Liga šampiona - za 16 dana do trofeja

Obavljen žrijeb za završnicu elitnog evropskog takmičenja. Revanš mečevi osmine finala se igraju po planu, a nakon toga je od 12. do 23. avgusta na programu nokaut faza u Lisabonu

6542 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Atalante, Foto: Beta/AP
Fudbaleri Atalante, Foto: Beta/AP

Sve je ove godine neobično, neobična će biti završnica Lige šampiona, a neobičan je bio i žrijeb. Bez gostiju, uz skroman prenos na Uefinim platformama, uz pomoć modernih video-link tehnologija - izvučeni su parovi četvrfinala i polufinala elitnog takmičenja. I to prije nego što je kompletirana osmina finala.

Odranije je poznato da se takmičenje nastavlja 7. i 8. avgusta u Minhenu, Mančesteru, Torinu i Barseloni, gdje će se igrati revanši osmine finala koje je u martu zaustavila pandemija koronavirusa. Bajern će dočekati Čelsi kojeg je u prvom meču pobijedio 3:0 u Londonu, Barselona će ugostiti Napoli nakon 1:1 u Napulju. Pobjednici tih duela biće rivali u četvrtinalu.

- Za nas ovaj žrijeb nije bio mnogo važan, jer je naš fokus na meč sa Napolijem. To je ključna utakmica, drago mi je da ćemo igrati na našem stadionu - rekao je trener Barselone Kike Setijen.

Mančester siti je domaćin Real Madridu - prvi susret završen je pobjedom engleskog tima 2:1, dok će Juventus na domaćem terenu pokušati da nadoknadi zaostatak iz prvog meča sa Lionom kada je bilo 1:0 „lavove”.

- Nije lako ostati u formi u ovoj neobičnoj sezoni, ali radovali smo se nastavku Serije A. Sada jedva čekamo i Ligu šampiona - kazao je kapiten Juventusa Đorđo Kjelini.

Kada se završe revanši osmine finala, osam najboljih ekipa seli u Lisabon, gdje kreće završni turnir. Put u glavni grad Portugala obezbijedile su četiri ekipe, koje su spojile kuglice. Dva četvrtfinalna para su Atalanta - PSŽ i Atletiko Madrid - Lajpcig.

Tim iz Bergama je apsolutni evropski hit sezone, a nakon pauze igra još bolje nego do marta - od povratka fudbala u Italiju, momci Đanpjera Gasperinija ostvarili su sve pobjede. Na njihovom putu sada su Nejmar, Mauro Ikardi, Kilijan Mbape, Marko Verati i ostali asovi, koji će četvrtfinalnih 90 minuta dočekati bez takmičarske utakmice već četiri mjeseca.

foto: Graphic News

- Atalanta je spektakularan tim. Ima izuzetan napadački sistem. Moramo da budemo spremni i da igramo mirno. Naš cilj se zna - idemo u Lisabon po titulu - istakao je trener PSŽ-a Tomas Tuhel.

Atletiko je, čini se, prošao najbolje, jer je Lajpcig debitant u ovoj fazi, a završnicu će igrati bez prvog strijelca Tima Vernera, koji je dogovorio transfer u Čelsi i već se oprostio od dosadašnjeg kluba.

- U 90 minuta nema favorita kada se igra meč završnice najjačeg takmičenja. Lajpcig je jedna od najboljih njemačkih ekipa već godinama, sa jasnim napadačkim stavom i veoma brzim igračima. Mi smo protiv Liverpula pokazali da imamo rješenje, ali novi meč je nova priča. Šanse su izjednačene - naglasio je Dijego Simeone.

Atletiko bi u slučaju da eliminiše Lajpcig u polufinalu igrao sa boljim iz duela Atalante i PSŽ-a, dok će drugi polufinalni par činiti pobjednici okršaja Mančester siti/Real Madrid - Juventus/Lion, te Barselona/Napoli - Bajern/Čelsi. Četvrtfinalna serija igra se od 12. do 15. avgusta, polufinalni mečevi su 18. i 19, a finale je 23. avgusta.

LE: Junajtedu otvoren put do polufinala

U slučaju da eliminiše LAKS, a u prvom meču u Austriji je slavio 5:0, Mančester junajted će se u četvrtfinalu Lige Evrope sastati sa boljim iz duela Kopenhagena i istanbulskog Bašakšehira.

Inter će u jednoj utakmici u Njemačkoj morati da bude bolji od Hetafea ako želi da dočeka okršaj sa za četvrtfinale sa Bajerom iz Leverkuzena ili Rendžersom. Njemački predstavnik je u Glazgovu u prvom susretu slavio 3:1...

Sve utakmice četvrtfinala i polufinala biće odigrane u Njemačkoj, i to na četiri stadiona - u Kelnu, Duizburgu, Diseldorfu i Gelzenkirhenu.

Raspored - revanši osmine finala (5. i 6. avgust): Harkov: Šahtjor - Volfsburg (prvi meč 2:1), Leverkuzen: Bajer - Rendžers (3:1), Vulverhempton: Volvs - Olimpijakos (1:1), Mančester: Mančester junajted - LASK (5:0). Bazel: Bazel - Ajntraht (3:0), Kopenhagen: Kopenhagen - Bašakšehir (0:1), Hetafe - Inter (jedna utakmica na neutralnom terenu u Njemačkoj), Roma - Sevilja (jedna utakmica na neutralnom terenu u Njemačkoj);

Četvrtfinale (10. i 11. avgust, 21 sat): ČF 1: Šahtjor/Volfsburg - Bazel/Ajntraht, ČF 2: Mančester junajted/LASK - Kopenhagen/Bašakšehir, ČF 3: Hetafe/Inter - Bajer/Rendžers, ČF4: Volvs/Olimpijakos - Roma/Sevilja;

Polufinale (16. i 17. avgust): Pobjednik ČF 4 - Pobjednik ČF 2, Pobjednik ČF 3 - Pobjednik ČF 1. Finale je 21. avgusta u Kelnu, s početkom u 21 sat.

Bonus video: