Najmlađi treneri za najstariji trofej

Finalnom utakmicom FA Kupa, najstarijeg takmičenja na svijetu, između londonskih rivala Arsenala i Čelsija na “Vembliju” (18.30), biće spuštena zavjesa na sezonu elitnog fudbala na Ostrvu

14997 pregleda 28 reakcija 2 komentar(a)
Vembli spreman za spektakl, Foto: AP Photo
Vembli spreman za spektakl, Foto: AP Photo

Arsenal i Čelsi sudariće se večeras na “Vembliju” (18.30) u meču za trofej FA Kupa Engleske. Time će, mjesec i po nakon nastavka igre zbog korona-prekida, a više od godinu nakon njenog početka, napokon biti spuštena zavjesa na sezonu elitnog klupskog fudbala u Engleskoj.

Ono što finalu najstarijeg takmičenja na svijetu daje dodatnu draž jeste podatak da će na klupama dva londonska rivala sjedjeti dva najmlađa menadžera u Premijer ligi - i predvodnici nove generacije trenera. Menadžer “tobdžija” Mikel Arteta danas će imati 38 godina i 128 dana, a samo nekoliko metara od njega igrom svog tima dirigovaće menažder “plavaca” Frenk Lampard, sa 42 godine i 42 dana.

I jedan i drugi imaju šansu da prvu sezonu na trenerskoj klupi zaokruže velikim trofejom, u finalu kultnog takmičenja koje će se igrati pred praznim tribinama.

“Hrabrost, čvrstina i inteligencija - to su zajedničke osobine zbog kojih je pred obojicom trenera blistava budućnost”, kaže se u analizi BBC-ja uoči finala FA Kupa.

foto: Graphic News

Impresivni “game managment”, što može da se prevede kao “upravljanje igrom”, taktička fleksibilnost i sposobnost brzog učenja, karakteristike su koje su pomogle Arteti i Lampardu da već na početku trenerskog puta na neki način prevaziđu svoje mentore.

A mentori su suva trenerska klasa - Pep Gvardiola i Žoze Murinjo.

Arteta sa fudbalerima Arsenala
Arteta sa fudbalerima Arsenalafoto: AP Photo

Ovo su primjeri: Arteta je naučio iz teškog poraza od Gvardiolinog Sitija (3:0) u prvom meču nakon prekida zbog pandemije koronavirusa, što je iskoristio da treneru kojem je bio pomoćnik na klupi “građana” ubrzo uzvrati udarac - Arsenal je nedavno u polufinalu FA Kupa šokirao Siti i slavio 2:0.

- Arteta ima pristup i način komunikacije sa igračima kojima prosto ‘ulazi’ u njihove glave. Možete da vidite način na koji se oni bore za njega. Ne pobjeđuje se u utakmicama kao što je ova protiv Sitija ako se ne borite za taj dres - kaže Pat Nevin, analitičar BBC-ja, nekadašnji fudbaler Čelsija, Evertona...

- Uzmite primjer Davida Luiza. Nakon prve utakmice sa Sitijem, nije bilo malo onih koji su očekivali da nikad više ne zaigra za Arsenal. Arteta se nije obazirao na to, vjerovao je u njega. Luiz je u drugom meču sa Sitijem bio jedan od najboljih igrača Arsenala.

Čelsi igra sjajno od početka sezone, sa plejadom igrača poniklih u klubu koje je lansirao Lampard, ali se pravi trenerski talenat nekadašnjeg reprezentativca Engleske najbolje vidio u decmbru prošle godine, kada mu je “na crtu” izašao trener od kojeg je mahom učio zanat - Murinjo, na klupi Totenhema.

- Iznenadio ga je formacijom 3-4-3 - to je postavka igre kakvu Čelsi nije koristio još od Konteovog vremena. Vidjeli ste epilog - Čelsi je konstantno imao igrača viška na sredini terena, Totenhem je teško dolazio do lopte. Bila je to klasična taktička pobjeda - kaže Nevin.

Lampard
Lampardfoto: AP Photo

Lampard je u tom meču pobijedio Murinja 2:0 u gostima, a bio je bolji i na svom terenu - 2:1.

Dvije velike pobjede Arsenal je ostvario za samo četiri dana - protiv Liverpula u prvenstvu i Sitija u FA Kupu. U prvoj je imao posjed lopte od 31 odsto, u drugoj 35, ali su fudbaler “tobdžija” na oba meča pretrčali više od protivničkih igrača.

Treća vezana pobjeda protiv velikog protivnika - ovoga puta Čelsija, izvukla bi Arsenalovu sezonu za koju su navijači krajem novembra vjerovali da se potpuno raspada nakon smjene prethodnog trenera, Unaija Emerija. “Tobdžije” bi trijumfom osvojile 14. FA Kup i popravile rekord engleskog fudbala, Obamejang i društvo ostvarili bi plasman u Ligu Evrope, ali najvažnije od svega - uvjerili bi svoje fanove da ovaj trener i ova ekipa imaju budućnost.

Čelsi igra za deveti trofej u najstarijem takmičenju, a nakon sezone u kojoj je osvojeno treće mjesto i izboren plasman u Ligu šampiona, Lampard ne mora više nikom da se dokazuje. Trofej bi, međutim, stigao kao najveća moguća nagrada.

Bonus video: