Janović: Fudbaleri koji su pod istragom ne mogu da računaju na našu pomoć

63 pregleda 2 komentar(a)
Sutjeska, Foto: Bajko Stanojević
Sutjeska, Foto: Bajko Stanojević
Ažurirano: 18.03.2015. 16:56h

Utakmica Sutjeska - Berane odavno je pod lupom crnogorske fudbalske javnosti, posebno nakon informacije da su čelnici Berana po završetku meča od policije zatražili da ispitaju da li je meč bio namješten - 30. avgusta prošle godine Crnom Gorom, a pogotovo Nikšićem, kružila je priča da će susret biti završen rezultatom 4:0 za domaći tim, te da će na poluvremenu rezultat biti 2:0.

I bilo je tako, po svemu sudeći, ne i slučajno..

"Mi u Sindikatu profesionalnih fudbalera apsolutno podržavamo akciju policije, jer se naša organizacija zalaže za čist fudbal. Bez želje da nekome presuđujemo, poručujemo da fudbaleri koji su pod istragom ne mogu da računaju na našu pomoć", rekao je Željko Janović, predsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera Crne Gore.

U policijskoj akciji "Tip" jutros je uhapšeno pet fudbalera - Milovan Nikolić (22) iz Nikšića, bivši fudbaler Čelika i Berana, Mihailo Radulović (28) iz Nikšića, bivši fudbaler Čelika i Berana a sada fudbaler FK Cetinje, Novak Rajković (26) iz Berana, fudbaler FK Berane, Milenko Nerić (27) iz Nikšića, bivši fudbaler Čelika i Berana, a sada igrač Bokelja iz Kotora, i Stefan Lukovac (29) iz Berana, bivši fudbaler Čelika i Berana a sada fudbaler FK Radnički iz Berana, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela kriminalno udruživanje i dogovaranje ishoda takmičenja", kazao je Pavićević.

Svi oni bili su akteri spornog meča kraj Bistrice...

Crnogorska liga je očigledno idealno podneblje za sumnjive fudbalske radnje – jer, igrači ili ne primaju novac, ili ga primaju neredovno, ili su primanja mala.

"Ako ima redovna primanja, i ako je zadovoljan, fudbaler je manje podložan uticajima kriminalnih struktura. U suprotnom, igrače je lakše nagovoriti da budu dio prljavih poslova".

Janović je podsjetio da Sindikat profesionalnih fudbalera odavno upozorava da poslovanje crnogorskih klubova vodi praktično u propast i dovodi do ovakvih situacija

"Mnogo puta smo napominjali da klubovi moraju da se dovedu u red, da povedu računa o tome da igračima obezbijede ono što im obećaju. Ne želimo da samo igrači ispaštaju, jer oni ne mogu sami da urade ništa. Oni jesu izvršioci posla, i ako su krivi neka odgovaraju, ali namještanje utakmica je proces u kome učestvuje više ljudi, čak i organizacija", ističe Janović.

Materijala u Crnoj Gori za istražne organe moglo bi da bude još mnogo.

Cijela evropska javnost ljetos je izvještavala o čudnoj utakmici prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, između Čelika i Kopra 0:4 i sa čuđenjem i gnušanjem komentarisala igru fudbalera nikšićkog kluba. I mediji iz inostranstva, poput italijanske Republike, pisali su o namještaljki kraj Bistrice.

Bilo je i još, najblaže rečeno, sumnjivih radnji, poput fiktivne prijateljske utakmice Grblja i Lovćena, koja se nalazila u ponudi međunarodnih bukmejkerskih kuća, a koja, zapravo, nikada nije ni odigrana.

Iz Fudbalskog saveza Crne Gore, koji upravlja crnogorskim klupskim takmičenjem, više puta su saopštavali da je otkrivanje lažiranja rezultata posao tužilaštva, a ne fudbalske organizacije. Na inicijativu Saveza u krivični zakonik, kao krivično djelo, ušlo je namještanje utakmica.

Bonus video: