"Vijesti" u Pragu: Optimizam ne stanuje u Zlatnom gradu

Tomaš Kouba, audio tehničar: Neću ići na utakmicu. Zašto? Pa zato što naša reprezentacija trenutno igra tako loše da mi ne pada na pamet da stojim na zimi.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2011. 14:28h

Euforija koja u Crnoj Gori polako dostiže kulminaciju, u Pragu za sada ne postoji.

O prvoj utakmici baraža za plasman na Evropsko prvenstvo u fudbalu ne može se čuti maltene nijedna riječ, čak ni kada nekoga direktno pitate za meč koji će biti odigran u petak.

Razloga je više - jedni kažu da njihova reprezentacija nikada nije bila gora, drugi da su im Španija i Barselona, koje su nedavno gostovale u Češkoj, ubile volju za fudbalom jer reprezentaciji i Plzenju praktično nisu dozvolile da se sastave sa loptom (kažu: “Španci su nas izludjeli onom njihovom tika-taka igrom kratkih pasova), treći smatraju da nije lako tako često odvojiti novac za fudbal, četvrti opet tvrde da je nacionalni sport u Češkoj zapravo hokej...

U svakom slučaju, šanse da Česi napune stadion su minimalne. Crnogorci će, nema sumnje, biti spremni da priskoče u pomoć, ali ne po cijeni koju su tapkaroši “zacijepili” za gostovanje Barselone - 200 eura je cifra koju možda ni Englezi ne bi bili spremni da plate na “crnom” tržištu.

Tomaš Kouba, audio tehničar:

"Neću ići na utakmicu. Zašto? Pa zato što naša reprezentacija trenutno igra tako loše da mi ne pada na pamet da stojim na zimi.

Ne znam kako igra Crna Gora, nisam čuo ni za jednog vašeg fudbalera, pa ne mogu ništa da prognoziram, ali znam da smo mi jako loši.

Koliko sam shvatio čitajući novine, jasno mi je da mi u tom meču nismo favoriti. I siguran sam da stadion neće biti pun".

František Šeran, student:

"Vjerovatno ću ići na utakmicu, ali na revanš u Podgorici sigurno neću.

Naša reprezentacija igra slabo i nemaju povjerenje javnosti i navijača. Na utakmici sa Španijom igrači su obećali da će da daju sve od sebe, a onda nisu ni prešli centar. Bilo je to užasno izdanje.

Ipak, nadam se da ćemo ovdje dobiti utakmicu, a kada bih mogao da biram izabrao bih rezultat 2:0. U svakom slučaju, jedino se nadam da neće biti incidenata, jer navijači Crvene zvezde i Dinama ovdje su napravili haos"

Lucie Hubeškova, marketing menadžer:

"Barselona je nedavno ovdje dobila Plzenj sa 4:0, tako da sada očekujem da mi “izdušimo” na Crnoj Gori i da bude 6:0 za nas. Šalim se, naravno. Ne razumijem se u fudbal, za rezultat Barselone sam saznala jer je to bila tema dana u Češkoj. Ne znam šta da očekujem, neću ići na utakmicu, a valjda ćemo pobijediti".

Euforija i u Pragu rezervisana za Crnogorce

Da je euforija ovog puta rezervisana za Crnogorce, jasno je i po emocijama sa kojima utakmicu iščekuje novinarka Radija Slobodna Evropa Biljana Jovićević. Podgoričanka na privremenom radu u Pragu raduje se dolasku crnogorskih navijača i jedva čeka da utakmica počne.

"Naravno da idem na utakmicu, zapravo biću domaćin mnogima iz Crne Gore koji će doći ovdje. Sa njima ću ići na utakmicu, ali i sa nekim mojim prijateljima Česima koji će za ovu priliku navijati za Crnu Goru i koji, nažalost, nisu dobili karte za revanš utakmicu, iako smo pokušali da im obezbijedimo da idu u Podgoricu i navijaju za Crnu Goru".

Možete li da prognozirate rezultat?

"Bila bih zadovoljna da ovdje u Pragu bude 1:1. Realista sam, mislim da bi to bio dobar rezultat. Naravno, i da poslije toga pobjedimo u Podgorici".

Da li ste gledali neku drugu fudbalsku utakmicu u Pragu ili Češkoj uopšte?

"U Češkoj nisam gledala nijednu. Prije nekoliko dana je ovdje bila Barselona, žao mi je što nisam bila u prilici da gledam taj meč".

Čini se da ovdje nema euforije kao u Crnoj Gori?

"Apsolutno. Ovdje je sport broj jedan, makar u posljednje dvije godine otkako sam ja tu - hokej. Samo kad je na programu hokej, iz svih stanova, iz svih kuća čuje se vriska. To je njihov nacionalni sport. Mislim da je Česima fudbal manje značajan. Zapravo, najviše što sam vidjela da su posvetili pažnje fudbalu, bilo je kada je gostovala Barselona, ali to su bili češki klinci koji su nosili zastave Barselone".

Bonus video: