Kad profit bude važniji od fudbala, moramo da upalimo alarm

"Postoji veliki stepen jedinstva u evropskom fudbalu, a ključno je zadržati dušu fudala ispred profita," kazao je Čeferin u svom obraćanju predstavnicima 55 nacionalnih saveza
972 pregleda 0 komentar(a)
Čeferin, Foto: AP
Čeferin, Foto: AP
Ažurirano: 03.03.2020. 19:55h

Ključno je zadržati dušu fudbala ispred profita, istakao je predsjednik UEFA Aleksander Čeferin na Kongresu evropske kuće fudbala održanom u Amsterdamu.

"Postoji veliki stepen jedinstva u evropskom fudbalu, a ključno je zadržati dušu fudala ispred profita," kazao je Čeferin u svom obraćanju predstavnicima 55 nacionalnih saveza.

"Kad profit postaje najvažniji moramo da upalimo alarm. Fudbal nije posao poput ostalih poslova. Ima istoriju, tradiciju i strukturu koji se moraju poštovati", rekao je 52-godišnji Slovenac, koji Uefu vodi od ljeta 2016.

U svom obraćanju Kongresu ponovio je svoj stav da prelaz evropskih liga u zatvoreni format ne dolazi u obzir.

"Načela solidarnosti, promocije i nazadovanja, te otvorenih liga nisu predmet pregovora," naglasio je Čeferin koji nakon Kongresa nije želio javno da govorim o detaljima napretka u pregovorima o formatu evropskih klupskih takmičenja nakon 2024.

"Prerano je javno govoriti. Nismo tako daleko otišli", rekao je.

Na Kongresu su predstavnici odobrili finansijski izvjetaj za prošlu finansijsku godinu i budući finansijski plan. U finansijskoj godini 2018./19. krovna fudbalska organizacija Starog kontinenta je zabilježila gotovo 3,9 milijardi eura prihoda, što je trećinu više nego godinu prije.

Prihod od prodaje medijskih prava iznosio je 3,3 milijarde, a dodatnih 400 milijuna eura UEFA je zaradila od prodaje drugih prava. Reprezentacijama i klubovima koji učestvuju u Uefinim takmičenjima podijeljeno je oko 3,1 milijardu eura.

Na marginama Kongresa mnogo se govorilo i o koronavirusu i njegovom mogućem uticaju na Evropsko prvenstvo koje će se ovog ljeta održati u 12 evropskih zemalja.

Čuli su se umirujući tonove.

"Ne želimo burno da reagujemo", rekao je generalni sekretar Teodor Teodoridis na pitanje o mogućem odlaganju EURO.

"U stalnom smo kontaktu s predstavnicima vlada i Svjetske zdravstvene organizacije i poštovaćemo njihove odluke," dodao je Teodoridis.

Cijelu situaciju je komentarisao i predsjednik UEFA.

"Jesmo li zabrinuti? Imamo mnogo briga, poput sigurnosti, logistike i ovo je samo jedno od pitanja. Budimo optimistični i ne razmišljajmo o crnim scenarijima", ohrabrio je Čeferin fudbalsku i širu javnost.

Bonus video: