Hiljadu dana do početka Mundijala u Kataru: Biće to najneobičnije SP do sada

Mundijal u Kataru održaće se od 21. novembra do 18. decembra 2022. i biće prvi u istoriji koji će igrati u zimskom, odnosno kasnom jesenjem periodu
2411 pregleda 0 komentar(a)
Mundijal u Kataru biće održan na osam velelepnih stadiona, Foto: FIFA
Mundijal u Kataru biće održan na osam velelepnih stadiona, Foto: FIFA
Ažurirano: 25.02.2020. 15:23h

Za tačno 1.000 dana fudbalski svijet okupiće se u Kataru - 22. Svjetsko prvenstvo biće održano u najneobičnijem okruženju do sada.

Kako su saopštili organizatori, kompaktna priroda prvog FIFA Svjetskog prvenstva koje će se održati na Bliskom Istoku i u Arapskom svijetu omogućiće da navijačima 32 reprezentacije sve bude nadohvat ruke - od osam zapanjujućih stadiona, FIFA fan festova, preko muzeja svjetske klase, sve do pustinjskih dina Katara.

Ali i mnogo toga još.

Mundijal u Kataru održaće se od 21. novembra do 18. decembra i biće prvi u istoriji koji će igrati u zimskom, odnosno kasnom jesenjem periodu - naravno, zbog paklenih ljetnjih temperatura na Bliskom Istoku.

Iako se Svjetsko prvenstvo, kao najveći sportski događaj, željno iščekuje, ono i dalje kalendarski izgleda daleko.

Već je, međutim, odigrano 136 od 900 utakmica kvalifikacija, a primjetno je i kako se infrastruktura u Dohi i oko nje razvija rapidnom brzinom.

Dva stadiona su već otvorena - Kalifa internešnl i Al Janub, dok će u toku 2020. biti gotova još tri - Edukejšn siti, Al Rajan i Al bajt.

Preostala tri biće lansirana u toku 2021.

Organizatori su saopštili i da su potpuno nove linije metroa već puštene u promet i da su prevezle preko 50 hiljada navijača tokom FAFA Svjetskog prvenstva za klubove, igranog krajem prošle godine.

"Hiljadu dana prije početka, Katar se nalazi na mjestu na kojem nijedan domaćin još nije bio. Domaćin narednog Mundijala želi da zadivi svijet i na putu je da to postigne ", rekao je predsjednik Fife Đani Infantino.

„Ubijeđen sam da će SP u Kataru biti velika pobjeda gledano s društvene i kulturne perspektive. Otvoriće vrata ovoj regiji koja je "luda" za fudbalom, ponudiće novu perspektivu mještanima i strancima, okupljajući ljude i služeći kao sredstvo zajedničkog razumijevanja", dodao je Švajcarac.

Hsan Al Tavadi, generalni sekretar organziacionog odbora Mundijala, kazao je:

„Deset godina naših života, iz dana u dan, posvećeno je ovom turniru. Lično mogu samo da se radujem uzbuđenju. Naravno da uzbuđenje proizvodi i nervozu, ali što je još najvažnije - živim u uvjerenju da će ovo biti, bez sumnje - najbolji turnir. Odlučni smo u namjeri da osiguramo da će prvo SP na Bliskom Istoku i u arapskom svijetu postaviti mjerilo u istoriji domaćina velikih sportskih događaja".

Bonus video: