Najskuplja utakmica na Ostrvu - Brentford ili Fulam

Dvije ekipe iz zapadnog Londona večeras na “Vembliju” igraju utakmicu za plasman u Premijer ligu i ček od 170 miliona funti

15947 pregleda 28 reakcija 4 komentar(a)
Vembli je spreman za veliki meč, Foto: Reuters
Vembli je spreman za veliki meč, Foto: Reuters

Lids i VBA ranije su obezbijedili ulazak u Premijer ligu, a treći putnik u elitni rang biće poznat večeras - u finalu plej-ofa Čempionšipa na “Vembliju“ (20.45) se sastaju londonski rivali Brentford i Fulam.

Finale plej-ofa Čempionšipa na Ostrvu poznato je kao najskuplja fudbalska utakmica. I to s razlogom. Naime, osim plasmana u Premijer ligu, pobjednik ovog duela od Saveza dobija 170 miliona funti. U trenutku kada, zbog koronavirusa, klubovi doživljavaju velike gubitke, suma od 170 miliona pomogla bi pobjedniku meča da trenutnu situaciju lakše premosti. Zbog toga će i “pčele” i “kolibari” imati motiv više da pokušaju da se domognu Premijer lige.

A Brentford na Premijer ligu čeka od 1947. godine. Od tada pa do danas klub je životario između drugog i četvrtog ranga engleskog fudbala. U četvrtom rangu, popularnoj Ligi 2, klub iz zapadnog Londona posljednji put je bio 2009. godine. Tada je ušao u Ligu 1, da bi prije šest godina postao član Čempionšipa, gdje je redovno završavao u gornjoj polovini tabele, ali bez šansi da se domogne plej-ofa. Korak više napravljen je ove sezone, kada su momci Tomasa Frenka probili sve barijere i došli na korak od sna mnogih generacija. Doduše, taj san su mogli da ostvare i u regularnom dijelu - nakon restarta sezone ostvarili su sedam vezanih pobjeda i imali priliku da u posljednja dva kola na drugoj poziciji preteknu VBA. Ipak, nijesu uspjeli, već su u finišu izgubili od Stouka i Barnslija, te tako propustili šansu da direktno uđu u Premijer ligu. Inače, protiv Barnslija ekipa je odigrala posljednji meč na “Grifin parku“ - poslije 116 godina Brentford se seli s tog terena i od naredne sezone utakmice će igrati na novom “Komjuniti stadionu“.

O kakvoj ekipi je riječ, govori i podatak da ove sezone ima drugu najbolju odbranu (primila 40 golova, jedino je Lids primio manje - 35), te da je napad najefikasniji u ligi. “Pčele” su postigle 80 golova u regularnom dijelu, a prednjačio je BMV trio - Benrahma, Mbeumo i Votkins. Mladi Oli Votkins jedan je od najtalentovanijih engleskih igrača, drugi je strijelac lige s 25 pogodaka i stručnjaci mu predviđaju dobru karijeru.

Za razliku od Brentforda, Fulam je posljednji put u Premijer ligi igrao u sezoni 2018/2019. I tada je tim iz Londona (takođe zapadnog, ali bliže centru velikog grada) do elite došao preko finala plej-ofa. Na klupi je sjedio Slaviša Jokanović, a u finalu na “Vembliju” 26. maja 2018. poražena je Aston Vila. Ipak, i pored ogromnih ulaganja, te čestih rotacija na klupi (Jokanovića naslijedio Klaudio Ranijeri, a Ranijerija Skot Parker), ekipa iz Londona se nakon samo jedne sezone vratila u Čempionšip.

Iako je s ekipom ispao u Čempionšip, Skot Parker ostao je menadžer. Posao u Fulamu prvi mu je izazov u menadžerskoj karijeri, a ove sezone mu je dobro išlo. “Kolibari“ su od samog starta važili za ekipu koja bi mogla da se domogne Premijer lige, a na krilima Aleksandra Mitrovića, najboljeg igrača i strijelca lige (26 golova), došli su u situaciju da ih od ostvarenja cilja dijeli još 90, ili u slučaju produžetaka 120 minuta.

Uoči najvažnijeg meča u sezoni najveća neizvjesnost u redovima Fulama vlada baš oko nastupa Mitrovića, koji je zbog povrede propustio polufinale s Kardifom, ali je Parker juče na pres-konferenciji najavio da će napadač stisnuti zube i istrčati na teren “Vemblija“.

Jer, ne igra se svakog dana meč za ulazak u Premijer ligu i 170 miliona funti.

Bonus video: