Atletiko gubi bar 100 miliona ako se Primera ne nastavi

A sve je moglo da bude drugačije da u derbiju 27. kola Primere tim Dijega Simeonea nije ispustio prednost i na kraju remizirao sa Seviljom (2:2)
794 pregleda 1 komentar(a)
Fudbaleri Atletiko Madrida, Foto: Beta/AP
Fudbaleri Atletiko Madrida, Foto: Beta/AP

Atletiko Madrid je 11. marta izdržao opsadu Liverpula na „Enfildu”, u produžecima preokrenuo sa 2:0 na 2:3 i izborio plasman u četvrtfinale Lige šampiona.

Ali, „kolćonerose” bi skupo moglo da košta ono što se dogodilo četiri dana ranije na njihovoj „Vandi Metropolitano”, kada je remizirao sa Seviljom (2:2). Zbog toga bi tim Dijega Simeonea naredne sezone mogao da igra u Ligi Evrope.

Naime, Kraljevski fudbalski savez Španije je predložio da, u slučaju da Primera ne bude mogla da se nastavi, u elitno evropsko takmičenje idu četiri prvoplasirane ekipe - Barselona, Real Madrid, Sevilja i Real Sosijedad.

Da je Atletiko tada dobio Andalužane, izbio bi na 3. mjesto sa 47 bodova, a Sevilja bi sa jednim manje pala na 6. poziciju, iza Real Sosijedada i Hetafea.

Kako piše „As”, „jorgandžije” bi pretrpjele ogroman finansijski udarac, jer Liga šampiona u budžetu, koji iznosi preko 500 miliona eura, učestvuje sa oko 15 odsto.

Ove sezone, samo do prekida, Atletiko je zaradio 77.200.000, polufinale bi donijelo još 12 miliona, finale 15, a eventualna titula dodatna četiri.

Uzgred, raspodjela od televizijskih prava donosila je prethodne godine 16.200.000 eura, a u sumu bi trebalo uračunati i sredstva od prodaje ulaznica za najjače takmičenje, prihode od sponzora...

Uzgred, sezona bez Lige šampiona bi mogla da utiče na egzodus sa „Vanda Metropolitana”, jer teško je vjerovati da bi neke zvijezde pristale da igraju u manje atraktivnom takmičenju...

Bonus video: