Brnović: Snaga sa tribina potrebna više nego ikada

"Mi ne prijetimo nikome, ne potcjenjujemo nikoga, ali na našem stadionu mora da se zna - uvijek smo favoriti, uvijek razmišljamo o tri boda", rekao je Brnović
25 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2013. 09:56h

Jubilarna 50. utakmica od osnivanja ujedno je i najvažnija i najteža koju je Crna Gora igrala do sada - poruka je selektora Branka Brnovića uoči večerašnjeg sudara sa Ukrajincima (20.30, TV), uz poziv, apel, molbu navijačima:

"Kao nikada do sada pozivam ih da budu naš 12. igrač, jer su nam potrebni od prvog do posljednjeg zvižduka. Svaka greška našeg igrača mora da se nagradi aplauzom, jer će to fudbalerima dati dodatnu snagu. Biće nam potrebni kao nikada ranije".

Ovako emotivna najava stiže zbog toga što je Crna Gora valjda samo jednom, i to sa Česima u baražu, igrala utakmicu koja je mogla da je katapultira tako daleko. U ovom slučaju - na mundijalsku čistinu, ka Rio de Žaneiru i Brazilu.

Sa druge strane, stiže opasan protivnik, koji je posebno nezgodan kada gostuje, kome su bodovi takođe potrebni.

Brnović je zbog toga pozvao na „ujedinjenje”, na Ukrajince treba udariti sa duplim snagama - na terenu, ali i sa tribina. Uz pozitivnu energiju...

"Isto tako molim navijače, da zbog jedne petarde ili stolice, ne budemo kažnjeni oduzimanjem bodova ili suspenzijom terena, zbog prethodnih kazni koje smo sakupili. Jer, ovi momci su zaslužili bodove na terenu, niko nam nije pomogao nijedan faul, nijedan aut!"

Brnović, kao i uvijek, ima bezgranično povjerenje u fudbalere koji će večeras istrčati na podgorički stadion, uprkos brojim hendikepima.

"Milion puta sam rekao koliko vjerujem u ove momke. Mi ne prijetimo nikome, ne potcjenjujemo nikoga, ali na našem stadionu mora da se zna - uvijek smo favoriti, uvijek razmišljamo o tri boda".

Tri boda je Crna Gora osvojila protiv Ukrajine u Kijevu, ali uz recept koji večeres neće, niti može da sprovede.

"Ne, to neće biti onaj model iz Ukrajine, jer smo tamo mogli da se zatvorimo, da ih čekamo na kontre. Na našem terenu probaćemo da ih napadnemo, ali ne po svaku cijenu, nećemo srljati u napad. Ne želimo da im ostavimo prostora, jer su i te kako opasni sa dva bočna igrača".

Više od Crne Gore, treba da razmišljaju i brinu Ukrajinci, ubijeđen je crnogorski selektor.

"Oni će imati veću brigu od nas kako da zaustave Mirka i Stevana. Naravno, uz ostale igrače, mi smo u prednosti u našem terenu. Moramo da budemo oprezni, jer čitava javnost očekuje sigurnu pobjedu, a rival je mnogo jak i nezgodan. Međutim, ako prikažemo potrebni nivo igre, onda sam siguran da neće biti problema. Ako budemo igrali kao do sada, pogotovo neka druga poluvremena, onda malo ko može da nas pobijedi na našem terenu".

Od defanzive u Kijevu, do superofanzive u nastavku protiv Engleza - Brnović i fudbaleri večeras moraju da nađu pravi balans. I da otvore utakmicu bolje nego protiv Poljaka i Engleza pod Goricom, kada je Crna Gora rano primila gol.

"Ne tražim alibije, ali je Poljska bila prva utakmica u kvalifikacijama, igrači su došli sa priprema, bez ijedne odigrane utakmice. Protiv Engleza je bila druga priča, jer smo imali težak meč sa Moldavijom. Nadam se da je došlo vrijeme da mi postignemo prvi gol, a onda će sve biti lakše".

Brnovića ne opterećuje utakmica koju su Ukrajinci igrali sa Kameronom prije četiri dana (0:0).

"Nisu bili na nivou, ali odigrali su tu utakmicu čisto da je odrade. Dobro poznajemo sve njihove igrače, problem imaju sa povredom štopera, i najvjerovatnije će igrati Timoščuk. Ipak, najbitnije da mi odradimo naš dio posla, nije važno kako će oni odigrati".

Na kraju, upitan da li očekuje da Ukrajinci odmah krenu u napad, Brnović je odgovorio:

"Volio bih kada bi nas napali, ali mislim da nisu ni oni toliko naivni".

Maljenkaja no gordaja

“Maljenkaja, no gordaja”, bio je naslov u ukrajinskom listu “Komanda” uoči prve utakmice Ukrajina - Crna Gora, 16. oktobra prošle godine u Kijevu.

Iste riječi - mala, ali ponosna - ponovio je selektor Crne Gore Branko Brnović, komentarišući seriju njegove selekcije od devet mečeva bez poraza.

"I Njemci i Španci gube utakmice, tako da će jednog dana doći trenutak da izgubi i Crna Gora. Ipak, će morati da da 100 odsto svojih mogućnosti da nas pobijedi. Ipak smo mi mala ponosna Crna Gora, sa oko 600 hiljada stanovnika, naspram 100 miliona Ukrajinaca, Engleza i Poljaka", izjavio je Brnović.

Povjerenje u Kecojevića

Povrijeđenom Drinčiću, suspendovanim Džudoviću i Novakoviću, pridružio se i Stefan Savić, kome je na treningu u utorak napukla koščica u stopalu. Brnović nije kukao...

"Navikli smo na te probleme. Savić je stvarno u fantastičnoj formi, igra odlično, možda je i naš najspremniji igrač. Po meni, on i Marka Baša čine najbolji štoperski tandem u Evropi. Ali, već sam o tome govorio, igrači koji su pozvani za selekciju, ne dolaze da bi se slikali u dresu reprezentacije, već da bi igrali. Imam maksimalno povjerenje u Kecojevića, i mislim da on može dostojno da zamijeni Savića", rekao je Brnović.

Crna Gora - Ukrajina

Podgorica - Stadion pod Goricom. Kapacitet: 12.000. Sudija: Manuel Grafe (Njemačka). Početak u 20.30 časova (TV prenos).

Crna Gora (4-2-3-1): Mladen Božović - Pavićević, Baša, Kecojević, Vladimir Božović - Zverotić, Peković - Volkov, Kasalica, Jovetić - Vučinić.

Ukrajina (4-2-3-1): Pjatov - Butko, Kačeridi, Rahitski, Selin - Rotanj, Timoščuk - Konopljanka, Jarmolenko, Gusev - Zozulja.

Galerija

Bonus video: