Čelik mijenja pravila Uefe?

Dilema je da li bi Čelik, kao još uvijek aktuelni drugoligaš, mogao da nastupi u Evropi ako plasmanom ne stekne to pravo.
77 pregleda 17 komentar(a)
Čelik jedinstvo, Foto: Luka Zeković
Čelik jedinstvo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.05.2012. 11:18h

Odustajanje Mogrena, aktuelnog šampiona, od nastupa na evropskoj sceni naredne sezone, te činjenica da su evro-licence dobila samo tri prvoligaša i jedan (još uvijek), drugoligaš, donijeli su i dilemu - da li će Crna Gora popuniti sva četiri mjesta u kvalifikacijama za LŠ i LE, koliko joj po računici Uefe već šest sezona pripada?

Ukoliko Čelik osvoji Kup, onda dileme nema - Nikšićani bi igrali kvalifikacije za Ligu Evrope, zajedno sa drugoplasiranim (Rudar ili Budućnost) i trećeplasiranim timom (Zeta), dok bi prvak (Budućnost ili Rudar) igrao kvalifikacije za Ligu šampiona.

Dileme neće biti ni u slučaju da Rudar, finalista Kupa i trenutno drugoplasirani tim u prvenstvu, osvoji duplu krunu. Pljevljaci bi u toj varijanti igrali kvalifikacije za LŠ, Čelik bi preko Kupa zauzeo mjesto u kvalifikacijama za LE, baš kao i Budućnost i Zeta.

Ali, šta će se desiti ukoliko Budućnost osvoji prvenstvo, a Rudar Kup, zašta će bukmejkeri ponuditi najmanje kvote uoči završnice sezone? Jer, Pljevljaci su favoriti protiv Nikšićana u završnoj predstavi Kupa naredne srijede, dok Budućnost tri kola prije kraja ima tri boda više od Rudara, samim tim i najveće šanse da ostane prva.

Budućnost bi u tom slučaju igrala kvalifikacije za LŠ, Rudar preko Kupa kvalifikacije za LE, baš kao i Zeta, ali preko prvenstva.

Da li bi u takvom raspletu Crna Gora ostala bez jednog predstavnika na evrosceni, jer su licence od prvoligaša dobili samo Budućnost, Rudar i Zeta, pitanje je na koje ni u Fudbalskom savezu Crne Gore još ne znaju precizan odgovor.

"Pitanje je dosta osjetljivo, zbog čega smo tražili urgenciju Uefe. Odgovor ćemo dobiti 24. maja", kazao je generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac.

Konkretno, dilema je da li bi Čelik, kao još uvijek aktuelni drugoligaš, mogao da nastupi u Evropi ako plasmanom ne stekne to pravo.

Nikšićani su nakon vodeće trojke u prvenstvu prvi na redu za Evropu, jer niko od prvoligaša sem Budućnost, Rudar i Zeta, nije dobio licencu za nastup na evropskoj sceni.

"Željeli smo da kod Uefe provjerimo da li klub koji dobije licencu automatski ima pravo da igra Evropu, ili samo klub koji je to zaslužio plasmanom, a uz to i posjeduje licencu. Sama činjenica da je komisija za licenciranje Uefe to pitanje proslijedila svojoj pravnoj službi za razmatranje, govori i da se Uefa prvi put suočava sa takvim slučajem", kaže Đurđevac.

Da je, osim Budućnosti, Rudara i Zete, licencu dobio makar još jedan prvoligaš, ne bi bilo dileme. Poznat je primjer Budućnosti iz 2005. godine u tada još uvijek zajedničkoj ligi SCG. Podgoričani su kao šestoplasirani igrali u Intertoto kupu umjesto petoplasiranog Zemuna, jer su za razliku od Beograđana dobili licencu.

U ovom slučaju, “problem” je što je Čelik drugoligaš.

"Čelik je zbog Kupa uredno podnio zahtjev za licencu i ispunio sve uslove. Mislim da je ovo prvi put da se Uefa suočava sa slučajem da je drugoligaš licenciran i da će zbog toga ovaj primjer usloviti promjenu nekih tačaka u pravilima", dodao je Đurđevac.

“Metalurzi”, dakle, u finalu Kupa 23. maja imaju prvu šansu da izađu u Evropu. Ukoliko ne uspiju, druga nada im je da Rudar bude šampion. Ako se ni to ne desi, uzdaju se u Uefu!

Varijante

Budućnost prvak, Rudar osvaja Kup

LŠ: Budućnost LE: Rudar LE: Zeta LE: ?

Budućnost prvak, Čelik osvaja Kup

LŠ: Budućnost LE: Čelik LE: Rudar LE: Zeta

Rudar prvak, Rudar osvaja Kup

LŠ: Rudar LE: Čelik LE: Budućnost LE: Zeta

Rudar prvak, Čelik osvaja Kup

LŠ: Rudar LE: Čelik LE: Budućnost LE: Zeta

Bonus video: