Neodrživa situacija: Korona i profesionalni sport u CG - ublažavanje mjera ili prekid

Stopiranje svih aktivnosti, u jednom ili više klubova, na dvije ili tri sedmice - znači potpuni raspad profesionalnog sportskog sistema

3101 pregleda 10 komentar(a)
Igrači će morati da se testiraju najranije tri dana pred evropski meč, Foto: Ilustracija
Igrači će morati da se testiraju najranije tri dana pred evropski meč, Foto: Ilustracija

Fudbalsko prvenstvo Crne Gore je prekinuto nakon što je u FK Budućnost registrovan jedan slučaj zaraze koronavirusom, a cijela ekipa morala u samoizolaciju.

Mini-pripreme košarkaških selekcija su zaustavljene, kada je ustanovljen slučaj zaraze, te iz predostrožnosti, jer je predsjednik KSCG Veselin Barović bio u posjeti košarkašicama na kampu u Bijelom Polju. Igrači i igračice su, takođe, sa priprema otišli u izolaciju.

U subotu su stopirani i treninzi rukometašica Budućnosti, koje su prije puta u Kolašin, kako je saopšteno iz kluba, obavile testove na covid-19. Klub je odmah obavijestio javnost o jednom pozitivnom slučaju, kao i o mjerama izolacije…

Odluke o prekidima takmičenja i priprema, kao i koraci koji su uslijedili, donijeti su na osnovu pravila i preporuka NKT.

Ali, pokazale su da je profesionalno bavljenje sportom, u ovakvim zdravstvenim uslovima i pri mjerama koje su na snazi - jednostavno nemoguće.

U profesionalnom sportu jedan dan prekida treninga poremeti plan, povreda jednog igrača napravi problem.

Stopiranje svih aktivnosti, u jednom ili više klubova, na dvije ili tri sedmice - znači potpuni raspad profesionalnog sportskog sistema.

Recimo, za 20-ak dana naši fudbalski klubovi trebalo bi da igraju mečeve evropskih kupova, ali i da krenu u novu sezonu domaćeg šampionata.

Jedan zaraženi - i sve staje. Ponovo.

UEFA u svom protokolu tretira zaraženog igrača kao povrijeđenog, po propisima u Crnoj Gori, koji su, za našu teritoriju, veće snage nego Uefini, cijeli tim ide u izolaciju. Nema treninga, nema ni utakmica, ni na evropskoj, ni na domaćoj sceni.

Najavljeni su razgovori na tu temu - UEFA, IJZ, FSCG…

Za 15-ak dana pripreme počinju košarkaške ekipe, učesnici ABA lige, i rukometašice Budućnosti moraju da se vrate na teren, jer u septembru imaju zakazane obaveze…

Rješenje za profesionalni sport se mora naći.

Dva su puta - ili će mjere NKT, u slučaju pozitivnih nalaza na koronavirus, biti modifikovane za profesionalni sport, koji nije zabava, već djelatnost, ili profesionalno bavljenje sportom treba zabraniti.

Situacija kakva je sada - neodrživa je.

Bonus video: