Danas odluka o novoj sezoni: Šta će donijeti medicinski protokol?

Ideja je, još od ranije, da 15. sezona u Telekom 1. CFL krene u subotu 15. avgusta i sve su prilike da će taj datum ostati na snazi, uprkos lošoj epidemiološkoj situaciji

7550 pregleda 0 komentar(a)
Danas odluka o novoj sezoni: Kuća fudbala, Foto: Filip Roganović
Danas odluka o novoj sezoni: Kuća fudbala, Foto: Filip Roganović

Sjednica Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Crne Gore na kojoj će, između ostalog, da dnevnom redu biti kalendar takmičenja za novu takmičarsku sezonu, održaće se danas.

Ideja je, još od ranije, da 15. sezona u Telekom 1. CFL krene u subotu 15. avgusta i sve su prilike da će taj datum ostati na snazi, uprkos lošoj epidemiološkoj situaciji.

Sva takmičenja pod ingerencijom Fudbalskog saveza Crne Gore prekinuta su u finišu prošle sezone zbog naglog skoka broja zaraženih, među kojima su bili i fudbaleri, a kompletan jedan tim (Budućnost) morao je u 14-dnevnu izolaciju.

Nova sezona trebalo bi da startuje uz rigoroznije zdravstvene, sanitarne i bezbjedonosne mjere, a u toku je izrada medicinskog protokola koji FSCG radi u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i koji će morati da ispune svi klubovi ukoliko žele da se takmiče.

Svi klubovi bi, takođe, trebalo da dobiju specijalne aparate za mjerenje temperature, a ostaje da se vidi da li će i koliko će biti obavezna testiranja na koronavirus.

U medicinskom protokolu, ključno će biti kako će se tretirati pozitivni slučajevi na koronavirus. Ukoliko, kao do sada, zbog jednog zaraženog cijeli tim bude morao u 14-dnevnu izolaciju, onda će rizik od prekida prvenstva opet biti veliki - u takvim uslovima teško će moći da se igra. Vjerovatnije je, stoga, da će FSCG i IJZCG slijediti primjer Uefe, koja je za svoja takmičenja naložila da se pozitivni fudbaler tretira kao povrijeđen - samo on ide u 14-dnevnu izolaciju, a ostali nastavljaju takmičenje...

Kako god, domaće prvenstvo kreće u teškim okolnostima, još težim nego kada je početkom ovog mjeseca došlo do prekida takmičenja. Od 18. do 27. avgusta četiri crnogorska kluba igraće kvalifikacija za evropska takmičenja, a Uefa razmatra opciju da timovi iz zemalja koje su najviše pogođene epidemijom budu domaćini na neutralnom terenu...

Bonus video: