Osam zemalja, 50. 000 kilometara, 12 mjeseci fudbala: Paklena sezona za Vulvse još nije ni gotova

Engleski premijerligaš počeo sezonu 25. jula prošle godine, a tek ga čeka završnica Lige Evrope gdje je stigao do osmine finala

6263 pregleda 0 komentar(a)
Maratonska sezona Vulvsa, Foto: REUTERS
Maratonska sezona Vulvsa, Foto: REUTERS

Bio je 25. jul prošle godine kada je Vulverhempton odigrao prvi zvanični meč u sezoni.

Protivnik je bio Krusaders iz Sjeverne Irske u kvalifikacijama za Ligu Evrope i niko tada u evropskom fudbalu, pa ni Vulvsi, nije mogao da pretpostavi da će više od 365 dana kasnije - sezona još trajati.

„Vukovi” su rekorderi po svemu što su prošli ove sezone, a ona za njih još nije ni završena. Jer ih tek čeka završnica Lige Evrope u kojoj su stigli do osmine finala...

Tim Nuna Espirito Santa je u nedjelju 26. jula u posljednjem kolu Premijer lige igrao protiv Čelsija i to mu je bila 57. utakmica u sezoni računajući sva takmičenja. U slučaju da dođe do finala Lige Evrope, to bi značilo da je Vulverhempton u sezoni 2019/20. odigrao 61 meč...

- Nije bilo fudbala od marta do juna zbog pandemije koronavirusa, ali nije baš da su igrači bili na odmoru. I fizički i mentalno su bili iscrpljeni, ali su se borili koliko god su mogli - rekla je klupska legenda Stiv Bul.

Vulvsi su na kraju kroz prvenstvo ostali bez plasmana u Ligu Evrope, ali i dalje imaju šansu da to pravo osiguraju kroz FA kup. Obezbijediće LE u slučaju da Čelsi savlada Arsenal u finalu 1. avgusta.

- Niko od nas nije ni sanjao nakon Krusadersa da ćemo i danas igrati zvanične utakmice - priča kapiten Konor Koadi.

ŠANGAJ, BRATISLAVA, JEREVAN...

Pripreme za sezonu Vulvsi su počeli još 27. juna i to turnirom u - Šangaju. Putovanje od 10 hiljada kilometara u Kinu je bilo pun pogodak u takmičarskom i finansijskom smislu, jer je tim osvojio „Premijer liga Azija trofej” i predstavljalo je uvod u sezonu i kvalifikacije za Ligu Evrope.

Nakon toga je počela turneja po Starom kontinentu, jer je premijerligaš gostovao u čak osam zemalja - pored Sjeverne Irske, kroz Ligu Evrope je stigao i do Jermenije, Slovačke, Turske, Grčke, Portugala, Španije i Italije.

Engleski mediji su izračunali da je Vulverhempton prošao skoro 50 hiljada kilometara ove sezone igrajući na međunarodnoj sceni.

LOKDAUN KOJI NIKO NIJE HTIO

U martu je fudbal stao zbog koronavirusa. Igrači su bili prinuđeni da treniraju kod kuće i da čekaju...

- Ništa nije bilo isto. Radili smo kod kuće, a uopšte nismo ni znali da li ćemo se i kada vratiti na teren. Za mene i porodicu, djecu koja moraju da uče, a ne mogu u školu, bilo je naporno - ističe Koadi.

Nijedan tim u Premijer ligi nije koristio manje igrača od Vulvsa u sezoni. Espirito Santo je računao na 20 fudbalera, a devetorica od njih su odigrali 30 mečeva u prvenstvu. Šestorica svih 38 - Koadi, Raul Himenes, Ruben Neveš, Leander Dendonker, Rui Patrisio i Žoao Mutinjo.

- Radimo najbolje što znamo. Uvijek napominjem koliko sam ponosan na moje igrače i imam razumijevanja za neke utakmice u kojima nismo ličili na sebe. Gotovo da se i ne sjećam kada smo odigrali prvu utakmicu, ali znam da je to bilo davno - rekao je Espirito Santo.

Bonus video: