače Zete. Prvi crnogorski šampion bio je domaćin škotskom Glazgov Rendžersu u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Uefa je tada istraživala da li je na utakmici bilo rasnog vrijeđanja, ali i raspravljala o incidentu kada su domaći navijači bacali flaše na teren, nezadovoljni odlukom sudije da ne svira penal, te upaljaču kojim je pogođen rezervista Rendžersa Čarli Adam.

Uprkos svemu tome i „oštrim” zakonskim odredbama, te godine, kao ni 2011. i 2012, područni organi za prekršaje nijesu izrekli nijednu zaštitnu mjeru „zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama”.

A svi, na primjer, pamte šta se dešavalo septembra 2012. na utakmici Crna Gora - Poljska, kakvim je sve predmetima sa sjeverne tribine torpedovan gostujući golman Titon. Ili šta se dogodilo tri mjeseca ranije, kada je Podgorica bila pod opsadom zbog dolaska huligana iz Poljske - navijača Slaska iz Vroclava.

Prema odredbama Zakona koji tretira sporstke mečeve, kazna od dva mjeseca zatvora prijeti osobama koje pokušaju da se fizički obračunaju, unesu pirotehnička sredstva i druge nedozvoljene materije na stadion, kao i za one koji uzvikuju parole pogrdne sadržine, koje pozivaju na fizički sukob ili šire vjersku i nacionalnu mržnju. Ista kazna biće izrečena svima koji na utakmici pokušaju da oštete inventar na stadionu ili preskoče ogradu, uđu na teren ili u dio koji je označen za suparničku ekipu.

Godinu nakon početka primjene Zakona, policija je podnijela 36 prijava protiv 58 fizičkih, četiri pravna lica i dva odgovorna lica u pravnom licu. Iste godine - 2008 - podnijete su i četiri krivične prijave protiv devet osoba.

Iz te godine, po dramatičnom obračunu grupe „varvara” i pripadnika beranske policije, ostala je upamćena polufinalna utakmica Kupa Crne Gore Berane - Budućnost.

Policija je u 2009. godini podnijela 41 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 74 fizička, dva pravna lica i dva odgovorna lica u pravnom licu.

Naredne godine, 2010. bilo je 10 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 31 fizičkog i jednog odgovornog lica u pravnom licu.

Policija još nije dobila tri rješenja, a u 21 slučaju je obustavljen postupak. U 2011, policija je podnijela krivičnu prijavu protiv jedne osobe i 31 prekršajnu protiv 44 fizička, i četiri pravna i odgovorna lica u pravnom licu.

Tokom 2012. policija je podnijela 17 prekršajnih prijava protiv 71 fizičkog, jednog pravnog i dva pravna i odgovorna lica u pravnom licu. Godinu kasnije, 2013, protiv 100 osoba podnijeta su 62 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Ta godina pamtiće se po velikim neredima na stadionu pod Goricom tokom finalne utakmice Kupa Budućnost - Čelik (maj), a samo sedmicu ranije navijači Budućnosti lomili su stolice i ubacivali ih u teren, prekinuvši prvenstveni meč sa Lovćenom.

Zanimljivo je da se iz te godine vodi još 49 postupaka.

Prošle godine podnijeta su 33 zahtjeva za 74 fizička, tri pravna lica i jedno odgovorno lice u pravnom licu.

Među njima su i navijači koji su 1. oktobra prošle godine napali i povrijedili policajce na prvenstvenoj utakmici Berane - Sutjeska, ali i navijači Zabjela koji su dva mjeseca kasnije napali policajce na stadionu Arsenala u Tivtu.

„Izrečeno je 13 novčanih kazni, dvije novčane kazne uz zaštitnu mjeru „zabrana prisustvovanja određenim sportskim priredbama” u trajanju od tri mjeseca i u trajanju od jedne godine, tri uslovne osude, jedan odbačen zahtjev, jedan odustanak od zahtjeva”, kazali su iz UP.

Policija vodi zbirku podataka o izvršiocima prekršaja

Policija je shodno članu 20 Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama, vodi zbirku podataka o izvršiocima prekršaja propisanih tim Zakonom. Iz UP tvrde da postupaju u skladu sa tim članom Zakona.

„Službenici UP održavaju sastanke sa organizatorima sportskih manifestacija prije i nakon događaja, posebno sa predstavnicima organizatora sportskih manifestacija koje su ocijenjene sa visokim stepenom bezbjednosnog rizika, tvrde iz UP.

U posljednje dvije godine prijave protiv više od 170 osoba

Mučne scene koje su se u petak veče dogodile na stadionu pod Goricom, samo su kontinuitet ponašanja crnogorskih navijača na sportskim manifestacijama.

To nedvosmisleno potvrđuje i zvaničan podatak da je samo u protekle dvije godine područnim organima za prekršaje policija podnijela skoro 100 prekršajnih prijava protiv preko 170 osoba.

Tokom prethodne dvije godine izgrednici sa tribina odgovarali su i zbog napada na službenike Uprave polciije.

„U 2013. i 2014. godini, službenici Uprave policije su podnijeli ukupno osam krivičnih prijava protiv 22 lica zbog krivičnih djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti (napad na policijske službenike) i nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu”, kazali su iz UP.

Bonus video: