Umjesto derbija za titulu, utakmica kao svaka druga

Budućnost i Sutjeska derbijem pod Goricom (17.30) zatvaraju Telekom 1. CFL u sezoni 2018/19. Duel dva najveća crnogorska kluba samo za prestiž
1158 pregleda 3 komentar(a)
Sa jesenjeg duela pod Goricom između Budućnosti i Sutjeske, Foto: Savo Prelević
Sa jesenjeg duela pod Goricom između Budućnosti i Sutjeske, Foto: Savo Prelević

Sve je gotovo, sve je riješeno, Sutjeska je osvojila (i proslavila) titulu - današnji najveći crnogorski derbi pod Goricom, na zatvaranju šampionata, igraće se samo za prestiž.

- Iskreno, drugačije sam zamišljao ovu utakmicu, vjerovao sam da će posljednje kolo odlučivati o tituli. Ipak, Sutjeska je bila lider cijelu drugu polusezonu, odbila je naše nalete i još jednom joj čestitam na tituli - poručio je trener Budućnosti Branko Brnović pred današnji derbi (17.30).

Dakle, utakmica kao i svaka druga, čak i manje od toga, jer su Nikšićani sve riješili u pretposljednjem kolu, kada su čak i povećali razliku na teoretski nedostižnih šest bodova.

Ako treba da se “crpe” motivi, oni mogu da se pronađu u nekim statističkim parametrima. Budućnost bi, na primjer, pobjedom ili remijem mogla da ostane jedina ekipa koja u drugoj polusezoni nije doživjela poraz, ali i da nađe utjehu u više osvojenih bodova od Sutjeske u drugoj polusezoni. Podgoričani se, takođe, pripremaju za njihovu utakmicu sezone - finale Kupa protiv Lovćena, u četvrtak veče na istom stadionu.

Ekipa Nikole Rakojevića, s druge strane, može pobjedom da poveća razliku na devet bodova, čime bi potvrdila dominaciju - Nikšićani bi, naime, u tom slučaju i u drugoj polusezoni osvojili više bodova od najvećeg rivala (na polusezoni su imali plus sedam).

- Utakmica nema rezultatski značaj, ali kada igramo protiv Budućnosti motiva nikad ne fali. U pitanju je najveći derbi crnogorskog fudbala, pa ćemo sigurno dati sve od sebe da ostvarimo pobjedu u meču protiv najvećeg rivala - poručuje Marko Vučić, lijevi bek, po potrebi i krilni napadač Nikšićana.

Budućnost će u posljednjem kolu prvenstva pokušati da barem smanji rezultatski zaostatak, ali je dodatni problem što je oslabljena. I to prilično...

- Vujačić je i dalje povrijeđen, Mijić je suspendovan još ovu utakmicu. Mirković, Stoiljković i Ivanović su pod znakom pitanja i vjerovatno nećemo ništa rizikovati. Uprkos ovim izostancima, očekujem da ostavimo pozitivan utisak. Priliku će dobiti neki od momaka koji su do sada imali veću minutažu, na njima je da iskoriste priliku - ističe Brnović.

Četiri posljednja duela Budućnosti i Sutjeske završena su neriješeno - jedan prvenstveni u finišu jeseni (1:1 pod Goricom), dva proljećna u Kupu (0:0 i 1:1), te još jedan prije dva mjeseca kraj Bistrice u prvenstvu (2:2). Jedina ovosezonska pobjeda nekog tima viđena je jesenas, kada je Sutjeska na svom stadionu slavila sa 2:1.

- Rasterećeni smo, već smo osvojili titulu, ali smo i puni samopouzdanja i vjerujem da u takvim okolnostima možemo da odigramo najbolje što možemo. Poštujemo Budućnost, pratili su nas tokom cijelog šampionata, maltene nas primorali da damo maksimum u svakom meču. Ispalo je najbolje za nas na kraju i ostaje nam da sve začinimo pobjedom u Podgorici - naglašava Marko Vučić.

Zeta bodom potvrđuje 3. mjesto, revijalno na ostalim terenima

Gotovo sve je ove sezone riješeno prije posljednjeg kola Telekom 1. CFL, ostala je još samo jedna (mala) dilema - ko će sa trećeg mjesta ići direktno u Evropu, a ko će kao četvrti morati da čeka ishod finalne utakmice Kupa između Budućnosti i Lovćena u četvrtak. I tu je manje-više sve poznato, Golubovčanima je za ovjeru 3. pozicije dovoljan i bod protiv Lovćena danas na Trešnjici, zbog boljeg međusobnog skora od 4. OFK Titograda.

Ako Zeta barem ostane neporažena, direktno će se plasirati u 1. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope, dok će Titograd, koji igra kod kuće protiv Petrovca, u toj varijanti čekati ishod finala Kupa. Pobjeda Budućnosti nad Lovćenom donijela bi Evropu timu Petara Pakulta, u suprotnom bi profitirali Cetinjani. Sutjeska je u prošlom kolu osigurala titulu i plasman u 1. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, dok će drugoplasirana Budućnost igrati 1. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Sve je riješeno i u donjem dijelu, nisu samo konačne pozcije na tabeli. Mornar se seli u Drugu ligu, Rudar čekaju baraž-mečevi za opstanak sa Bokeljom, a Lovćen sa Komom. Zato će danas Iskra i Rudar u Danilovgradu, baš kao i Grbalj i Mornar u Radanovićima, igrati samo za prestiž i raspodjelu pozicija, od 5. do 7. mjesta...

Bonus video: