Ostrvo podrhtava pred posljednjih 90 minuta: Ko će u Evropu, a ko u Čempionšip

Pred posljednje kolo Premijer lige se još ne zna ko ide u Ligu šampiona, a koja dva tima ispadaju

6675 pregleda 0 komentar(a)
Ako ne izgube, Junajted i Čelsi idu u LŠ, Foto: AP
Ako ne izgube, Junajted i Čelsi idu u LŠ, Foto: AP

Nakon 370 utakmica u sezoni koja je počela još 9. avgusta prošle godine došao je momenat za posljednjih 90 minuta u Premijer ligi.

Šampion je poznat, to je Liverpul nakon 30 godina čekanja, drugoplasirani je Mančester siti..., iz lige je ispao Norič. To je ono što se zna pred današnjih 10 utakmica koje će staviti tačku na nikada dužu sezonu.

MOŽE LI LESTER DO PODVIGA?

Liverpul i Siti su osigurali Ligu šampiona naredne sezone i traže se još dva mjesta kroz Premijer ligu. Konkurišu tri tima - Čelsi i Mančester junajted imaju po 63 boda, Lester 62.

Trećeplasirani Junajted će biti u TOP 4 ako ne izgubi na gostovanju petoplasiranom Lesteru, a Čelsi, koji je na trećem mjestu, ide u evropsku elitu u slučaju da ostane neporažen od Vulverhemptona na svom terenu.

Lester do Lige šampiona vodi samo trijumf nad „crvenim đavolima”.

- Bitna, veoma bitna utakmica, nemamo pravo na grešku - ističe menadžer Čelsija Frank Lampard.

Ako savlada Čelsi, Vulverhempton će drugu godinu zaredom nastupiti u Ligi Evrope, ali ima samo bod više od sedmoplasiranog Totenhema.

Tim Žozea Murinja bi u slučaju trijumfa nad Kristal Palasom na strani, uz neuspjeh „vukova” na „Stamford bridžu” (poraz ili remi) preuzeo šesto mjesto i izborili vizu za Ligu Evrope.

A ako se to ne dogodi, onda Sparsi moraju da čekaju finale FA kupa 1. avgusta i da navijaju za Čelsi protiv Arsenala. „Tobdžijama” bi trofej donio plasman na evropsku scenu.

ASTON VILA ILI VOTFORD...

Tri tima su u igri za Ligu šampiona, isto toliko juri jedno mjesto koje donosi - opstanak. Sve utakmice posljednjeg kola počinju u 17 sati.

Aston Vila je u prošlom kolu pobijedila Arsenal 1:0 i prvi put još od februara izašla iz zone ispadanja. Sada, pred okršaj sa Vest Hemom u Londonu, ima isti broj bodova kao Votford i za jedan bolju gol-razliku od rivala. Votford makar na papiru čeka teži posao u posljednjoj rundi, jer ide na megdan Arsenalu, koji doduše nema poseban imperativ.

- Da li ćemo uspjeti? Ne znam, svi vjerujemo da hoćemo. Opstanak bi bio nagrada nakon iscrpljujuće sezone - rekao je menadžer Aston Vile Din Smit.

Vila je ispred Votforda zahvaljujući tome što je u posljednja tri kola osvojila sedam bodova, ali i teškim porazima „žute armije” od Vest Hema i Mančester sitija, gdje je primili sedam pogodaka, a postigla samo jedan.

- Pobjeda nad Arsenalom nam je dala krila - dodao je Smit.

U opstanak vjeruje i Bornmut, mada mu realno šanse nisu velike. Ima tri boda manje i zavisi isključivo od rezultata „vilenjaka” i Votforda. Vila i Votford moraju da izgube, a „trešnjice” da savladaju Everton na „Gudison parku”. Pred posljednje kolo klub iz Birmingema ima gol-razliku minus 26, a Votford i Bornmut minus 27.

- Ostalo je još 90 minuta u kojima znamo da nije sve do nas. Moramo da se potrudimo da otežamo posao rivalima i da vidimo da li će to biti dovoljno da sačuvamo mjesto u Premijer ligi - kaže menadžer Bornmuta Edi Hau.

Biće zanimljiva i borba za najboljeg strijelca. Trenutno je prvi na listi Džejmi Vardi iz Lestera sa 23 gola, drugi je Sautemptonov Dani Ings (21). Iza su Pjer-Emerik Obamejang (20), te Mohamed Salah i Rahim Sterling sa po 19...

Ako Vardi i Ings sačuvaju prva dva mjesta, biće ovo prva sezona u kojoj su dva Engleza na vrhu liste - još od 1999/2000. i Kevina Filipsa (30 pogodaka) i Alana Širera (22).

Bonus video: