Italijani imaju plan B i C: Prošao i kontroverzni algoritam

U slučaju da se prvenstvo, koje je zaustavljeno 9. marta, ponovo prekine, FIGC je odredio da se sezona završi doigravanjima za prvaka, mjesta u Evropi i ispadanje, a ako to ne bude moguće upotrijebiće se algoritam za određivanje konačnog plasmana

1354 pregleda 0 komentar(a)
Sa meča Lacio - Roma, Foto: AP
Sa meča Lacio - Roma, Foto: AP

Fudbalski savez Italije (FIGC) odobrio je u ponedjeljak planove za odigravanje plej-ofa i plej-auta ili upotrebu čak i algoritma za određivanje konačnog plasmana ako se sezona ponovo prekine zbog pandemije koronavirusa.

Serija A u tom slučaju ne bi imala prvaka.

U slučaju da se prvenstvo, koje je zaustavljeno 9. marta, ponovo prekine, FIGC je odredio da se sezona završi doigravanjima za prvaka, mjesta u Evropi i ispadanje, a ako to ne bude moguće upotrijebiće se algoritam za određivanje konačnog plasmana.

Algoritam koji je izazvao mnogo kontroverzi prije četiri dana predstavio je predsjednik Gabrijele Gravina prvo je odbijen, ali je na kraju prihvaćen.

Konačan broj bodova svakog kluba izračunavaće se formulom prosječnog broja osvojenih bodova na domaćem terenu i u gostima, što se množi s brojem preostalih utakmica na domaćem i gostujućem terenu, dodajući već osvojene bodove.

Pt(x) + [(mpc t(x) x c t(z-x)) +(mpf t(x) x f t(z-x))]

‘Pt’ - ukupan broj bodova

‘mpc’ - prosječan broj bodova osvojenih kod kuće

‘c t(z-x) -’ koliko je ostalo utakmica kod kuće

‘mpf t(x)’ - prosječan broj bodova osvojenih u gostima

‘f t(z-x)’ - koliko je ostalo utakmica u gostima

Prvestvo se nastavlja u Seriji A i B 20. juna, a sezona u Seriji C se neće nastaviti.

Potvrđeno je da su Vićenca, Ređina i Monca ušle u Seriju B, a ispali su Gozano, Rimini i Rieti.

Bonus video: