Naredna sezona samo uz testiranja?

Prekinuta sva fudbalska takmičenja u Crnoj Gori, ali šta je sa narednom sezonom - ona bi trebalo da krene već sredinom avgusta, kada će i četiri crnogorska kluba igrati kvalifikacije za evropske kupove

32134 pregleda 20 reakcija 5 komentar(a)
Od naredne sezone moći će da se igra samo sa negativnim testom na koronu, Foto: Savo Prelević
Od naredne sezone moći će da se igra samo sa negativnim testom na koronu, Foto: Savo Prelević

Izvršni odbor FSCG donio je juče očekivanu odluku o prekidu svih fudbalskih takmičenja u Crnoj Gori zbog širenja virusa Covid-19. U petak i utorak odigraće se mečevi baraža za Telekom 1. CFL, nakon čega će i zvanično biti spuštena zavjesa na domaći fudbal.

To je za ovu, a šta je sa narednom sezonom?

Ona bi trebalo da počne već sredinom avgusta - dakle, za nešto više od mjesec. Šta ako epidemiološka situacija ne bude povoljnija, šta ako bude još teža nego što je sada?

Uporedo sa startom nove sezone, krenuće Uefina takmičenja - Budućnost će 18. ili 19. avgusta igrati meč 1. kola kvalifikacija za Ligu šampiona, dan ili dva kasnije (20. avgust) Iskra i Zeta igraće pretkolo kvalifikacija za Ligu Evrope, 27. avgusta krenuće i Sutjeska u 1. kolu kvalifikacija za LE.

Lopta bi već narednog mjeseca trebalo opet da se zakotrlja na crnogorskim terenima - što u domaćim, što u međunarodnim takmičenjima.

Čelnici FSCG, kako saznajemo, nisu razmatrali opciju odlaganje početka naredne sezone. Trebalo bi da se igra po planiranom kalendaru i u planiranim terminima, ali je jasno da novi početak nosi sa sobom usvajanje detaljnijeg medicinskog protokola i sprovođenje mjera koje nisu primjenjivane prilikom nastavka sezone krajem maja.

Ide se ka tome da svi igrači, treneri, kompletno prateće osoblje u klubu, službena lica - svi koji učestvuju u organizaciji i odvijanju fudbalske utakmice, budu testirani na koronavirus.

Vladino Nacionalno koordinaciono tijelo je u maju dozvolilo nastavak sportskih takmičenja bez prethodnog testiranja njegovih aktera, što narednog mjeseca vjerovatno neće biti slučaj.

Medicinski protokol koji se sprovodi u većini evropskih liga, posebno u najjačim, trebalo bi da spriječi ono što se dogodilo na crnogorskim terenima prošle sedmice - da igraju fudbaleri koji imaju temperaturu ili druge simptome koronavirusa, koji su čak pozitivni na Covid-19!

Mečevi u Uefinim takmičenjima, koji će se igrati i u Crnoj Gori (većina, ili svi na stadionu pod Goricom) nosiće sa sobom detaljne medicinske protokole koji će morati da ispune svi klubovi, otkrio je portparol Fudbalskog saveza Crne Gore Branko Latinović, gostujući na Javnom servisu.

- Uefa želi da od 18. avgusta krenu kvalifikacije za evropska takmičenja i zbog toga je angažovala doktora Majera iz Njemačke i Bahtjarevića iz Hrvatske koji spremaju medicinski protokol koji će se primjenjivati u organizaciji tih utakmica, vrlo vjerovatno i u kasnijim mečevima nacionalnih selekcija u Ligi nacija i prijateljskim utakmicama na jesen - kazao je Latinović.

Protokol je vrlo rigorozan i klubovi će morati da ga ispune do detalja.

- Taj protokol podrazumijeva određeni broj koraka, što u pripremi samih objekata koji će koristiti klubovi na stadionima - od svlačionica, prostorija za službena lica, prostorija za rad medija itd, do tesiranja igrača i načina na koji će se sprovoditi testiranja - istakao je Latinović za RTCG.

Uefa je, osim Fudbalskog saveza, već kontaktirala Institut za javno zdravlje, zbog utakmica koje će se igrati u Crnoj Gori.

- Uefa i kompanija koju je angažovala Uefa za sprovođenje testiranja stupili su u kontakt sa IJZCG kako bi utvrdili procedure koje će se sprovoditi i koje će biti neophodne da se sprovedu tokom utakmica - istakao je Latinović.

Novi medicinski protokol za utakmice domaćih takmičenja zajedno će uraditi Institut za javno zdravlje i FSCG.

Čarter letovima na evropska gostovanja

Svim klubovima koji će od narednog mjeseca učestvovati u evropskim takmičenjima Uefa će preporučiti da kao prevozno sredstvo koriste čarter letove, kazao je portparol FSCG Branko Latinović.

- Način putovanja ekipa za vrijeme pandemije je veoma značajan i to je nešto što je Uefa stavila u fokus prilikom donošenja svih odluka. Svim klubovima će biti preporučeno da na putovanja idu čarter letovima, kako bi se smanjila mogućnost inficiranja fudbalera na aerodromima. Do sada je bilo stvar izbora klubova da li će putovati redovnim linijama ili čarterom, a sada je preporuka da se ide čarterom - kazao je Latinović.

Budućnost, Sutjeska, Iskra i Zeta biće crnogorski predstavnici u kvalifikacijama za evropska takmičenja.

Bonus video: