Utakmica vrijedna osam miliona eura

Fudbalski savez Crne Gore zaradiće osam miliona eura ukoliko se Crna Gora plasira na Evropsko prvenstvo. Sportski motiv u prvom planu, ali ni finansijski nije zanemarljiv
0 komentar(a)
Delibašić, Foto: Savo Prelević
Delibašić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.10.2011. 14:22h

Baraž meč sa Češkom, osim svih istorijskih konotacija velikog uspjeha, vrijedan je i - osam miliona eura. Tačno toliko inkasiraće Fudbalski savez ukoliko se Crna Gora plasira na Evropsko prvenstvo.

I dok u Fudbalskom savezu Srbije krah u kvalifikacijama posmatraju ne samo kroz sportski već i novčani gubitak, a u Hrvatskoj se već pribojavaju šta bi moglo da bude ako izgube od Turske (“finansijske posljedice bi bile neugodne”, upozorava sekretar Saveza Srebrić), malo ko u Crnoj Gori u ovim danima fudbalske slave razmišlja o novcu. Valjda i to dovoljno govori o čistom sportskom zanosu koji trese Crnu Goru uoči mečeva baraža.

Ipak, ni finansijska sredstva ne bi bila zanemarljiva, kaže generalni sekretar FSCG Momir Đurđevac.

- Tek ako se plasiramo na veliko takmičenje moći ćemo da računamo na benefite, plasmanom u baraž ne dobijamo ništa u finansijskom smislu. Samo selekcije koje se plasiraju na Evropsko prvenstvo dijele premiju, a svakom savezu pripada otprilike po osam miliiona eura - kaže Đurđevac za “Vijesti”.

To je neposredna, a postoje i posredne koristi od plasmana.

- Dalje sve zavisi od veličine Saveza i ekonomske moći zemlje. Mnogi Savezi plasman na veliko takmičenje koriste da sklope jake sponzorske ugovore, jer su reprezentacije koje igraju Svjetsko i Evropsko prvenstvo interesantne moćnim firmama. Znam da je Fudbalski savez Srbije nakon plasmana na SP sklopio nekoliko ugovora ukupne vrijednosti četiri ili pet miliona eura. Tu su i prihodi od marketinga. Hrvati, na primjer, odmah računaju koliko bi dresova prodali. To su velika novčana sredstva - dodaje Đurđevac.

A u slučaju posrednih koristi, FSCG je ograničen.

- Mi smo malo tržište, a i teško da bi smo mogli da nađemo nekog novog sponzora sem ovih koje već imamo - ističe Đurđevac.

Ipak, cifra od osam miliona eura ne bi bila zanemarljiva, posebno zbog toga što bi reprezentacija plasmanom na EP dobila šansu da u Ukrajini i Poljskoj dodatno zaradi.

- Jedan dio od tih osam miliona bio bi namijenjen igračima, kao finansijska satisfakcija za učinak na terenu. Preostali dio omogućio bi Fudbalskom savezu mirno poslovanje, vjerovatno i ulaganje u infrastrukturu i ostale fudbalske projekte.

FSCG, međutim, neće praviti pritisak na fudbalere uoči mečeva sa Češkom, ogroman uspjeh već je ostvaren.

- Mi smo sve jasno definisali i prije nego što su kvalifikacije počele - zaključio je Đurđevac.

2.500 navijača u Pragu

Prva utakmica baraža Češka - Crna Gora igraće se 11. novembra u Pragu u 20.15 sati na “Sinot tip areni”, domu Fudbalskog kluba Slavija iz Praga.

Predstavnici dva Saveza su se odmah nakon žrijeba u Krakovu dogovorili i o detaljima:

- Našim navijačima biće ostavljeno 2.500 karata za prvu utakmicu u Pragu. Što se tiče čeških navijača u Podgorici, njima će pripasti deset odsto kapaciteta stadiona, isto koliko i Englezima, dakle oko 1.270 ulaznica - kazao je Momir Đurđevac.

Bonus video: