UEFA se muči sa terminima, šta će biti sa kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope

S obzirom na to da evropska takmičenja ove godine počinju tek krajem oktobra, a da je završnica tekuće sezone planirana tek za avgust, te da nacionalne lige još nisu nastavljene, evropska kuća fudbala ima velike probleme sa terminima
832 pregleda 0 komentar(a)
Liga šampiona, Foto: Daniel Cole
Liga šampiona, Foto: Daniel Cole

Kako piše britanski "Tajms", poremećaj u fudbalskom kalendaru zbog koronavirusa mogao bi da donese ogromne promjene u sistemu kvalifikacija za Ligu šampiona i Ligu Evrope, a UEFA čak razmišlja o tome i da ih ukine.

S obzirom na to da evropska takmičenja ove godine počinju tek krajem oktobra, a da je završnica tekuće sezone planirana tek za avgust, te da nacionalne lige još nisu nastavljene, evropska kuća fudbala ima velike probleme sa terminima.

Postoji nekoliko ideja.

Jedna je da se igra samo plej-of runde Lige šampiona i Lige Evrope u kome bi se našle ekipe iz zemalja koje nemaju timove u elitnom takmičenju, a koje su od 19. do 31. mjesta na Uefinoj rang-listi.

Druga ideja je da se kvalifikacije skrate, pa da se igra samo po jedna utakmica i to na terenu bolje rangiranog tima.

Treća ideja je da se kvalifikacije potpuno ukinu, pa da se u grupnu fazu ide samo na osnovu rang-liste Uefe i koeficijenata.

Naravno, u opticaju je i da sve ostane po starom, odnosno da se kvalifikacije za narednu sezonu igraju vjerovatno u terminima kada se bude igrala završnica tekuće, u avgustu.

Za stav Uefe veoma su zainteresovani crnogorski klubovi.

Šampion i pobjednik Kupa trebalo bi da krenu od prvog kola kvalifikacija, dok bi dva tima koja se plasiraju u Ligu Evrope igrala pretkvalifikacije...

Bonus video: