Ko su favoriti za Zlatnu loptu: Da li je vrijeme za poljskog bombardera?

Slijedi ljeto bez velikih takmičenja, pa će učinak u nacionalnim šampionatima, kao i u mini-završnici Lige šampiona krajem avgusta, biti ključni kada se u novembru i decembru budu dijelili glasovi

865 pregleda 3 komentar(a)
Robert Levandovski, Foto: AP
Robert Levandovski, Foto: AP

Prekid fudbalskih takmičenja od skoro tri mjeseca, u nekim zemljama i po pola godine, zgusnut kalendar koji slijedi tokom ljeta i na jesen, odloženo Evropsko prvenstvo za narednu godinu...

Fudbalska 2020. godina biće jedna od najneobičnijih u posljednje vrijeme, a improvizovani će biti i tradicionalni izbori - među njima, i najvažnija individualna nagrada, Zlatna lopta “Frans fudbala” za najboljeg fudbalera na svijetu.

Slijedi ljeto bez velikih takmičenja, pa će učinak u nacionalnim šampionatima, kao i u mini-završnici Lige šampiona krajem avgusta, biti ključni kada se u novembru i decembru budu dijelili glasovi.

Neki fudbaleri biće u startu hendikepirani - Mbape i Nejmar, na primjer, kao i sve zvijezde Pari Sen Žermena i fudbaleri koji igraju u Francuskoj i Holandiji, gdje su prvenstva poništena odlukama vlade. Igrači PSŽ-a, ipak, imaju šansu da sve to nadoknade u Lisabonu, u završnici LŠ od 12. do 23. avgusta.

Kalendarskih pola godine je, ipak, prohujalo uz koronavirus, a neki zaključci već mogu da se donesu, posebno zbog toga što su i sezone u nacionalnim šampionatima već pri kraju - pojedini prvaci se znaju (Bajern), pojedini se naziru (Liverpul)...

Leo Mesi i Kristijano Ronaldo osvojili su čak 10 od posljednjih 11 nagrada - Argentinac je šest puta bio najbolji na svijetu od 2008. godine, Portugalac pet. Njihovu nezapamćenu dominaciju prekinuo je samo Hrvat Luka Modrić u mundijalskoj, 2018. godini.

Kako, međutim, sada stvari stoje? Ko je trenutno najveći favorit za Zlatnu loptu 2020? Specijalizovani sajt “Goal.com” dao je listu od 10 trenutno najvećih kandidata, a Mesi i Ronaldo trenutno ne zauzimaju prve dvije pozicije.

10. DŽEJDON SANČO (BORUSIJA D)

Sigurno neće dobiti Zlatnu loptu, ali je veliki “prospekt” za budućnost. Ima samo 20 godina. Vihorno krilo Borusije Dortmund - iza njega je sjajna sezona, debitovao je za reprezentaciju Engleske, traže ga najveći klubovi Premijer lige.

9. KILIJAN MBAPE (PSŽ)

Posljednjih mjeseci čuo je samo jednu dobru vijest - da će se završnica Lige šampiona ipak igrati u Lisabonu, a njegov PSŽ je već čekirao kartu za četvrtfinale. Francusko “čudo od djeteta”, otkrovenje Mundijala 2018, čeka potvrdu na najvećoj mogućoj pozornici. Vidjeće se koliko je pauza ostavila traga na njega i sagrače...

8. KARIM BENZEMA (REAL MADRID)

Igra fantastično ove sezone, kao da je izašao iz Ronaldove sjenke, posebno je raspoložen u nastavku sezone, nakon prekida zbog koronavirusa... Samo on može da parira Mesiju kada je u pitanju broj golova u Španiji. Njegov veliki hendikep je, međutim, ispadanje Reala iz Lige šampiona.

7. ERLING HALAND (BORUSIJA D)

Postigao je 13 golova na 14 utakmica u dresu Borusije Dortmund. Još je tinejdžer. Došao je u januaru, a već je nominovan za nagradu najboljeg fudbalera sezone u Bundesligi.

6. NEJMAR (PSŽ)

Oporavio se od povrede, prije pauze zbog koronavirusa stigao da odvede PSŽ u četvrtfinale Lige šampiona. Kao i u slučaju Mbapea, sezona mu staje u 11 dana, od 12. do 23. avgusta.

5. TOMAS MILER (BAJERN)

Iznenađenje na listi - fudbaler kojeg su mnogi smatrali “potrošenim”, trenutno je, po sajtu Goal.com peti favorit za Zlatnu loptu. Njegova igra je procvjetala otkada je Hansi Flik preuzeo kormilo Bajerna od Nika Kovača. Čak 20 asistencija ove sezone djeluju puno impresivnije od sedam postignutih golova.

4. KRISTIJANO RONALDO (JUVENTUS)

“Bio je najgori igrač na terenu” - tako je jedan italijanski mediji opisao njegovu igru u finalu Kupa Italije, u kojem je Juventus izgubio od Napolija. Ipak, ne otpisujte Portugalca, ni u 36. godini - još dva važna trofeja (Liga šampiona i Serija A) i dalje su na horizontu.

foto: AP

3. LIONEL MESI (BARSELONA)

Barsa je izgubila prednost na vrhu La lige u odnosu na Real, ali ako Katalonci osvoje Ligu šampiona - možda Mesi i sedmi put u karijeri bude pozirao sa Zlatnom loptom. U suprotnom, šanse mu ove sezone nisu prevelike, iako je ponovo bez premca u Španiji na listi golgetera.

2. KEVIN DE BRUJNE (MANČESTER SITI)

Mančester siti gleda u leđa Liverpulu, ali ima individualca koji se izdvaja - Kevin de Brujne i dalje igra poput pravog virtuoza. Najzaslužniji je za eliminaciju Reala i prolaz Gvardiolinog tima u četvrtfinale Lige šampiona, a Siti je po bukmejkerima prvi favorit da osvoji trofej.

1. ROBERT LEVANDOVSKI (BAJERN)

Kralj strijelaca Bundeslige, kralj strijelaca Evrope. Postigao je ove sezone čak 48 golova u svim takmičenjima - godinama igra na vrhunskom nivou, ali se čini da nikad nije bio tako ubojit. Možda je ovo njegova godina i kada je u pitanju najveći individualni trofej... 11 zlatnih lopti “Frans fudbala” za najboljeg svjetskog fudbalera osvojili su Leo Mesi i Kristijano Ronaldo u posljednjih 12 godina. Dominacija je počela 2008. godine, a prekinuo ju je samo Luka Modrić 2018.

6 puta je Lionel Mesi bio najbolji na svijetu po izboru žirija “Frans fudbala”. Argentinac je dominirao 2009, 2010, 2011, 2012, 2015. i 2019. 5 puta je Kristijano Ronaldo bio najbolji na svijetu. Zlatnu loptu je podigao kao igrač Mančester junajteda 2008, te u dresu Real Madrida 2013, 2014, 2016. i 2017.

Bonus video: